Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εurobank: Η αξιοπιστία στην εφαρμογή της επικείμενης συμφωνίας θα κρίνει την πορεία της οικονομίας

Εurobank: Η αξιοπιστία στην εφαρμογή της επικείμενης συμφωνίας θα κρίνει την πορεία της οικονομίας
Υπερπροσφορά και υψηλή φορολογία διατηρούν την πτωτική πορεία των τιμών των διαμερισμάτων
Υπερπροσφορά, μείωση της χρηματοδότησης και υψηλή φορολογία διατηρούν την πτωτική πορεία των τιμών των διαμερισμάτων, διαμηνύει η Eurobank, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεσή της, υπό τον διακριτικό τίτλο "7 Ημέρες Οικονομία".
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Εurobank:
• Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο -3,52% το 1ο τρίμηνο 2015. Από το 3ο τρίμηνο 2008 μέχρι και το 1ο τρίμηνο 2015 η πτώση είναι ίση με -38,26%.
• Η συγκεκριμένη μεταβολή, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, οδηγεί σε μείωση της ζήτησης καταναλωτικών αγαθών (αρνητικό αποτέλεσμα πλούτου) και ως εκ τούτου έχει αρνητική συνεισφορά στη γενική οικονομική δραστηριότητα.
• Η πτώση των τιμών των διαμερισμάτων μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη προσφορά του εν λόγω κεφαλαιουχικού αγαθού, στην επιπρόσθετη φορολόγηση που σημειώθηκε τα τελευταία έτη και στη μείωση του επιπέδου χρηματοδότησης των νοικοκυριών.
• Η ετήσια μεταβολή του επιπέδου χρηματοδότησης των ιδιωτών και η αντίστοιχη μεταβολή των τιμών των διαμερισμάτων παρουσιάζουν ισχυρή θετική γραμμική συσχέτιση (ο συντελεστής συσχέτισης είναι ίσος με 0,93).
• Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) το πραγματικό ΑΕΠ (εποχικά διορθωμένα στοιχεία) αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,25% (ή 0,12% σε μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία) το 1ο τρίμηνο 2015. Εν συγκρίσει με το 4ο τρίμηνο 2014 καταγράφηκε μείωση της τάξης του -0,22%.
• Η δυναμική της μετέπειτα πορείας της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα δομικά χαρακτηριστικά μια επικείμενης συμφωνίας (π.χ. πολιτικές ενίσχυσης της παραγωγικότητας) και από το βαθμό αξιοπιστίας στον τρόπο εφαρμογής της.
• Η ετήσια μεταβολή του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο -1,81% για το μήνα Απρίλιο. Το αντίστοιχο μέγεθος σε όρους εθνικού ΔΤΚ ήταν της τάξης του -2,11%.
• Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου παρουσιάζεται πρωτογενές πλεόνασμα 2.164 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 287 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω αύξησης των εσόδων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και μείωσης των συνολικών δαπανών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων μειώθηκε κατά -3,52% το 1ο τρίμηνο 2015. Επιπρόσθετα, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων έως 5 ετών μειώθηκε κατά -4,41%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των διαμερισμάτων άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά -2,98%.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 3ο τρίμηνο 2008 μέχρι και το 1ο τρίμηνο 2015 η πτώση των τιμών των διαμερισμάτων είναι ίση με -38,26%.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα τεύχη του φυλλαδίου 7ημέρες ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, η συγκεκριμένη μεταβολή, παράλληλα με το υψηλό επίπεδο ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, οδηγεί σε μείωση της ζήτησης καταναλωτικών αγαθών (αρνητικό αποτέλεσμα πλούτου) και ως εκ τούτου έχει αρνητική συνεισφορά στη γενική οικονομική δραστηριότητα. Να σημειωθεί ότι από το 2007 μέχρι και το 2014 ο ακαθάριστός σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου στον τομέα των κατοικιών συρρικνώθηκε κατά -90,90% (από 24,669 στα 2,245 δις ευρώ).
Παρατηρώντας τη χρονολογική σειρά των τιμών των διαμερισμάτων καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι από το 4ο τρίμηνο 2012 υπάρχει μια σταδιακή επιβράδυνση του αρνητικού ρυθμού μεταβολής.
Για παράδειγμα, η ετήσια μεταβολή των τιμών των διαμερισμάτων ήταν στο -12,84% το 4ο τρίμηνο 2012, στο -9,59% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 και στο -5,23% το 4ο τρίμηνο 2015.
Η πτώση των τιμών των διαμερισμάτων μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη προσφορά του εν λόγω κεφαλαιουχικού αγαθού, στην επιπρόσθετη φορολόγηση που σημειώθηκε τα τελευταία έτη και στη μείωση του επιπέδου χρηματοδότησης των νοικοκυριών.
Όπως είναι ευρέως γνωστό, μετά την είσοδο της χώρας στην οικονομική και νομισματική ένωση (ΟΝΕ) τον Ιανουάριο 2001 οι νέες χρηματοπιστωτικές συνθήκες οδήγησαν σε σημαντική πτώση των πραγματικών επιτοκίων. Την περίοδο 1992-2000 το μέσο πραγματικό μακροχρόνιο επιτόκιο ήταν της τάξης του 5,66% και την περίοδο 2001-2009 το αντίστοιχο μέγεθος διαμορφώθηκε στο 1,31%.
Αυτή η μεταβολή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του επιπέδου χρηματοδότησης των ιδιωτών (και των επιχειρήσεων) και ως εκ τούτου την ενίσχυση της ζήτησης τόσο για καταναλωτικά όσο και για κεφαλαιουχικά αγαθά, δηλαδή διαμερίσματα, κατοικίες κτλ.
Ειδικότερα, στον τομέα των διαμερισμάτων καταγράφηκε αύξηση του επιπέδου των τιμών κατά 13,58% την περίοδο από το 1ο τρίμηνο 2006 έως το 3ο τρίμηνο 2008. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα διαμερίσματα-κατοικίες αποτέλεσαν ένα σημαντικό μέσο “αποθήκευσης” του πλούτου (store of value) των ελληνικών νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας μετά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.
Αντίθετες τάσεις επικράτησαν όταν ξεκίνησε η συρρίκνωση του επιπέδου χρηματοδότησης των ιδιωτών.
Από τον Ιούνιο 2010 μέχρι και το Μάρτιο 2015 καταγράφηκε μείωση της τάξης του -19,37% (23,15 δις ευρώ σε νομισματικούς όρους).
Η εξέλιξη αυτή, παράλληλα με τη μείωση της παρούσας αξίας των αναμενομένων διαθέσιμων εισοδημάτων (αρνητικό αποτέλεσμα πλούτου), είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της ζήτησης και τη συνεπακόλουθη πτώση του επιπέδου των τιμών των διαμερισμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης