Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

New York Times: Η ΕΚΤ μπορεί να είναι είτε ο σωτήρας της Ελλάδος είτε ο τιμωρός της

New York Times: Η ΕΚΤ μπορεί να είναι είτε ο σωτήρας της Ελλάδος είτε ο τιμωρός της
Στα μάτια της Ελλάδας, η ΕΚΤ είναι ένας δήμιος έτοιμος να δώσει ένα τελικό χτύπημα
Καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών εισέρχεται στην τελική της ευθεία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε δύσκολη θέση: μπορεί να είναι ο σωτήρας της χώρας ή ο τιμωρός της.  
Η ΕΚΤ είναι ο δανειστής έσχατης ανάγκης για την Ελλάδα, διατηρώντας το τραπεζικό της σύστημα - αν όχι η ίδια η χώρα - βιώσιμο. 
Αλλά η ΕΚΤ υπήρξε ο πιο «ανθεκτικός» εκ των πιστωτών της, σπρώχνοντας την Ελλάδα στο χείλος της πτώχευσης, αρνούμενη να προσφέρει ανακούφιση στο χρές της, αναφέρει νέα ανάλυση των New York Times.
Η ένταση αυτή με πολλούς τρόπους αντικατοπτρίζει το ευρύτερο δίλημμα της  Ευρώπης για το πώς να χειριστεί την Ελλάδα.
Πρέπει να ανανεώσει τις  γραμμές δανεισμού της χώρας, για τη διατήρηση της στην ευρωζώνης; 
Ή θα έπρεπε Ελλάδα, αφού απαίτησε πάρα πολλά από την Ευρώπη, να μη διασωθεί και πάλι;
Τη Δευτέρα, αυτό θα είναι το κύριο θέμα της συζήτησης, όταν οι αρχηγοί της Ευρωζώνη συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο κορυφής έκτακτης ανάγκης. 

Αλλά ο χρόνος εξαντλείται

Οι καταθέτες έχουν αποσύρει σημαντικά ποσά από τις τράπεζες της χώρας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οδηγώντας την ΕΚΤ την Παρασκευή να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες. 
Οι Έλληνες τραπεζίτες λένε ότι οι τράπεζες θα πρέπει σύντομα να κλείσουν αν αυτή η αβεβαιότητα συνεχιστεί.
Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περί τα 1,5 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι τις 30 Ιουνίου. 
Μέχρι στιγμής, έχει απορρίψει το ευρωπαϊκό αίτημα που μειώσει τις δαπάνες και να τροποποιήσει την εργατική νομοθεσία σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των δεσμευμένων κεφαλαίων του δεύτερου πακέτου διάσωσης.
Η έκθεση της ΕΚΤ προς την Ελλάδα ανέρχεται σήμερα σε 150 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Deutsche Bank. 
Από αυτά, τα 122 δισ. ευρώ είναι για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα μέσω του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης και άλλων πηγών χρηματοδότησης, και τα 27 δισ. ευρώ είναι σε μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα.
Έχοντας έκθεση που φτάνει το 83% του ΑΕΠ της Ελλάδας, το στοίχημα είναι σημαντικό. 
Σε σχέση με το μέγεθος των οικονομιών, είναι το μεγαλύτερο από τα ποσά που διατέθηκαν σε χώρες όπως η Κύπρος και η Ιρλανδία.
"Η ΕΚΤ παίζει ένα σημαντικό ρόλο”, δήλωσε ο Mark Wall, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank στο Λονδίνο. 
"Είναι ο κύριος χρηματοδότης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος - το οποίο είναι το σημείο πίεσης. 
Χωρίς την ΕΚΤ, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να αποτρέψει την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών”, πρόσθεσε.
Αλλά στα μάτια της Ελλάδας, η ΕΚΤ είναι ένας δήμιος έτοιμος να δώσει ένα τελικό χτύπημα.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της σκληρής γραμμής που έχει η ΕΚΤ πάνω στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αγόρασε πριν από πέντε χρόνια. 
Αυτά δεν συμπεριλήφθηκαν στην αναδιάρθρωση του 2012, που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο ακόμα για την πλήρη εξόφληση του χρέους.
Για να μην αθετήσει τα εν λόγω ομόλογα, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 6,7 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του Αυγούστου, ξεκινώντας με μια δόση  3,5 δισ. ευρώ στις 20 Ιουλίου 
Ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι πάνω οι υποχρεώσεις αυτές.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, να δώσει μια ανακούφιση για τα χρέη αυτά.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες και  το ΔΝΤ έχουν δείξει κάποια ευελιξία όσον αφορά τις υποχρεώσεις του χρέους της Ελλάδας. 
Όμως η ΕΚΤ δεν έχουν δείξει καμία ευελιξία, υποστηρίζοντας αντίθετα ότι η ελάφρυνση του χρέους θα παραβίαζε τους κανόνες της ευρωζώνης που απαγορεύουν τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης φοβούνται επίσης ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό, τι έκανε στην Κύπρο το 2013, όταν απείλησε να σταματήσει να υποστηρίζει τις σχεδόν χρεοκοπημένες κυπριακές τράπεζες, εκτός εάν η κυβέρνηση συμφωνήσει σε ένα σχέδιο διάσωσης με την Ευρώπη. 
Αυτή η απειλή και μόνο ανάγκασε την Κύπρο να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο διάσωσης, όπου οι τράπεζες έκλεισαν, οι καταθέτες είχαν το λεγόμενο κούρεμα, ενώ αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων τέθηκαν σε εφαρμογή.
Από τις πρώτες μέρες του ως υπουργός Οικονομικών, ο κ Βαρουφάκης δήλωσε ότι πιστεύει πως αυτή η λύση ήταν ο απώτερος στόχος των Βρυξελλών και του Βερολίνου. 
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είχε ολέθριες πολιτικές συνέπειες και θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
Σε αντίθεση με τις κεντρικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, το καθεστώς της ΕΚΤ ως δανειστή έσχατης ανάγκης οριοθετείται από όρους. 
Αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία της κεντρικής τράπεζας στη Φρανκφούρτη μπορεί να αλλάξει γρήγορα απέναντι σε ένα τραπεζικό σύστημα.
Προς το παρόν τουλάχιστον, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Draghi θα παραμείνει υποστηρικτικός, εφ 'όσον υπάρχει πιθανότητα κάποιας ευρύτερης συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της πριν από το τέλος του Ιουνίου.
Αλλά η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί, καταλήγει η ανάλυση των New York Times.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 21 Ιουνίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης