Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες - Επαρκή τα ταμειακά διαθέσιμα

tags :
Goldman Sachs: Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες - Επαρκή τα ταμειακά διαθέσιμα
Η απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA αντανακλά την επιβράδυνση του ρυθμού εκροών καταθέσεων και της μεταβλητότητας της αγοράς
Η μη αύξηση του ορίου της χρήσης του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνει ότι οι εκροές καταθέσεων από το ελληνικό σύστημα παραμένουν υπό έλεγχο.
Αυτό αναφέρει η σημερινή 7σέλιδη ανάλυση της Goldman Sachs υπό τον τίτλο "ECB leaves ELA unchanged at €80.2 bn; no revision to haircuts" (Η ΕΚΤ αφήνει τον ELA αμετάβλητο στα 80,2 δισ. ευρώ, καμία αναθεώρηση στο haircut), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η χθεσινή απόφαση έρχεται μία εβδομάδα μετά την μετριοπαθή αύξηση της τάξεως των 0,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα ανεκμετάλλευτα κεφάλαια του ELA μειώθηκαν ελαφρώς, αλλά τα ταμειακά αποθέματα των τραπεζών παραμένουν επαρκή για να καλύψουν τις τρέχουσες εκροές καταθέσεων.
Η ΕΚΤ έχει αφήσει το όριο της χρήσης του ELA αμετάβλητη μόνο 2 από τις 17 φορές από τον Φεβρουάριο.
Η απόφαση της ΕΚΤ αντανακλά την επιβράδυνση του ρυθμού εκροών καταθέσεων και της μεταβλητότητας της αγοράς.

Οι εκροές καταθέσεων συνεχίζουν με πιο συγκρατημένο ρυθμό

Η Goldman Sachs έχει υποστηρίξει ότι η ισορροπία ELA, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των ροών των καταθέσεων.
Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι οι εκροές καταθέσεων για το μήνα Απρίλιο διαμορφώθηκαν στα 5-7 δισ. ευρώ (τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 29 Μαΐου).
Πιθανόν να επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η αύξηση του ELA ήταν της τάξεως των 5,9 δισ. κατά την ίδια περίοδο.
Με αυτή τη λογική, οι μέχρι τώρα αποφάσεις της ΕΚΤ για τον ELA, δείχνουν ότι οι εκροές καταθέσεων παραμένουν υπό έλεγχο.

Η ΕΚΤ αφήνει το haircut για τον ELA αμετάβλητο για μια ακόμη φορά

Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, η ΕΚΤ για άλλη μια φορά άφησε το ποσοστό του haircut στα collaterals που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για τον ELA αμετάβλητο.
Η συζήτηση σχετικά με τις πιθανές αναθεωρήσεις των περικοπών ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τα τέλη Απριλίου.
Ενώ ο Τύπος έχει αναφερθεί στην πιθανή αύξηση των ποσοστών, η απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs, μια αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων στο ποσοστό, θα αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 8 δισ. ευρώ στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καταλήγει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης