Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Ορόσημο για τις αγορές τα γερμανικά bunds - Πως επηρεάζουν και τα αυτόνομα αμερικανικά ομόλογα

El-Erian: Ορόσημο για τις αγορές τα γερμανικά bunds - Πως επηρεάζουν και τα αυτόνομα αμερικανικά ομόλογα
Όσο χαμηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, τόσο αυξάνονται οι πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα να ακολουθήσουν την ίδια - πτωτική - πορεία
Στο μικροσκόπιο του Mohamed El-Erian, πρώην επικεφαλής της Pimco και νυν συμβούλου της μητρικής της, της Allianz, τίθεται η πορεία των γερμανικών ομολόγων, των γνωστών bunds, που αποτελούν ορόσημο για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων (και όχι μόνο).
Όπως επισημαίνει σε νέο του άρθρο στους Financial Times ο Mohamed El-Erian, συνήθως η πορεία που ακολουθούν τα γερμανικά κρατικά ομόλογα προδιαγράφει και την πορεία της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων.
Μάλιστα, εσχάτως η πορεία των γερμανικών ομολόγων έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να επηρεάσει και την πορεία των - κατά γενική ομολογία - αυτόνομων αμερικανικών ομολόγων, των γνωστών treasuries.
Για πολλούς παράγοντες της αγοράς, οι αρνητικές αποδόσεις που καταγράφουν τα γερμανικά ομόλογα είναι θέμα χρόνου να ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια αγορά ομολόγων.
Επί της ουσίας, είναι θέμα χρόνου τα κρατικά ομόλογα διεθνώς να ακολουθήσουν την πορεία των γερμανικών ομολόγων, καταγράφοντας αρνητικές επιδόσεις.
Ποιοι είναι οι λόγοι όμως που έχουν οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων;
Ιδού:
- Οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης
- Ο κίνδυνος εμφάνισης αποπληθωρισμού
- Ο κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
- Η εφαρμογή του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ
"Όσο χαμηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, τόσο αυξάνονται οι πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα να ακολουθήσουν την ίδια - πτωτική - πορεία", σχολιάζει, μεταξύ άλλων, στο εν λόγω άρθρο του ο El-Erian.
Mέχρι να ενισχυθεί το momentum της παγκόσμιας ανάπτυξης και μέχρι να θωρακιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι αγορές θα ακολουθούν τα κρατικά ομόλογα εκείνα, οι αποδόσεις των οποίων καταγράφουν... ανώμαλη πορεία, καταλήγει ο πρώην ισχυρός άντρας της Pimco.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης