Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Απίθανη δείχνει μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Reuters: Απίθανη δείχνει μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάστηκε στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν είναι πιθανό
Τη θέση ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν πρόκειται να πέσει στα επίπεδα που είχαν θέσει ως στόχο οι δανειστές το 2012 επειδή η χώρα δεν εφάρμοσε τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, αλλά ότι παραμένει βιώσιμο σύμφωνα με δύο από τρία σενάρια ανάλυσης, προβάλλει το Reuters, σε δημοσίευμα με τίτλο «μοιάζει απίθανο ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους».
Η ανάλυση, που προετοιμάστηκε για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να βοηθήσει – κατά το δημοσίευμα – τις συζητήσεις με την Αθήνα, λέει ότι ακόμα και στο χειρότερο σενάριο οι δανειστές δεν θα διέγραφαν τα δάνεια.
Σύμφωνα με τη δεύτερη δανειακή σύμβαση του 2012 η Ελλάδα θα έφτανε το 2020 ρυθμό χρέους προς ΑΕΠ στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 σημαντικά χαμηλότερα από το 110% του ΑΕΠ, ενώ τώρα αγγίζει το 175%.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές αποκλίσεις και αβεβαιότητες των τελευταίων μηνών έχουν καταστήσει ανέφικτους τους στόχους του 2012 υπό οποιοδήποτε σενάριο», αναφέρει η ανάλυση σύμφωνα με το Reuters.
Επίσης σημειώνει ότι «οι κύριοι παράγοντες πίσω από την επιδείνωση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους» είναι η επιδείνωση της οικονομικής ανάπτυξης, το αναθεωρημένο επίπεδο της δημοσιονομικής ισορροπίας, τα χαμηλότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και πιθανές επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες για τον τραπεζικό τομέα».
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη και το πιο αισιόδοξο σενάριο κατά το οποίο η Αθήνα υιοθετήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις το ελληνικό δημόσιο χρέος θα πέσει στο 124% το 2022 από 172,8% του ΑΕΠ το 2015.
Εάν υιοθετήσει μερικώς τις μεταρρυθμίσεις το ελληνικό δημόσιο χρέος θα πέσει στο 135% το 2022 από 174,3% το 2015.
Στη χειρότερη περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαιωθεί στην αρχική του πρόβλεψη, που είναι και το πιο πιθανό, το ελληνικό χρέος θα πέσει μόνο στο 142,2% του ΑΕΠ το 2022 από 176,7% το 2015.
Η ανάλυση, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η επικέντρωση στο ρυθμό χρέους προς ΑΕΠ δεν δίνει ακριβή εικόνα για τη βιωσιμότητα του χρέους και ότι αντανακλάται καλύτερα από τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Υπ΄αυτό το πρίσμα η Ελλάδα δεν έχει θέμα βιωσιμότητας του χρέους σε κάθε σενάριο αλλά χρειάζεται βοήθεια για να βελτιώσει τη βιωσιμότητα, για παράδειγμα μέσω παράτασης της ωρίμανσης των ομολόγων σύμφωνα με την τρίτη και λιγότερο επιθυμητή επιλογή.
Σύμφωνα με την ανάλυση «η αναδιαμόρφωση των ροών πληρωμών δεν συνεπάγεται ονομαστικό κούρεμα ή κόστος για τους πιστωτές.
Αυτό επίσης θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα κέρδη για την Ελλάδα και θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα».

www.banmingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης