Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guardian: Γιατί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μειώνει δραστικά τις αμυντικές δαπάνες

tags :
Guardian: Γιατί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μειώνει δραστικά τις αμυντικές δαπάνες
Η Αθήνα δεν βιάζεται να βάλει στο τραπέζι τη μείωση των αμυντικών της δαπανών, όπως άλλωστε δεν βιάζονται και οι δανειστές της και κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία
Στο ερώτημα γιατί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρά σε δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών, επιχειρεί να απαντήσει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Η Αθήνα δεν βιάζεται να βάλει στο τραπέζι τη μείωση των αμυντικών της δαπανών, όπως άλλωστε δεν βιάζονται και οι δανειστές της και κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία», σημειώνει το δημοσίευμα.
Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση Τσίπρα, είναι η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Sipri της Στοκχόλμης, πρόκειται μόλις για το 5% των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας.
Η πρόταση εγείρει ένα σοβαρό ερώτημα:
Γιατί η κυβέρνηση δεν πρότεινε μεγαλύτερη περικοπή αμυντικών δαπανών και νωρίτερα, ενώ βρίσκονται εδώ και πέντε μήνες σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές;
Θα ήταν μια εύλογη κίνηση από μια κυβέρνηση της αριστεράς.
Αντ’ αυτού η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επέλεξε να δαπανήσει 500 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό πολεμικών αεροσκαφών.
Σύμφωνα με το Sipri το 2014 οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας ανήλθαν στο 2,2% του ΑΕΠ.
Όπως εξηγεί ο αναλυτής Θάνος Ντόκος, ο αμυντικός προϋπολογισμός έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ εξακολουθεί να είναι υψηλός λόγω της συναίνεσης εντός της χώρας ότι υπάρχει μια απειλή από την Τουρκία.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Τσίπρα θα ήταν δύσκολο να προωθήσει περαιτέρω μείωση αμυντικών δαπανών λόγω της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, με την εφημερίδα να χαρακτηρίζει «εθνικιστή» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Όπως σημειώνεται, ο Πάνος Καμμένος, που κατέχει το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Αμυνας, είναι ένας εθνικιστής πολιτικός.
Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν φαίνεται πρόθυμος να θέσει το ζήτημα περεταίρω μείωσης των αμυντικών, οι εταίροι σπεύδουν να το βάλουν στο τραπέζι.
Και αυτό γιατί η Ελλάδα προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος των εξοπλισμών της από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης