Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merill Lynch: Αν προκύψει κεφαλαιακό πρόβλημα στις τράπεζες θα τεθεί θέμα ιδιοκτησίας.....

BofA Merill Lynch: Αν προκύψει κεφαλαιακό πρόβλημα στις τράπεζες  θα τεθεί θέμα ιδιοκτησίας.....
Η μεγάλη έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε κρατικό χρέος και η έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με τη βιωσιμότητα της τρέχουσας κατάστασης της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες για τους οποίους η Bank of America Merill Lynch συνεχίζει να διατηρεί ζωντανές τις ανησυχίες της για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.....
Στην έκθεσή του με τίτλο "10% core tier 1 requirement" (Απαιτήσεις για core tier στο 10%), ο οίκος αναφέρει, μάλιστα, ότι σε ένα πιθανό haircut του ελληνικού χρέους, θα εγείρονταν ισχυρές πιέσεις για τις ελληνικές τράπεζες.
Παρά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει κατά 30 δισ. ευρώ το πρόγραμμα των εγγυήσεων προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν εκτός αγορών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο η ανωτέρω πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, αναμένεται, κατά τον οίκο, να ενισχύσει τις προσπάθειες στην κατεύθυνση της διαδικασίας απομόχλευσης.
Στην έκθεση γίνεται ειδική μνεία στις απαιτήσεις για διατήρηση στο 10% του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier  I για τις ελληνικές τράπεζες από τις αρχές του 2012. Σύμφωνα με τον οίκο, τα τέσσερα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις αυτές, ωστόσο δεν αποκλείονται οι πιθανότητες για μείωση των κεφαλαίων.
"Σε περίπτωση έλλειψης κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια προκειμένου να κατορθώσουν να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδας, προτού μπορέσουν να κάνουν χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Fund - FSF)", σημειώνει η BofA Merill Lynch και προσθέτει "οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα βασίζεται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενδεχομένως να δει το ιδιοκτησιακό της καθεστώς να περιέρχεται κατά μεγάλο ποσοστό στην ελληνική κυβέρνηση".
Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα μας, ο οίκος κάνει λόγο για σκληρότερη στάση εκ μέρους του οργανισμού απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, αναφορικά με τα επίπεδα κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Συμπερασματικά, η BofA Merill Lynch εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν ιδιαιτέρως "ευπαθείς" στο άμεσο μέλλον.
- Σε ένα απαισιόδοξο σενάριο, όπως αυτό της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κυβέρνησης, ενώ θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων.
- Σε ένα αισιόδοξο σενάριο, αντίθετα, όπως αυτό της επιτυχούς, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος θα υπάρξει μεγάλη ανακούφιση για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, καθώς θα μειωθεί ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης