Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank: Η άρση της αβεβαιότητας… αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της Ελλάδας

tags :
Eurobank: Η άρση της αβεβαιότητας… αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της Ελλάδας
Το κλίμα αβεβαιότητας συντελεί στη χειροτέρευση των δεικτών εμπιστοσύνης και σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας
Την άρση της αβεβαιότητας προκειμένου να ανακάμψει η ελληνική οικονομία καθιστά αναγκαία η Eurobank, σύμφωνα με νέα της έκθεση για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, στο περιθώριο της εβδομαδιαίας έκθεσης «7 Ημέρες Οικονομία», η Eurobank διαπιστώνει πως η άρση της αβεβαιότητας συνιστά αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Πιο αναλυτικά,
• Επιδείνωση σημειώθηκε στο δείκτη οικονομικού κλίματος για το μήνα Απρίλιο. Οι μεγαλύτερες μειώσεις στους δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-9,5 μονάδες δείκτη) και βιομηχανίας (-4,8 μονάδες δείκτη).
• Η πτωτική τάση του δείκτη οικονομικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες δεν οφείλεται σε κάποια αρνητική εξωτερική διαταραχή. Για παράδειγμα, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου αποτελούν θετικές και όχι αρνητικές εξωτερικές διαταραχές για την ελληνική οικονομία. Συνεπώς, η χειροτέρευση του οικονομικού κλίματος πιθανώς να οφείλεται σε εγχώριους παράγοντες.
• Το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι και σήμερα συντελεί στη χειροτέρευση των δεικτών εμπιστοσύνης και στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για τις μελλοντικές οικονομικές-πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις που λαμβάνουν στο παρόν και ως εκ τούτου επηρεάζεται και η συνολική πορεία της οικονομίας. Η άρση της αβεβαιότητας και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
• Ελαφρά πτώση (ετήσια μεταβολή) σημειώθηκε στο γενικό σύνολο χρηματοδότησης (υπόλοιπα) της ελληνικής οικονομίας για το μήνα Μάρτιο. Η αύξηση της χρηματοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων συνεχίστηκε για 2ο συνεχή μήνα (1,08%) ενώ η μείωση του συνόλου χρηματοδότησης των ιδιωτών παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του -3,50%.
• Το πιο σημαντικό στοιχείο αναφορικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι τόσο η αύξηση των πιστώσεων αλλά η βέλτιστη χρήση των ήδη υπαρχόντων αποταμιευτικών πόρων, δηλαδή η αξιοποίησή τους στις πιο παραγωγικές οικονομικές δραστηριότητες. Η δυναμική της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματική ανακατανομή των κεφαλαιακών πόρων. Είναι ακριβώς αυτό το στοιχείο που καθιστά πολύ σημαντική τη συμβολή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στη μετέπειτα αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.
• Για το μήνα Φεβρουάριο 2015 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό (9 εκ ευρώ), με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να αυξάνονται κατά 22 εκ ευρώ (16,2%) λόγω ανόδου της εισερχόμενης κίνησης των τουριστών κατά 56,2%.
Επιδείνωση σημειώθηκε στο δείκτη οικονομικού κλίματος για το μήνα Απρίλιο. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στους δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-9,5 μονάδες δείκτη) και βιομηχανίας (-4,8 μονάδες δείκτη).
Σύμφωνα με τους δείκτες εμπιστοσύνης που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το γενικό οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του Απριλίου (βλέπε Πίνακα Α6 του στατιστικού παραρτήματος). Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε κατά -4,1 μονάδες δείκτη (ΜΔ) σε μηνιαία βάση και κατά -3,1 ΜΔ σε ετήσια βάση.
Στις επί μέρους κατηγορίες του συγκεντρωτικού δείκτη, η υψηλότερη πτώση καταγράφηκε στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, από -31,0 στις -40,5 ΜΔ, ενώ στο λιανικό εμπόριο παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης των 3,5 ΜΔ (από -4,1 στις -0,6 ΜΔ).
Επιπρόσθετα, μείωση σημειώθηκε στον δείκτη εμπιστοσύνης του τομέα της βιομηχανίας, από -10,2 στις -15,0 ΜΔ, των υπηρεσιών, από -0,3 στις -4,4 ΜΔ, και των κατασκευών, από -40,0 στις -41,9 ΜΔ.
Η πτωτική πορεία του δείκτη γενικού οικονομικού κλίματος ξεκίνησε το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους. (το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στις αποδόσεις των ομολόγων του δημοσίου).
Από τον Ιούνιο 2014 (παρόμοιο επίπεδο με τον Απρίλιο 2008) μέχρι και τον Απρίλιο 2015 η συνολική μείωση προσεγγίζει τις -11,5 ΜΔ. Αξίζει να αναφέρουμε πως η πτωτική τάση του δείκτη οικονομικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες δεν οφείλεται σε κάποια αρνητική εξωτερική διαταραχή.
Για παράδειγμα, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αποτελούν θετικές και όχι αρνητικές εξωτερικές διαταραχές για την ελληνική οικονομία.
Συνεπώς, η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος πιθανώς να οφείλεται σε εγχώριους παράγοντες.
Το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες συντελεί στη χειροτέρευση των δεικτών εμπιστοσύνης και σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για τις μελλοντικές οικονομικές-πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις που λαμβάνουν στο παρόν και ως εκ τούτου επηρεάζεται και η συνολική πορεία της οικονομίας.
Η άρση της αβεβαιότητας και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ελαφρά πτώση (ετήσια μεταβολή) σημειώθηκε στο γενικό σύνολο χρηματοδότησης (υπόλοιπα) της ελληνικής οικονομίας για το μήνα Μάρτιο.
Η αύξηση της χρηματοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων συνεχίστηκε για 2ο συνεχή μήνα (1,08%) ενώ η μείωση της χρηματοδότησης των ιδιωτών παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του -3,50%.
Το γενικό σύνολο χρηματοδότησης (υπόλοιπα) της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε στα 235,92 δις ευρώ για το μήνα Μάρτιο.
Σε σχέση με το Φεβρουάριο υπήρξε πολύ μικρή πτώση της τάξης του -0,17%, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου καταγράφηκε ελαφρά μείωση της τάξης του -0,83%.
Στο υποσύνολο των ιδιωτικών επιχειρήσεων το επίπεδο της χρηματοδότησης ανήλθε στα 102,93 δις ευρώ (αύξηση κατά 1,08% σε σχέση με το Μάρτιο 2014) ενώ στο υποσύνολο των ιδιωτών στα 94,40 δις ευρώ (μείωση κατά -3,56%).
Επιπρόσθετα, το υπόλοιπο της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης (22,99 δις ευρώ) σημείωσε ετήσια αύξηση της τάξης του 2,51% και των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων (13,60 δις ευρώ) κατέγραψε μείωση της τάξης του -0,59%.
Όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει από το παρόν φυλλάδιο, το πιο σημαντικό στοιχείο αναφορικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι τόσο η αύξηση των πιστώσεων αλλά η βέλτιστη χρήση των ήδη υπαρχόντων αποταμιευτικών πόρων, δηλαδή η αξιοποίηση τους στις πιο παραγωγικές οικονομικές δραστηριότητες.
Η δυναμική της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματική ανακατανομή των κεφαλαιακών πόρων.
Είναι ακριβώς αυτό το στοιχείο που καθιστά πολύ σημαντική τη συμβολή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στη μετέπειτα αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.
Η εκροή καταθέσεων από τα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΝΧΙ) συνεχίστηκε και το Μάρτιο.
Εν συγκρίσει με το Φεβρουάριο οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά -2,20 δις ευρώ.
Το σύνολο των καταθέσεων ανήλθε στα 185,25 δις ευρώ για το μήνα Μάρτιο.
Εν συγκρίσει με το Φεβρουάριο σημειώθηκε εκροή της τάξης των 4,00 δις ευρώ προερχόμενη κυρίως από το υποσύνολο των νοικοκυριών, -2,20 δις ευρώ (από 120,12 στα 117,91 δις ευρώ) και της γενικής κυβέρνησης, -1,48 δις ευρώ (από 11,96 στα 10,48 δις ευρώ).
Από την άλλη πλευρά το σύνολο των καταθέσεων των ιδιωτικών επιχειρήσεων σημείωσε μικρή αύξηση της τάξης των 0,29 δις ευρώ (από 20,35 στα 20,64 δις ευρώ), ενώ στα υποσύνολα των κατοίκων λοιπών χωρών ευρωζώνης και μη κατοίκων ευρωζώνης, σημειώθηκε μείωση της τάξης των -0,13 (από 1,72 στα 1,58 δις ευρώ) και -0,47 δις ευρώ (από 31,11 στα 30,64 δις ευρώ) αντίστοιχα.
Το Φεβρουάριο 2015 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 9 εκατ. ευρώ, με τις καθαρές ταξιδιωτικές εισπράξεις να αντισταθμίζουν κατά 0,6% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και να συμβάλλουν κατά 1,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το Φεβρουάριο 2015 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 9 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 6 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο 2014 (βλέπε Σχήμα 2).
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 22 εκατ. ευρώ (16,2%) -από 135 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο 2014 στα 157 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο 2015- και οι ταξιδιωτικές πληρωμές παρουσίασαν αύξηση κατά 18 εκατ. ευρώ (14,2%, Φεβρουάριος 2015: 147 εκατ. ευρώ, Φεβρουάριος 2014: 129 εκατ. ευρώ).
Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην άνοδο των αφίξεων κατά 56,2%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 24,8%.
Συνολικά, για το μήνα Φεβρουάριο οι καθαρές ταξιδιωτικές εισπράξεις αντιστάθμισαν κατά 0,8% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών, συμβάλλοντας κατά 1,8% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 16,2% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο 2015, με τις χώρες της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο (47,0%).
Το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτικών εισπράξεων προέρχεται από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28, καλύπτοντας το 53,4% του συνόλου των εισπράξεων (με βάση τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2015).
Επομένως, η αύξηση των συνολικών εισπράξεων (χωρίς τις κρουαζιέρες) στα 150 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο 2015 από 128 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28 κατά 20,9% (από 66 στα 80 εκατ. ευρώ).
Οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ, οι οποίες το Φεβρουάριο 2015 αποτέλεσαν το 46,6% των συνολικών εισπράξεων, αυξήθηκαν κατά 14,0% (από 61 στα 70 εκατ. ευρώ).
Η αύξηση των εισπράξεων από χώρες της ΕΕ των 28 οφείλεται σε αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 2,1% (από 39 στα 40 εκατ. ευρώ), και σε αύξηση των εισπράξεων από χώρες των 28 εκτός ζώνης του ευρώ κατά 47,0% (από 27 στα 40 εκατ. ευρώ).
Μεταξύ των σημαντικών χωρών προέλευσης ταξιδιωτών εντός Ευρωζώνης, οι εισπράξεις από Γερμανία σημείωσαν μικρή μείωση στα 9,8 εκατ. ευρώ περίπου (-1,9%), ενώ αντίθετα οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 83,7% (από 2,7 στα 5,0 εκατ. ευρώ).
Από τις σημαντικές χώρες προέλευσης της ΕΕ-28 εκτός ζώνης του ευρώ, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα πάνω από 50,0% (από 9,6 στα 14,5 εκατ. ευρώ).
Ενισχυμένες κατά περίπου 50% ετησίως εμφανίστηκαν οι τουριστικές αφίξεις για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με τους ξένους τουρίστες να φτάνουν τους 509 χιλιάδες το Φεβρουάριο του 2015 από 326 χιλιάδες το Φεβρουάριο του 2014.
Η αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης το Φεβρουάριο του 2015 κατά 56,2% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2014 (από 326 χιλ. ταξιδιώτες στις 509 χιλ. ταξιδιώτες) οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των αφίξεων από χώρες της ΕΕ-28 κατά 72%, και δευτερευόντως στην αύξηση των αφίξεων από χώρες εκτός ΕΕ-28 κατά 39%.
Πιο αναλυτικά, οι αφίξεις από τις χώρες της Ευρωζώνης παρουσίασαν αύξηση κατά 26% (από 76 στις 96 χιλ. ταξιδιώτες), με τις αφίξεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία να αυξάνονται κατά 86% και 33%, αντίστοιχα. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ-28 εκτός Ευρωζώνης, οι αφίξεις αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 108%. Οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 54%, ενώ μεταξύ των σημαντικότερων προορισμών εκτός ΕΕ-28, οι αφίξεις από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 10% και 40%, αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης