Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Καλωσορίσατε στην παγκόσμια κρίση χρέους - Δεν υπάρχει φως στο βαθύ τούνελ

Deutsche Bank: Καλωσορίσατε στην παγκόσμια κρίση χρέους - Δεν υπάρχει φως στο βαθύ τούνελ
Αυτό που ζούμε δεν είναι τίποτα άλλο από τα αρχικά στάδια μίας παγκόσμιας κρίσης χρέους. Έτσι ξεκινά η νέα ανάλυση της Deutsche Bank, στην οποία δεν διαφαίνεται κανένα σημάδι ανάκαμψης ή έστω φωτός στο τούνελ του χρέους.
Σύμφωνα με το σύντομο σημείωμα που επακολούθησε των εξελίξεων της προηγούμενης εβδομάδας, το τμήμα ανάλυσης κρατικών αγορών της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας υποστηρίζει ότι οι επενδυτές πρέπει να σκεφτούν πλέον αυτό που φαινόταν πριν από μερικούς μήνες “αδιανόητο”. Η χρηματοπιστωτική/πιστωτική κρίση συνεχίζεται και κανένας δεν φαίνεται ικανός να μπορεί να την ανακόψει στο δυτικό κόσμο.
Σε καμία φάση της ιστορίας δεν έχουν υπάρξει τόσο πολλά κράτη που να έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα χρέους σε συνδυασμό με το παραπαίον χρηματοπιστωτικό πρόβλημα (Government and Financial (G+F) Debt). Αν σκεφτούμε ότι πολλές, πολλές, χώρες έχουν χρεοκοπήσει τα τελευταία χρόνια, και οι οποίες είχαν πολύ μικρότερο χρέος, τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σειρά χρεοκοπιών στο μέλλον. Μόλις τελειώσει η διαδικασία του συνεχούς τυπώματος τους χρέους, τότε το πρόβλημα θα διογκωθεί περισσότερο, και τότε οι συνέπειες δεν μπορούν να υπολογιστούν, αναφέρει η DB.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι τώρα καμία χώρα δεν φαίνεται ικανή, ή έστω να έχει κάποιες προτάσεις που θα την βγάλουν από το πρόβλημα της χρηματοδότησης του χρέους αφενός, και αφετέρου θα την οδηγήσουν στην παραγωγή πλεονασμάτων και τη μείωση του χρέους. Αυτό παρατηρείται ακόμη και στις πιο “ασφαλείς” χώρες, οι οποίες όπως φαίνεται έχουν “μπλεχτεί στα δίχτυα του χρέους”.
Η DB καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, με τους Ευρωπαίους να καλούνται για ακόμη μία φορά να αποδείξουν ότι τελικά μπορούν να περιορίσουν την κρίση εντός του ελληνικού εδάφους. Εάν δεν το κάνουν, τότε θα “αποδείξουν” ότι το πρόσφατο sell off στην Ιταλία ήταν αποτέλεσμα όχι του φόβου μετάδοσης, αλλά του φόβου για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ακόμη, η γερμανική τράπεζα αναφέρει ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να βιαστούν, καθώς σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο μπορεί να υπάρξουν σημαντικές αναταραχές, αλλά η εικόνα θα ξεκαθαρίσει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης