Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Σταθεροποιούνται οι καταθέσεις στην Ελλάδα – Πιθανό ένα haircut στα collaterals

Goldman Sachs: Σταθεροποιούνται οι καταθέσεις στην Ελλάδα – Πιθανό ένα haircut στα collaterals
Σταθεροποιούνται οι καταθέσεις, μετά από πέντε μήνες σχεδόν σημαντικών εκροών
Σταθεροποίηση των εκροών καταθέσεων διαπιστώνει η Goldman Sachs, αναλύοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το όριο χρήσης των κεφαλαίων του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες κατά μόλις 200 εκατ. ευρώ.
Στη σημερινή 7σέλιδη ανάλυση με τίτλο "ELA up slightly, deposit flows stabilize, all focus on collateral treatment" (Ο ELA αυξήθηκε ελαφρώς, οι εκροές καταθέσεων σταθεροποιήθηκαν, όλα τα βλέμματα στην πολιτική των εγγυήσεων), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr Goldman Sachs διαπιστώνει σημαντική μείωση στην αύξηση του ορίου χρήσης του ELA, γεγονός που υποδηλώνει μια σταθεροποίηση των καταθέσεων, μετά από πέντε μήνες σχεδόν σημαντικών εκροών.
Με βάση τα στοιχεία, οι μέχρι τώρα αυξήσεις του ELA τον Μάιο φτάνουν στα 3,3 δισ. ευρώ, οι οποίες εάν συνδεθούν με την εκροή καταθέσεων τότε βλέπουμε μια επαναφορά της καταθετικής εμπιστοσύνης, σε σχέση με τους προηγούμενες μήνες και ειδικά τον Απρίλιο, όταν και οι αυξήσεις του ELA είχαν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η Goldman Sachs στρέφει την προσοχή της στο ποσοστό του haircut στα ελληνικά collaterals.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ΕΚΤ εξετάζει πολύ σοβαρά την αύξηση του ποσοστού του haircut στα ελληνικά εχέγγυα, το οποίο σήμερα είναι στο 25%.
Σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση του ποσοστού κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, τότε το κεφαλαιακό "μαξιλάρι" των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί κατά σχεδόν 8 δισ. ευρώ, στα 35 δισ. ευρώ.









Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης