Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Buiter (Citigroup): Όλεθρος από Grexit – Το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα ήταν για τα σκουπίδια

Buiter (Citigroup): Όλεθρος από Grexit – Το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα ήταν για τα σκουπίδια
Η Ελλάδα έχει αποδείξει, ιστορικά, ότι δεν είναι καλή στη διαχείριση ενός ανεξάρτητου νομίσματος, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter
Όλεθρο για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter, μια έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και υιοθέτηση ενός νέου νομίσματος, σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το νέο νόμισμα θα ήταν για τα σκουπίδια.
«Εκτιμώ ότι η ιδέα μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με ένα υποτυπώδες ή ένα πραγματικό νόμισμα είναι γελοία», σημείωσε σε δηλώσεις του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα, ιστορικά, δεν ήταν καλή στη διαχείριση ενός ανεξάρτητου νομίσματος».
Αυτή τη φορά, επισημαίνει ο W. Buiter, αν κινηθούν προς μια τέτοια κατεύθυνση, θα προκαλούνταν όλεθρος για την Ελλάδα, οπότε δεν θα το συνιστούσα.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα μπορούσε να εξέλθει της νομισματικής ένωσης με κάποιου είδους εναλλακτικό νόμισμα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτό θα ήταν για τα σκουπίδια».
Ο Buiter συμφωνεί ότι κάποιου είδους συμφωνία πρέπει να συναφθεί μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών τις επόμενες λίγες εβδομάδες, «διότι φαίνεται ότι η Ελλάδα οδεύει απλά στο να ξεμείνει από χρήματα κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο και δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τόσο στη χώρα όσο και προς τους διεθνείς πιστωτές της».
Ωστόσο, εκτιμά ότι μια στάση πληρωμών δεν θα «αποτελούσε το τέλος του κόσμου», σημειώνοντας ότι «θα ήταν ασφαλώς πολύ σοβαρή για την Ελλάδα και ξυπνούσε για μια ακόμη φορά τους φόβους για τα κρατικά χρέη στις χώρες της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ, όμως δεν αποτελεί απαραίτητα την αρχή ενός Grexit».
Ο οικονομολόγος της Citigroup εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και «θα μπορούσε να υπάρξει σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της και σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα».
«Πρέπει κάποια στιγμή η Ελλάδα να σοβαρευτεί σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης