Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Τσακαλώτος… ο άνθρωπος κλειδί - Θα κλείσει τη συμφωνία και θα την «πουλήσει» στο ΣΥΡΙΖΑ

Bloomberg: Τσακαλώτος… ο άνθρωπος κλειδί - Θα κλείσει τη συμφωνία και θα την «πουλήσει» στο ΣΥΡΙΖΑ
"Ο συμβιβασμός σε κάποια από τις κόκκινες γραμμές πρέπει να πωληθεί ορθά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ"
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι το «κλειδί» για την επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα, καθώς είναι ο άνθρωπος, ο οποίος αφενός, μπορεί να «κλείσει» τη συμφωνία με τους δανειστές και αφετέρου, δύναται να «πουλήσει» αυτή τη συμφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να περιστοιχίζεται από τα πλέον έμπιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, τον Απρίλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να περιορίσει το ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις, προσδίδοντας πρόσθετη βαρύτητα στον Ευ. Τσακαλώτο.
«Όσο οι προθεσμίες λήγουν, ο Τσίπρας χρειάζεται κάποιον στο πλευρό του, ο οποίος είναι αποδεκτός από τους πιστωτές» επισημαίνει το πρακτορείο.
«Ο Τσακαλώτος είναι αυτή τη στιγμή, το άτομα που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές» παρατηρεί η Teneo Intelligence, συμπληρώνοντας πως είναι χρήσιμο για τον Τσίπρα να έχει ένα έμπιστο άτομο στις Βρυξέλλες, το οποίο παράλληλα, θα καθίσταται ικανό να «πουλήσει» τη συμφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι τελευταίες εξελίξεις, προστίθεται, θέτουν στο Τσίπρα το δίλημμα μεταξύ της τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων και της χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Αγκάθια στις διαπραγματεύσεις παραμένουν τα μέτρα λιτότητα, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και οι αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία.
«Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει το Bloomberg, ενώ εστιάζει στις δηλώσεις στελεχών του κόμματος, τα οποία ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για υπαναχώρηση.
Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του Γιάννη Μηλιού, ο οποίος διαμήνυσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε στην εξουσία υποστηρίζοντας το 70% του μνημονίου.
«Ο συμβιβασμός σε κάποια από τις κόκκινες γραμμές πρέπει να πωληθεί ορθά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό πρέπει να γίνει από έναν έμπιστο συνεργάτη του Τσίπρα. Αυτός είναι ο Τσακαλώτος» σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Σκιαγραφώντας το προφίλ του, το αμερικανικό πρακτορείο κάνει λόγο για ένα βετεράνο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γνωρίζει τον τρόπο να επικοινωνεί τα μηνύματά του.
Σε αντίθεση με τον Βαρουφάκη, ο Τσακαλώτος βρίσκεται στο ΣΥΡΙΖΑ από το 2004 και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2012.
Γεννημένος στην Ολλανδία το 1960, ο Τσακαλώτος έζησε στο Λονδίνο και σπούδασε στα Πανεπιστήμια του Oxford και του Sussex.
To 1994 εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ομοίως με τον Βαρουφάκη, έχει εκδώσει μία σειρά βιβλίων, με πιο πρόσφατο το «Το χωνευτήρι της αντίστασης – Η Ελλάδα, η Ευρωζώνη και η παγκόσμια οικονομική κρίση»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης