Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Η συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας κάνει και επίσημα την Αθήνα μέρος του νέου ρωσικού ενεργειακού σχεδίου

Business Insider: Η συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας κάνει και επίσημα την Αθήνα μέρος του νέου ρωσικού ενεργειακού σχεδίου
Η διέλευση του αγωγού από την Ελλά πρόκειται να παρακάμψει εξολοκλήρου την Ουκρανία, γεγονός που θα βλάψει σημαντικά τα συμφέροντα του Κιέβου
Η απόφαση της Ρωσίας να υπογράψει μια συμφωνία 2,27 δις δολαρίων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα διασχίζει την Ελλάδα, κάνει και επίσημα την Αθήνα μέρος του νέου ρωσικού ενεργειακού σχεδίου» υποστηρίζει το Business Insider.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από το τμήμα του αγωγού που θα διασχίζει το ελληνικό έδαφος θα περνούν ετησίως 47 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2016 και θα ολοκληρωθεί το 2019 σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Ενέργειας Alexander Novak.
Το έργο θα ανήκει κατά 50% στην Ρωσική Τράπεζα Ανάπτυξης, που θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την κατασκευή του αγωγού, ενώ το υπόλοιπο θα ανήκει στην Ελλάδα.
Ενώ σύμφωνα με την συμφωνία που υπέγραψαν ο έλληνας πρωθυπουργός και ο ρώσος πρόεδρος η Gazprom δεν θα έχει μερίδιο από το τμήμα του αγωγού στο ελληνικό έδαφος.
Το δημοσίευμα παραθέτει και δηλώσεις του έλληνας υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη από την επίσκεψή του στην Αγία Πετρούπολη ο οποίος τόνισε πως «η κατασκευή του αγωγού δεν είναι ενάντια κανενός στην Ευρώπη ή τον υπόλοιπο κόσμο».
Η κατασκευή του αγωγού, που έχει αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους, για τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας, σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή, πρόκειται να παρακάμψει εξολοκλήρου την Ουκρανία, γεγονός που θα βλάψει σημαντικά τα συμφέροντα του Κιέβου.
Σύμφωνα με αναλυτές της πετρελαϊκής εταιρείας Stratfor, με έδρα το Τέξας, «ο αγωγός αυτός θα βοηθήσει την Gazprom να διοχετεύσει το φυσικό της αέριο στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης μέσω του αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα, τα Σκόπια, τη Σερβία και την Ουγγαρία»
«Το γεγονός αυτό έχει στρέψει το ενδιαφέρον σε αυτές τις χώρες γιατί βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της ρωσικής διπλωματίας».
Και το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας ότι με την κίνηση αυτή «η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιτύχει μία νίκη καθώς η συμφωνία παρέχει ενεργειακή ασφάλεια στη αδύναμη ελληνική οικονομία».


Europe pipelines


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης