Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: H αβεβαιότητα για την Ελλάδα πλήττει τις αγορές - Με σύνεση οι επενδύσεις στην Ευρώπη

tags :
JP Morgan: H αβεβαιότητα για την Ελλάδα πλήττει τις αγορές - Με σύνεση οι επενδύσεις στην Ευρώπη
Οι επενδυτές που ήταν πιο αισιόδοξοι για την πορεία της Ευρώπης στις αρχές του έτους θα βλέπουν ήδη τα οφέλη από αυτή την εξέλιξη
Οι συνεχιζόμενες διαφωνίες αναφορικά με το νέο σχήμα χρηματοδότησης της Ελλάδας επέφεραν πλήγμα στις ευρωπαϊκές μετοχές και τα ευρωπαϊκά ομόλογα, όπως διαπιστώνει η JP Morgan Asset Management, στη σχετική έκθεση - επισκόπηση για την πορεία των διεθνών αγορών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση υπό τον διακριτικό τίτλο "Τα νομίσματα, οι αγορές και η δύσκολη πορεία προς την ανάκαμψη" η υποχώρηση των μετοχών και των ευρωπαϊκών αγορών ομολόγων στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες διαφωνίες γύρω από το νέο σχήμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, οδήγησαν σε ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα αυτών των εξελίξεων.
Οι επενδυτές που ήταν πιο αισιόδοξοι για την πορεία της Ευρώπης στις αρχές του έτους θα βλέπουν ήδη τα οφέλη από αυτή την εξέλιξη.
Σε αυτή τη φάση καλό θα ήταν να σκεφθούμε εάν η βελτίωση του κλίματος στην Ευρώπη αντανακλά απλώς μια μικρής διάρκειας άνοδο των αγορών λόγω του φθηνού νομίσματος και της έντονης δραστηριοποίησης των κεντρικών τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας, ή εάν σηματοδοτεί μια αλλαγή που θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου.
Και για να δούμε τα πράγματα σε παγκόσμια διάσταση, θα πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε εάν αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν πράγματι σε βελτίωση της ανάπτυξης παγκοσμίως ή εάν πρόκειται απλώς για μια ανακατανομή της ανάπτυξης που μεταφέρεται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Οι αγορές είναι εύλογο να έχουν πιο θετική άποψη για την Ευρώπη σε σχέση με τις αρχές του 2015.
Ωστόσο, με τα σημερινά επίπεδα των αποτιμήσεων, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να εστιάζουν στους θεμελιώδεις παράγοντες, όπως είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων, που αυτή τη στιγμή μόλις αρχίζουν να ανακάμπτουν.
Εκτιμούμε ότι η ζήτηση και η προσφορά θα διατηρήσουν τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών βασικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα.
Ωστόσο, καθώς υποχωρεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, η μεταβλητότητα που παρατηρείται υπενθυμίζει ότι οι συγκεκριμένοι τίτλοι δεν κινούνται πάντα προς μία κατεύθυνση και ενδέχεται να παρέχουν λιγότερη προστασία σε σχέση με τα ομόλογα υψηλότερης απόδοσης.
Το πετρέλαιο και η ενίσχυση του δολαρίου λογικά θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για την πορεία των αμερικανικών αγορών κατά τους αμέσως επόμενους μήνες και η σταθεροποίηση του πληθωρισμού προετοιμάζει το έδαφος για μια κάπως λιγότερο προστατευτική νομισματική πολιτική.
Η αβεβαιότητα για τη χρονική στιγμή που θα αυξηθούν τα επιτόκια ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένες δυσκολίες στις αγορές ομολόγων και μετοχών για ένα διάστημα. Μεσοπρόθεσμα, όμως, η ισχυρότερη εγχώρια κατανάλωση και οι καλύτερες προοπτικές στο εξωτερικό λογικά θα ευνοήσουν τις αμερικανικές εταιρείες και μπορεί να στηρίξουν μια αυξημένη στάθμιση στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης