Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche: Βασικό σενάριο η συμφωνία Ελλάδος με πιστωτές – Υπαρκτός ο κίνδυνος ατυχήματος

tags :
Deutsche: Βασικό σενάριο η συμφωνία Ελλάδος με πιστωτές – Υπαρκτός ο κίνδυνος ατυχήματος
Από την αρχή των διαπραγματεύσεων το κλειδί της μάχης ήταν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Εξακολουθεί να αναμένει μια συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών η Deutsche Bank, αν και οι κίνδυνοι της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είναι υπαρκτοί.
Στην τελευταία 35σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "A hair’s breadth" (παρατρίχα) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Deutsche Bank αναφέρει ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, είναι μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές ώστε να αποφευχθεί το Grexit.
Εφ 'όσον υπάρχει επαρκής πρόοδος από την Ελλάδα προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας, περιμένουμε από την ΕΚΤ να είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση μιας κρίσης.
Η Deutsche Bank διαπιστώνει ότι αν και υπάρχει πρόοδος, δεν είναι για τα σημαντικά ακόμη θέματα.
Ο χρόνος συνεχίζει να περνά χωρίς μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της.
Από την αρχή των διαπραγματεύσεων το κλειδί της μάχης ήταν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτό εξακολουθεί να ισχύει.
Η μεταρρύθμιση της οικονομίας είναι στο επίκεντρο για το δίλημμα της πολιτικής.
Τουλάχιστον, το Eurogroup δεν μπορεί να αποδεχθεί την αντιστροφή των τυχόν ήδη συμφωνημένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Μια τέτοια στρατηγική θα αποδείξει ότι η πολιτική της ζώνης του ευρώ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των μακροοικονομικών ανισορροπιών και δεν εστιάζει υπερβολικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, σε βάρος της ανάπτυξης.
Επιπλέον, εάν σχεδιαστούν προσεκτικά και ανακοινωθούν ξεκάθαρα, θα αποφευχθεί η περαιτέρω ενίσχυση της υποστήριξης των λαϊκιστικών κομμάτων.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank η Ευρωζώνη έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας προτεινόμενης στρατηγικής - την οποία η Deutsche Bank βλέπει ως την
τρίτη φάση της απόκρισης στην κρίση.
Φαίνεται λοιπόν ότι δίνεται μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτός είναι ο λόγος που η Deutsche Bank υποστηρίζει τακτικά ότι η επίτευξη μιας ισορροπημένης συμβιβαστικής λύσης για την Ελλάδα θα συνεπαγόταν ένα μικρότερο δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές έλλειμμα, μια επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων με τατυτόχρονη μείωση των επιτοκίων.
Η αντιστροφή των παλαιότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα σημαίνει ότι η χώρα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις άλλες χώρες της περιφέρειας.
Θα μπορούσε επίσης να τροφοδοτήσει την υποστήριξη σε λαϊκιστικά κόμματα σε όλη την Ευρωζώνη.
Η Deutsche Bank, ωστόσο, επισημαίνει ότι αν η πρόοδος μεταξύ των δύο πλευρών παραμείνει πολύ αργή, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα ατύχημα.
Ωστόσο, η Ευρωζώνη έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει το πιθανό ατύχημα που μπορεί να έλθει σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια καταβολή από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης.
Αρκει να υπάρχει επαρκής πρόοδος από την Ελλάδα προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας, προκειμένου η ΕΚΤ να κάνει χρήση της ευελιξίας της, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς χρηματοδότησης, ώστε να μην εμποδιστεί η στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο;

Οι επόμενες πληρωμές αναμένονται στις αρχές έως τα μέσα Ιουνίου.

Embedded image permalink

Αν και δημοσιεύματα και αναφορές κάνουν λόγο για τη μη πληρωμή των δόσεων της Ελλάδος προς το ΔΝΤ, το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσο η μη καταβολή μιας δόσης θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της κρίσης.
Η πορεία εξαρτάται από την συμπεριφορά της ΕΚΤ.







Embedded image permalink

Η αντίδραση της ΕΚΤ εκτιμάται ως εξής:
- Σενάριο 1: Αν υπάρχει συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο και έχει εγκριθεί από το Eurogroup στη συνέχεια, ακόμη και πριν τις εθνικές εγκρίσεις, θα περιμέναμε η ΕΚΤ να "ανεχτεί' τη μη πληρωμή.
Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να αφήσει σε ισχύ τη χρήση του ELA και να αυξήσει το ανώτατο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, ώστε να επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει την πληρωμή.
Θα ήταν αμφιλεγόμενο αν μερικοί αξιωματούχοι από την ΕΚΤ θα δουν αυτές της αποφάσεις ως μέσω νομισματικής χρηματοδότησης
Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με την Deutsche Bank, εξαρτάται από την Ελλάδα και την εφαρμογή ενός τμήματος της συμφωνίας.
- Σενάριο 2: Αυτό είναι παρόμοιο με το σενάριο 1, αλλά ένα δημοψήφισμα είναι πιθανόν να προκηρυχτεί, καθυστερώντας έτσι την εφαρμογή μιας συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση.
Στο σενάριο αυτό υπάρχει μια προκαταρκτική σε τεχνικό επίπεδο, το Eurogroup δίνει μια προέγκριση, ενώ υπάρχει υψηλή πιθανότητα ενός επιτυχούς δημοψηφίσματος.
Η Deutsche Bank πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα είναι διατεθειμένη να βρει μια ισορροπημένη λύση.
Σε αυτό σενάριο, η ΕΚΤ αυξάνει το haircut για τις εγγυήσεις που δίδονται για τη χρήση του ELA, αλλά όχι αρκετά για να προκαλέσει επιβολή ελέγχων κεφαλαίου.
Αν ο ELA απορροφάται πλήρως από τις ελληνικές τράπεζες, δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να διευρύνει το σύνολο των εξασφαλίσεων που αποδέχεται.
- Σενάριο 3: Δεν υπάρχει συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο, ούτε φυσικά κάποια απόφαση από το Eurogroup, με την απάντηση της ΕΚΤ να είναι πιο σκληρή.
Παρά το γεγονός ότι η μη καταβολή δεν είναι "default", σύμφωνα με τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα εκτιμήσει ότι μια μη πληρωμή θα καταστήσει την Ελλάδα αφερέγγυα.
Αυτό θα έχει επιπτώσεις στη φερεγγυότητα των τραπεζών και ως εκ τούτου θα έχει επιπτώσεις και στη χρήση του ELA.

Συμπέρασμα

Η Deutsche Bank εξακολουθεί να αναμένει μια συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών, αν και οι κίνδυνοι της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είναι υπαρκτοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης