Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Πώς χρεοκόπησε η Ελλάδα - Όλο το χρονικό της δραματικής διαπραγμάτευσης

Reuters: Πώς χρεοκόπησε η Ελλάδα - Όλο το χρονικό της δραματικής διαπραγμάτευσης
Το πώς εξελίχθηκαν οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις και πώς έφτασαν σε τέτοιο αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών περιγράφει σε δημοσίευμά του το Reuters
Το πώς εξελίχθηκαν οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις και πώς έφτασαν σε τέτοιο αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών περιγράφει σε δημοσίευμά του το Reuters με τίτλο: «Πώς χρεοκόπησε η Ελλάδα».
«Ήταν ένα μικρό δωμάτιο με ένα άδειο ξύλινο τραπέζι πλάτους μερικών μέτρων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάθισε στη μια πλευρά μαζί με ένα μεταφραστή και την Angela Merkel, τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Στην άλλη πλευρά κάθισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande και γύρω μια ομάδα αξιωματούχων.
Σε αυτή τη συνάντηση των Βρυξελλών την περασμένη Παρασκευή οι παίκτες- κλειδιά στο μεγάλο ελληνικό δράμα χρέους προσπάθησαν να αποτρέψουν μια κατάρρευση που θα απειλούσε το μέλλον του ευρώ, ακόμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Merkel και Hollande έκαναν μια τελική προσφορά δις. ευρώ σε βοήθεια προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα, εάν ο Τσίπρας υπέγραφε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούσαν οι δανειστές της χώρας.
Οι συμμετέχοντες έδειχναν κουρασμένοι, φαινόταν και από τη γλώσσα του σώματός τους.
Η συνάντηση δεν κράτησε πολύ.
Ο Τσίπρας, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους κοντά στις διαπραγματεύσεις, είχε ήδη αποφασίσει να συγκαλέσει μια έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου στην Αθήνα εκείνο το βράδυ.
Ακόμα και όταν μιλούσε με την Merkel και τον Hollande, προετοιμαζόταν να περάσει την απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στους ψηφοφόρους της χώρας.
Την προηγούμενη ημέρα είχε αποφασίσει, έπειτα από μήνες συνομιλιών, ότι αυτός και οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Όταν αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα με το κυβερνητικό αεροσκάφος ο νεαρός Έλληνας ηγέτης κατέληξε στην ιδέα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους.
Αλλά ένα δημοψήφισμα θα εξέφραζε τη βούληση του ελληνικού λαού.
Ενημέρωσε τους υπουργούς για το σχέδιο του, το κυβερνητικό συμβούλιο το ενέκρινε και ανακοίνωσε το δημοψήφισμα μέσω διαγγέλματος αργά το βράδυ.
Η κίνηση αυτή άφησε έκπληκτους κάποιους ηγέτες της Ευρώπης ενώ Merkel και Hollande ενημερώθηκαν από το τηλέφωνο λίγο πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.
Η βόμβα είπε πολλά για την μακροχρόνια μάχη ανάμεσα ανάμεσα στην ακυβέρνητη Ελλάδα και τη μεγαλιθική Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε κίνδυνο είναι πολλά περισσότερα από χρήματα.
Το ελληνικό πρόβλημα χτυπάει στην καρδιά το μέλλον της Ευρώπης.
Στα μάτια του Τσίπρα είναι μια κρίση δημοκρατίας και εθνικής κυριαρχίας ή κατά πόσον οι επιθυμίες ενός έθνους είναι πάνω από τους στόχους μιας υπερεθνικής Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την Ευρωζώνη – και ιδιαίτερα για τη Γερμανία – είναι μια δοκιμασία ενότητας, και κατά πόσον χώρες μέσα στην κοινότητα των 19 χωρών αποτρέψουν την αποτυχία και τηρούνται οι κανόνες που έχουν συμφωνηθεί.
Η απόφαση του Τσίπρα για δημοψήφισμα εξόργισε υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αυτοί και το ΔΝΤ είχαν προηγουμένως διασώσει την Ελλάδα από τα τεράστια χρέη με ένα πρόγραμμα διάσωσης, το τελευταίο ήταν να λήξει στις 30 Ιουνίου, οπότε και η Ελλάδα έπρεπε να πληρώσει 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Η υπομονή εξαντλήθηκε, το Eurogroup αποφάσισε το περασμένο Σαββατοκύριακο να αφήσει το πρόγραμμα να λήξει όπως ήταν προγραμματισμένο.
Η ΕΚΤ, ου διατηρούσε τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο των 89 δισ. ευρώ, αποφάσισε ακόμα ότι αυτό ήταν αρκετό και ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει περισσότερη έκτακτη ρευστότητα.
Στην Ελλάδα φοβισμένοι πολίτες έκαναν ουρές στα ATM για να πάρουν μετρητά ενώ η κυβέρνηση έδωσε εντολή στις ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν κλειστές και να επιβάλλουν capital controls ώστε να σταματήσουν τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα.
Την Τρίτη η Ελλάδα δεν κατάφερε να κάνει την πληρωμή προς το ΔΝΤ. Παρότι οι συνομιλίες ανάμεσα στα διάφορα κόμματα συνεχίζονται και μια συμφωνία ακόμα μπορεί να επιτευχθεί, η Τετάρτη ξημέρωσε με την Ελλάδα κλυδωνισμένη χωρίς πηγή περαιτέρω χρηματοδότησης από το ΔΝΤ ή από πρόγραμμα διάσωσης.
Το δημοψήφισμα έχει προαναγγελθεί για τις 5 Ιουλίου, παρότι σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη είναι πιθανό να ακυρωθεί.
Αν προχωρήσει οι Έλληνες ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν μια σκληρή επιλογή: Να ενδώσουν στους πιστωτές και να δεχθούν επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή να βαδίσουν στο δικό τους δρόμο.
Η τελευταία πορεία, όπως ξεκαθάρισαν κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα ισοδυναμούσε με μια απόφαση να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη – παρότι ο Τσίπρας αμφισβητεί αυτή την άποψη.
Αυτή η άποψη, βασισμένη σε συνεντεύξεις με ανθρώπους κοντά στις διαπραγματεύσεις δείχνει πώς η κρίση χρέους έγινε πολιτική κρίση.
Ο Τσίπρας, που όπως σχολιάζει το Reuters, φλέρταρε στα νεανικά του χρόνια με τον κομμουνισμό, ανήγαγε την κρίση χρέους περισσότερο σε πολιτικό ζήτημα.
Όπως σημειώνει το διαπραγματευτικό του χαρτί ήταν ότι αν δεν υποχωρήσουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης η Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει χάος μην πληρώνοντας τα χρέη της, που ανέρχονται συνολικά σε 243 δισ. ευρώ, αναφέρει ακόμα το Reuters με βάση επίσημα στοιχεία.
Απ’ αυτά η Γερμανία έχει διαθέσει από μόνη της 57 δισ. ευρώ σε δύο προγράμματα διάσωσης και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην ΕΚΤ, η οποία έχει χορηγήσει 118 δισ. ευρώ σε ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, όπως είπε πρόσφατα ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi.
Καθώς συνεχίζονταν οι ατελείωτες συναντήσεις και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να παραχωρήσουν περισσότερο έδαφος.
Ο Τσίπρας από την πλευρά του είπε ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε» και από την άλλη πλευρά κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναρωτιούνταν εάν ο Τσίπρας ήθελε να φτάσει σε συμφωνία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης