Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Το μέλλον της Ελλάδας στα χέρια της Ευρώπης – Ανεξαρτήτως αποτελέσματος η ΕΕ θα αλλάξει για πάντα

Economist: Το μέλλον της Ελλάδας στα χέρια της Ευρώπης – Ανεξαρτήτως αποτελέσματος η ΕΕ θα αλλάξει για πάντα
«Αν δεν ήταν τόσο υψηλά τα ρίσκα όλες αυτές οι έκτακτες Σύνοδοι Κορυφής και οι απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής θα μετρούσαν ως φάρσα» γράφει ο Economist
Τη θέση ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα την προσεχή Κυριακή 5 Ιουλίου η ελληνική κρίση θα αλλάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση στα χέρια της οποίας, επισημαίνει, είναι το μέλλον της Ελλάδας, εκφράζει σε άρθρο του ο Economist.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δει κάτι παρόμοιο όπως τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα:
Κλειστές τράπεζες, capital controls, η πρώτη στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ από αναπτυγμένη χώρα, η κατάρρευση ενός προγράμματος διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων, σχέδια για δημοψήφισμα που μπορεί να επισπεύσει την εξώθηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, και η επαιτεία των ανθρώπων».
«Αν δεν ήταν τόσο υψηλά τα ρίσκα όλες αυτές οι έκτακτες Σύνοδοι Κορυφής και οι απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής θα μετρούσαν ως φάρσα» συμπληρώνει.
Αντιθέτως, προσθέτει, είναι μια τραγωδία όπου ένα αποτέλεσμα που όλες οι πλευρές λένε ότι δεν θέλουν – η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ – μοιάζει αρκετά πιθανή.
Το χάος είναι απόδειξη ότι το να εγκαταλείψει το ευρώ θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω μετριασμένων κερδών από χρεοκοπία και την υποτίμηση που θα έφερνε η πολιτική και οικονομική αστάθεια.
Για την υπόλοιπη Ευρώπη, επίσης, ένα «Gexit» έχει κινδύνους, ιδίως εκείνου ενός αποτυχημένου κράτους στη νοτιοανατολική πλευρά της ηπείρου. Αλλά καθώς το δράμα έχει γίνει πιο απελπιστικό οι Ευρωπαίοι μοιάζουν λιγότερο ανήσυχοι.
«Αισθάνονται πιο άνετα από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μοναδικά δυσλειτουργική.
Το παιχνίδι και ο επαναλαμβανόμενος κακός υπολογισμός έχουν δηλητηριάσει τις διαπραγματεύσεις. Χωρίς την Ελλάδα, συμπεραίνουν σήμερα πολλοί, η Ευρωζώνη μπορεί τελικά να είναι πιο σταθερή».
Δυστυχώς, υπογραμμίζει ο Economist, «αυτό είναι λάθος». «Κοιτάξτε πέρα από την Ελλάδα και η απειλή περαιτέρω σύγκρουσης μέσα στο ευρώ είναι καθόλα αναπόφευκτη.
Αν και η αποχώρηση της Ελλάδας θα αποδείκνυε ότι το ευρώ δεν είναι αμετάκλητο, κανείς δεν ξέρει ποια παραβίαση κανόνα θα οδηγούσε σε αποπομπή. Ούτε θα επιλύσει την αναπόφευκτη πόλωση μεταξύ οφειλέτη και πιστωτή στα προγράμματα.
Εάν το κοινό νόμισμα δεν αντιμετωπίσει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις τότε η κρίση ή η επόμενη θα αφορά περισσότερες χώρες την Ελλάδα, περισσότερα λάθη και ζοφερές εβδομάδες.
Και καταλήγει σημειώνοντας ότι «με τον καιρό αυτό θα καταστρέψει το ευρώ και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης