Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Ελλάδα και δανειστές χρειάζονται επειγόντως ένα… σύμβουλο γάμου

Bloomberg: Ελλάδα και δανειστές χρειάζονται επειγόντως ένα… σύμβουλο γάμου
«Ίσως βρισκόμαστε στη σκοτεινότερη ώρα πριν το χάραμα»
Ελλάδα και δανειστές χρειάζονται επειγόντως ένα σύμβουλο γάμου, επισημαίνει το Bloomberg, σχολιάζοντας τη νέα επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.
Ειδικότερα, σε άρθρο του αμερικανικού πρακτορείου, το οποίο υπογράφεται από τον Leonid Bershidsky, επισημαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας εκφώνησε την Παρασκευή έναν αρκετά επιθετικό λόγο, ο οποίος ήταν κυρίως για εσωτερική κατανάλωση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών ως «κακό επικοινωνιακό τρικ», προκαλώντας την άγρια αντίδραση του J.C. Juncker.
«Για να διατηρηθεί μία φιλία πρέπει να τηρούνται ορισμένοι ελάχιστοι κανόνες» τόνισε πρόεδρος της Κομισιόν, ανταπαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.
Συνεχίζοντας, το Bloomberg υπογραμμίζει πως η σύνοδος των G7 κάλεσε Ελλάδα και δανειστές να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Ίσως βρισκόμαστε στη σκοτεινότερη ώρα πριν το χάραμα» σχολιάζει το Bloomberg, αν και αναγνωρίζει πως δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος.
Κάθε μέρα που σπαταλιέται, διατείνει, η ελληνική χρεοκοπία καθίσταται πιο πιθανή.
Ωστόσο, αντιτείνει καταλήγοντας, οι περισσότεροι αναλυτές ποντάρουν στο σενάριο της συμφωνίας.
Επικαλούμενη πάντως, τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι οι πιστωτές της Ελλάδα εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016.
Μάλιστα, αποκαλύπτουν πως το σχέδιο τέθηκε στην τριμερή συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και των J.C. Juncker – J. Dijsselbloem.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής το σχέδιο προσκρούει στους όρους που θα συνοδεύουν την παράταση.
Όπως εξηγεί η Wall Street Journal, το ευρωπαϊκό μέρος του προγράμματος διάσωσης ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου.
Όμως το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας προς την ΕΚΤ.
«Αυτό που προσφέραμε σηματοδοτεί την κάλυψη κάθε κενού έως τον Μάρτιο του 2016» αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ευρωζώνη προσέφερε την παράταση του προγράμματος και επιπλέον χρηματοδότηση, υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να εφαρμόσει ορισμένες δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των φόρων.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε τους εν λόγω όρους ως απαράδεκτους.
«Κάθε μία ημέρα συνέχισης των εκροών κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες σημαίνει λιγότερα χρήματα από τον ESM» αναφέρουν οι Ευρωπαίοι, εκφράζοντας φόβους για την κωλυσιεργία στην υπογραφή της συμφωνίας.
Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Μάρτιο, οι ίδιες πηγές διατείνουν πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

(πρώτη ενημέρωση 9 Ιουνίου 2015, 07:10)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης