Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Περιορισμένα τα περιθώρια συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών την τρέχουσα εβδομάδα

Bloomberg: Περιορισμένα τα περιθώρια συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών την τρέχουσα εβδομάδα
Το ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής
Η Ελλάδα δεν έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο στις συνομιλίες με τους θεσμούς για να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στη Ρίγα της Λετονίας, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Bloomberg.
Επιπλέον κάθε προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επίτευξη συμβιβασμού δεν θα επιτύχει εκτός εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπει στο παιχνίδι, είπαν στο πρακτορείο δύο άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αναφερόμενοι στις διαρροές της Δευτέρας, περί ύπαρξης συμβιβαστικής πρότασης από την πλευρά του προέδρου της Κομισιόν, J. C. Juncker, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. 
Αυτές οι απαισιόδοξες απόψεις έρχονται σε αντίθεση με δημοσιεύματα από την Αθήνα που κάνουν λόγο για σύγκλιση και αναφέρουν ότι οι συνομιλίες είναι κοντά σε συμφωνία.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα προσβλέπει σε μια τεχνική συμφωνία με τους πιστωτές στη συνεδρίαση του Brussels Group την Τρίτη, με σκοπό να φτάσει σε πολιτική συμφωνία στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας σε δημοσιογράφους την Δευτέρα.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αρκέστηκε στο να σχολιάσει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J. C. Juncker «εμπλέκεται προσωπικά» καθώς συνεχίζονται οι επαφές, ενώ αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με το αν είναι εφικτή μια συμφωνία στη Ρίγα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενεργά εμπλεκόμενη στις διαπραγματεύσεις και θέλουμε να βοηθήσουμε» είπε συγκεκριμένα ο Μ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι: «Ό,τι και να γίνει στη Ρίγα δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο της ανάγκης να να γεφυρωθεί το χάσμα στα τελευταία εναπομείναντα θέματα».
Στο ζήτημα και στη θέση που εξέφρασαν αξιωματούχοι της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Στο μεταξύ, το πρακτορείο στέκεται στη σημαντική - ενδοσυνεδριακή - υποχώρηση της ελληνικής αγοράς μέχρι και κατά 2,6% στη συνεδρίαση της Δευτέρας μέχρι να κλείσει τελικά το χρηματιστήριο υψηλότερα κατά 1,6%. Αυτό, σχολιάζει, συνιστά τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση από τις 9 Φεβρουαρίου.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται επίσης σε ελληνικό δημοσίευμα και συγκεκριμένα της εφημερίδας «το Βήμα» σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια εκταμίευση για τον Ιούνιο του υπολοίπου του πακέτου βοηθείας προς την Ελλάδα, μαζί με μια σειρά νέους δημοσιονομικούς στόχους και πιο επιεική πρωτογενή πλεονάσματα.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πάντως ότι δεν ήταν ενήμερη για κάτι τέτοιο και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας.
Καμπανάκι έκρουσε τη Δευτέρα και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, P. Moscovici, λέγοντας ότι η Ελλάδα «έχει πολύ περιορισμένο χρόνο για να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές της για τα σχέδια της να τακτοποιήσει την οικονομία της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης