Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ θα υπάρξει αλλά… πως θα περάσει από την ελληνική Βουλή;

tags :
JP Morgan: Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ θα υπάρξει αλλά… πως θα περάσει από την ελληνική Βουλή;
Το πώς ακριβώς ο Τσίπρας θα περάσει τη συμφωνία μέσα από την ελληνική Βουλή παραμένει ασαφής
Αισιόδοξη για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων εμφανίζεται η JP Morgan, η οποία όμως θεωρεί ότι το μεγάλο ερωτηματικό είναι πως αυτή η συμφωνία θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή.
Στη σημερινή της ανάλυση υπό τον τίτλο "Eurogroup on Greece: Progress, but no more money yet" (Eurogroup για την Ελλάδα: Πρόοδος, αλλά όχι περισσότερα χρήματα ακόμα), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η JP Morgan επισημαίνει ότι όπως ευρέως αναμενόταν από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών καλωσόρισαν την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, με τον Ρ. Moscovici να αναφέρεται σε ένα "νέο πλαίσιο νοοτροπίας" στις συζητήσεις.
Αν και αναγνώρισε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την απροθυμία τους να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας που περιλαμβάνονται στο παλιό πρόγραμμα, το βάρος πέφτει πάνω τους για να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις που θα έχουν παρόμοιο αντίκτυπο στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
Το θέμα του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα το τρέχον έτος φαίνεται επίσης να παραμείνει ανοικτό.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο  J. Dijsselbloem ανέφερε ότι ήταν αναγκαία μια «ολοκληρωμένη» συμφωνία σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για τη σύναψη μιας συμφωνίας πριν θεωρηθεί ικανή για οποιαδήποτε μορφή της εκταμίευσης.
Η δήλωση αυτή φαίνεται να υπαινίχθηκε ότι η συμφωνία για τα μέτρα από μόνα τους θα ήταν αρκετή για το Eurogroup να εξετάσει το ενδεχόμενο εκταμίευσης.
Αλλά ο Dijsselbloem δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η εφαρμογή ορισμένων τουλάχιστον από τα μέτρα που θα πρέπει να εξεταστούν είναι αναγκαία πριν από κάθε τμηματική εκταμίευση.
Επεσήμανε επίσης ότι, ενώ η απόφαση για δημοψήφισμα επαφίεται στις ελληνικές αρχές, αλλά αυτό θα καθυστερήσει την εφαρμογή των δεσμεύσεων και ως εκ τούτου τη διαδικασία εκταμίευσης.
Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκαν τα ελληνικά ζητήματα ρευστότητας, δηλώθηκε ότι είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να τα διαχειριστούν, και η μόνη συγκεκριμένη προθεσμία που αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου ήταν το τέλος του Ιουνίου.
Επίσης, δεν αναμένεται η ΕΚΤ να αυξήσει το ποσοστό του haircut των ελληνικών collaterals την Τετάρτη, αν και αναμένεται να δηλώσει ότι το θέμα θα παραμείνει υπό εξέταση.
Η JP Morgan συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ θα επιτρέψει αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, και αγορές αυτών από ελληνικές τράπεζες ως μέσο για να διευκολύνουν την ελληνική θέση ρευστότητας.
Η κατάσταση σχετικά με το αν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις πληρωμές των μισθών και των συντάξεων στο τέλος αυτού του μήνα παραμένει ασαφής, και η ρευστότητα παραμένει μια σημαντική πηγή πίεσης για την ελληνική πλευρά ώστε να καταλήξει σε μια συμφωνία.
Επίσης, η JP Morgan συνεχίζει να εκτιμά ότι μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη περιοχή σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος θα έλθει, αλλά πώς ακριβώς ο Τσίπρας θα την περάσει μέσα από το ελληνικό κοινοβούλιο παραμένει ασαφής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης