Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Tremonti: Τα πακέτα διάσωσης δεν πήγαν στην Ελλάδα, αλλά στις τράπεζες της Γερμανίας και της Γαλλίας

tags :
Tremonti: Τα πακέτα διάσωσης δεν πήγαν στην Ελλάδα, αλλά στις τράπεζες της Γερμανίας και της Γαλλίας
"Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ελλάδα μπήκε στην Ευρώπη, είναι ότι η Ευρώπη μπήκε στην Ελλάδα"
Υπέρ της Ελλάδας τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giulio Carlo Danilo Tremonti, τονίζοντας πως τα πακέτα διάσωσης προς την Αθήνα ουσιαστικά βοήθησαν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.
Με επιστολή του προς την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, o βετεράνος πολιτικός, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Οικονομικών επί των κυβερνήσεων του Silvio Berlusconi, υποστήριξε πως «η Ευρώπη δεν μπήκε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, αλλά είναι η παγκοσμιοποίηση η οποία μπήκε στην Ευρώπη, βρίσκοντάς την απροετοίμαστη».
«Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ελλάδα μπήκε στην Ευρώπη, είναι ότι η Ευρώπη μπήκε στην Ελλάδα. Για την Ελλάδα η κρίση δεν προήλθε από τον δημόσιο προϋπολογισμό της, έστω και αλλοιωμένο, αλλά από τον ευρωπαϊκό ιδιωτικό χρηματιστικό τομέα» συνέχισε.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας επισήμανε παράλληλα ότι πριν από την Ολυμπιάδα του 2004 άρχισαν να επενδύονται στην Ελλάδα τεράστια κεφάλαια «και για σχεδόν μια δεκαετία η "ευθυμία" αυτή ήταν διμερής, τόσο των χρεωστών, όσο και των πιστωτών, οι οποίοι εξασφάλιζαν πλούσια επιτόκια».
Σύμφωνα με τον Tremonti, οι βοήθειες προς την Ελλάδα χρησίμευσαν, ιδίως στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, «βοήθησαν όλους, εκτός από τους Έλληνες, και είναι για τον λόγο αυτό που μετά τις ευρωπαϊκές θεραπείες, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε».
«Μετά από όλα αυτά, είναι παράλογα τα όσα η Ευρώπη συνεχίζει να ζητά, με επιμονή, από την Ελλάδα: περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς κλπ. Υπό τις παρούσες συνθήκες τις παρεμβάσεις αυτές δεν θα τις ζητούσε ούτε η Μάργκαρετ Θάτσερ. Μπορούμε, πιο ρομαντικά, να πούμε ότι ο λόρδος Βύρωνας δεν θα είχε ταχθεί και δεν θα ήταν, σήμερα, με το μέρος της τρόικας» σημείωσε παράλληλα.
«Η Ευρώπη θα μπορέσει να έχει ένα μέλλον πολιτισμού μόνο αν σταματήσει να εξαντλείται στον τραπεζικό υπολογισμό των επιτοκίων. Θα έχει πραγματικά ένα ωραίο μέλλον, η Ευρώπη, μόνο αν ξαναβρεί την ιστορική διάσταση και την πολιτική ένταση που χαρακτήρισαν το αρχικό της πνεύμα» κατέληξε ο βετεράνος πολιτικός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης