Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Τα τρία σενάρια (συμφωνία, ρήξη, μπλόφα) για την Ελλάδα μετά το Eurogroup στις 18/6

WSJ: Τα τρία σενάρια (συμφωνία, ρήξη, μπλόφα) για την Ελλάδα μετά το Eurogroup στις 18/6
Πιθανότερο το τρίτο σενάριο, ήτοι να μην επιτευχθεί μια συμφωνία, αλλά να υπάρξει μια προσωρινή λύση για την απελευθέρωση μερικών κεφαλαίων όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Στο τι θα μπορούσε να επακολουθήσει για την Ελλάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αναφέρεται δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», στο οποίο υπογραμμίζεται η σημασία του Eurogroup της Πέμπτης, 18 Ιουνίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Aberdeen Asset Management, τρία είναι τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να επακολουθήσουν του Eurogroup της 18ης Ιουνίου:

Σενάριο 1:
Η Ελλάδα θα συνθηκολογήσει και θα υπάρξει αρκετός χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Αυτό δεν είναι το πιθανότερο σενάριο σε αυτή την φάση, «όμως, είναι τεχνικά εφικτό», σημειώνει η Aberdeen.
Ακόμη και αν αυτό το σενάριο επρόκειτο να λάβει «σάρκα και οστά», πιστωτές και Ελλάδα θα έπρεπε να προχωρήσουν περαιτέρω, ήτοι να αρχίσουν να διαπραγματεύονται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.
Συμπέρασμα: Αυτό το σενάριο δεν θα είχε ως αποτέλεσμα μια ολοκληρωμένη και οριστική λύση για την Ελλάδα.

Σενάριο 2: Η Ελλάδα κάνει λόγο για μπλόφα των πιστωτών, αρνείται να υπαναχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της και κηρύσσει στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.
Υπό κανονικές συνθήκες, οι δανειζόμενοι έχουν μια περίοδο χάριτος 30 ημερών με το ΔΝΤ, όμως δεν είναι σαφές πώς θα χειριστεί την υπόθεση της Ελλάδας.
«Ακόμη και αν η Ελλάδα δεν ανακοινώσει άμεσα τεχνική χρεοκοπία, η ΕΚΤ θα διατηρήσει την έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες», διερωτάται η Aberdeen και σημειώνει ότι αν δεν τη διατηρήσει, θα πρέπει να αναμένεται επιτάχυνση του bank run και επιβολή capital controls.
Βεβαίως, οι πιστωτές ίσως να επιθυμούν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με κάποιον τρόπο χρηματοδότησης προς την Ελλάδας, καθώς θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από μια ελληνική χρεοκοπία.
Συμπέρασμα: Το σενάριο αυτό δεν υποδηλώνει αυτόματη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Σενάριο 3: Οι δύο πλευρές αποτυγχάνουν στο να βρουν μια συμφωνία για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης μέχρι τις 30 Ιουνίου, όμως συμφωνούν σε μια προσωρινή λύση.
Αυτό, σύμφωνα με την Aberdeen, είναι το πιθανότερο σενάριο, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς να υπάρξει μια κατάρρευση.
«Στην περίπτωση των πιστωτών, θα χάσουν πολλά χρήματα από μια αποτυχία της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, για να μην επισημανθούν οι κίνδυνοι για τις αγορές», σημειώνεται.
Αντίθετα, θα ήταν πολύ πιο εύκολο για όλους σε αυτό το σημείο να ειπωθεί ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες και ότι μπορούν να απελευθερωθούν κάποια κεφάλαια όσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Συμπέρασμα: Βάσει αυτού του σεναρίου, μπορεί να κερδηθεί λίγος χρόνος, όμως δεδομένου του μεγέθους των αποπληρωμών που πρέπει να κάνει η Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι ήδη κοντά σε μια συμφωνίας μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Πρώτη ενημέρωση: 07:15, Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης