Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα απλώς…εξαφανιζόταν από την Ευρώπη; Το παράδειγμα της Ισλανδίας

tags :
Bloomberg: Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα απλώς…εξαφανιζόταν από την Ευρώπη; Το παράδειγμα της Ισλανδίας
Με οικονομικούς όρους, το εφιαλτικό σενάριο που παρουσίασε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, δεν θα ήταν καταστροφικό για κανέναν
Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα απλώς…εξαφανιζόταν από την Ευρώπη; Θα ήταν άλλο ένα κράτος των Βαλκανίων και θα μπορούσε να επιβιώσει εκτός ευρώ, σημειώνει σε άρθρο του στο Bloomberg o Leonid Bershidsky.
Εμπνευσμένος από το διήγημά του David Mitchel με τίτλο «Number9Dream», στο οποίο ένα ψυχασθενής ισχυρίζεται ότι είναι ο δημιουργός του κόσμου και για να αποδείξει ότι λέει την αλήθεια στον γιατρό του, εξαφανίζει το Βέλγιο από τον παγκόσμιο χάρτη και από τη μνήμη των ανθρώπων, ο αρθρογράφος επιχειρεί μια σύγκριση με την Ελλάδα.
«Ένα πρωί θα ξυπνούσαμε και δεν θα διαβάζαμε ειδήσεις για την Ελλάδα, δεν θα υπήρχαν σύνδεσμοι για άρθρα σχετικά με την Ελλάδα στο Twitter ούτε θα υπήρχαν αναφορές για τη χώρα σε εκθέσεις της ΕΕ και της Eurostat.
Μια ματιά στον χάρτη θα αποκάλυπτε απλώς μία χώρα που ονομάζεται Ελλάδα και βρίσκεται κάτω από τη Βουλγαρία, τη πΓΔΜ και την Αλβανία.
Θα ήταν μία ακόμη βαλκανική χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Με οικονομικούς όρους, το εφιαλτικό σενάριο που παρουσίασε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, δεν θα ήταν καταστροφικό για κανέναν.
Όπως σχολιάζει ο Tim Edwards, διευθυντής της S&P Dow Jones Indices, «η εξαφάνιση της ελληνικών ομολόγων και του ΑΕΠ θα ήταν τραγωδία, αλλά όχι παγκοσμίως διαστάσεων».
Όσον αφορά το χρέος της Ελλάδας, κανένα κράτος δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει στην περίπτωης που η χώρα βγει από το ευρώ.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Bloomberg, στην περίπτωση εξαφάνισης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επανεμφανιζόταν ως μια χώρα εκτός Ε.Ε. όπως οι χώρες που προέκυψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Αν η Ευρώπη απαλλαγή από την Ε.Ε. θα έστελνε ένα μήνυμα στα μέλη της, αλλά και στα κράτη που επιθυμούν να γίνουν μέλη, ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα για την παραμονή τους στην Ένωση.
Ακόμη και η ίδια η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη πλέον για να ακολουθήσει μοναχική πορεία, όπως υποστηρίζει.
Και αυτό γιατί τα μέτρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποκαλεί «καταστροφικές πολιτικές», έχουν δημιουργήσει μία καλή βάση για την ανάπτυξη».
Όπως σημειώνει ο Zsolt Darvas του think tank Bruegel, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι πλέον πιο ευέλικτη έναντι της γερμανικής.
Παράλληλα η προσαρμογή στο κόστος εργασίας ανά μονάδα έχει καταστήσει την Ελλάδα δυνητικά πιο ανταγωνιστική.
Την ίδια ώρα ο εμπορεύσιμος τομέας αποτελεί πλέον μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής οικονομίας από ό,τι της γερμανικής.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών, όπως οι κατασκευές και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.
Σύμφωνα με το άρθρο, ,μια Ελλάδα εκτός ευρώ θα μπορούσε να διορθώσει αυτούς τους τομείς με υποτίμηση του νομίσματος και εθνικοποίηση των τραπεζών, όπως έκανε η Ισλανδία με μεγάλη επιτυχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης