Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

"Θα υπάρχει σε μια 10ετία η Ευρωζώνη των 17;" Γιατί έπαψε να αποτελεί ταμπού η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ...

Πριν από ένα χρόνο έμοιαζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας και μάλιστα γελοίο. Τις τελευταίες ωστόσο εβδομάδες αποτελεί ένα θέμα που τυγχάνει ευρείας συζήτησης μεταξύ εκείνων που επιχειρούν να επιλύσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους... Ο λόγος για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
"Σε γενικές γραμμές, επίσημη θέση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών παραμένει ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, ωστόσο οι αρχές εμφανίζονται τουλάχιστον πρόθυμες για την ανταλλαγή απόψεων σε φιλοσοφικό επίπεδο", επισημαίνει μερίδα αναλυτών.
Σκέφτονται το αδιανόητο; Και αν ναι, κατά πόσο αυτό αποτελεί ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση; "Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έθεταν σε ρεαλιστική τροχιά κάτι που μοιάζει αδύνατο", σχολιάζουν οι αναλυτές.
Παρέχοντας πακέτα διάσωσης σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, η Ευρωζώνη έχει ήδη παραβεί τους κανονισμούς της, προσθέτουν.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενεπλάκη μάλιστα στις αποφάσεις για την παροχή των πακέτων διάσωσης στις χώρες του αδύναμου ευρωπαϊκού νότου, ερωτηθείς για το αν θα υπάρχει η Ευρωζώνη των 17 κρατών μελών έως τα τέλη της 10ετίας απάντησε χαρακτηριστικά: "Ενδεχομένως να υπάρχει η Ευρωζώνη των 17, ωστόσο ποια θα είναι αυτά τα 17 κράτη μέλη αποτελεί ένα άλλο ζήτημα... "
"Το project του ευρώ έχει - στην καλύτερη των περιπτώσεων - αρχίσει να εξασθενεί, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν η κρίση χρέους είναι εκείνη που θα το οδηγήσει στο τέλος του", σχολιάζουν οι αναλυτές.
Και ενώ είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι κάποια χώρα τελικά θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, οι πιθανότητες να συμβεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουν αυξηθεί από τα τέλη του 2009, υπό το βάρος των ανησυχιών ότι η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να αποπληρώσει τα χρέη της, προσθέτουν.
"Για να επιστρέψει στις αγορές η Ελλάδα πρέπει να μειώσει κάτω από το 150% την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 8%", τονίζει ο Jean Pisani-Ferry, διευθυντής του βελγικού think tank Bruegel."Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που πραγματικά δεν ξέρουμε πως αυτό μπορεί να δουλέψει", συμπληρώνει ο ίδιος.
"Οι αξιολογήσεις της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο το Νοέμβριο του 2011, όσο και τον Φεβρουάριο του 2012 θα είναι υψίστης σημασίας", σχολιάζουν στο τελευταίο τους report οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.
"Για να υπάρξει οικονομικό μέλλον στην Ελλάδα η χώρα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική", επισημαίνει με τη σειρά του ο Martin Jacomb, πρώην στέλεχος της Bank of America και νυν πρόεδρος της Shire.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης