Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Εάν η Ελλάδα «πέσει»... κανείς δεν θα θέλει το αποτύπωμά του στο φονικό όπλο

Reuters: Εάν η Ελλάδα «πέσει»... κανείς δεν θα θέλει το αποτύπωμά του στο φονικό όπλο
"Κανείς δεν θέλει να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα"
Εάν η Ελλάδα πέσει (χρεοκοπία – Grexit), κανείς δεν θα θέλει να έχει το αποτύπωμά του στο φονικό όπλο…
Αυτό επισημαίνει o αρθρογράφος του Reuters, Paul Taylor, σε ανάλυσή του για την ελληνική κρίση.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αναλυτής, το παιχνίδι μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών μετατρέπεται σε ένα φαύλο κύκλο επίρριψης ευθυνών, καθώς η Αθήνα βαδίζει ολοταχώς προς τη χρεοκοπία…
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι κεντρικοί τραπεζίτης και οι Έλληνες πολιτικοί συμφωνούν σε ένα πράγμα: Εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, κανείς δεν θέλει να έχει το αποτύπωμά του στο δολοφονικό όπλο!
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προσδιορίσει τον ένοχο, δηλαδή τη Γερμανία, η οποία ευθύνεται για την τοξική λιτότητα στην Ελλάδα» αναφέρει το Reuters.
Με τη σειρά τους, συνεχίζει, οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται να επιρρίψουν την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποτυγχάνει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της Αθήνας και επιχειρεί να αποφύγει τις δύσκολες αποφάσεις.
Όμως πως φθάσαμε σ' αυτό το αδιέξοδο;
Στην αρχή, εξηγεί ο Paul Taylor, ο Τσίπρας αποπειράθηκε να συγκροτήσει ένα συνασπισμό εναντίον του Βερολίνου, περιοδεύοντας σε Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Βρυξέλλες.
Παράλληλα, επανέφερε το αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Ως απάντηση, η Γερμανία κατέστησε σαφές πως το ζήτημα έχει διευθετηθεί από το 1990, ενώ η Merkel εμφανίστηκε πρόθυμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, εμμένοντας ωστόσο στη μείωση των συντάξεων και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Έτσι, εκτιμά ο Paul Taylor, η Merkel επιχείρησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνης σε περίπτωση ενός ελληνικού ατυχήματος.
Αντίθετα, ο W. Schaeuble εμφανίστηκε σκεπτικός σχετικά με την αναγκαιότητα της πάση θυσίας αποτροπής ενός ελληνικού ατυχήματος.
«Η Ελλάδα επέμενε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να σεβαστούν την ψήφο των Ελλήνων και οι Ευρωπαίοι αντέτειναν πως και οι ίδιοι ήταν δεσμευμένοι από την ψήφο των Ευρωπαίων» υπενθυμίζει το Reuters.
Σύμφωνα με το αφήγημα του Βαρουφάκη, η Ευρωζώνη δάνεισε χρήματα στην Ελλάδα, όχι για να τη διασώσει, αλλά για να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ κατηγόρησε την ΕΚΤ για την πρόκληση ασφυξίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σ΄ αυτές τις κατηγορίες, επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Mario Draghi απάντησε, θέτοντας τα 110 δισ. ευρώ ως ανώτατο όριο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Όμως, κανείς δεν θέλει να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.
Άλλωστε, πηγές της Φρανκφούρτης, μιλώντας στο Reuters, υπερθεματίζουν πως δεν θα είναι η ΕΚΤ ο θεσμός που θα τραβήξει την πρίζα από την Ελλάδα.
«Εάν υπάρξει πρόβλημα με τις τράπεζες, θα αναζητηθεί μία πολιτική λύση» αναφέρουν οι πηγές της ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα, εξηγεί το Reuters και ο Paul Taylor, ο J.C. Juncker προτίθεται να αναζητήσει την πρέπουσα λύση έως και το τελευταίο δευτερόλεπτο.
Για τον Juncker, ενός από τους "πατεράδες" του ευρώ, η αποχώρηση ενός μέλους από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο αναμφισβήτητα θα εκμεταλλεύονταν οι επενδυτές.
«Ακόμη και εάν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, μία ελληνική χρεοκοπία θα αποτελέσει μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΕΕ» διατείνει το Reuters.
Καταλήγοντας και ευχόμενος να μην συμβεί η χρεοκοπία ή το Grexit, ο αρθρογράφος Paul Taylor αποφαίνεται πως εάν τελικώς συμβεί το μοιραίο, τότε οι κατηγορίες θα είναι άφθονες και προς κάθε κατεύθυνση, αλλά κανείς δεν θα εμφανίζεται πρόθυμος να αναλάβει την ευθύνη…

(πρώτη ενημέρωση 28 Απριλίου 2015, 07:14)

Γ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης