Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επικεφαλής γερμανικών τραπεζών "ποντάρουν" σε Grexit- Η ΕΕ δεν θέλει να χάσει την αξιοπιστία της

Επικεφαλής γερμανικών τραπεζών
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εβδομάδες μεγάλης ανασφάλειας, προγνωστικά δεν μπορούν να γίνουν, όμως το Grexit  είναι πιο πιθανό
Κανένα βήμα προσέγγισης της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα κάνει το Eurogroup για να μην χάσει τη αξιοπιστία του υποστηρίζει ο Nicolaus Heinen της Deutsche Bank, που θεωρεί δύσκολη την εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα.
«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εβδομάδες μεγάλης ανασφάλειας, προγνωστικά δεν μπορούν να γίνουν. Αλλά θεωρείται πιθανό να χειροτερεύσουν οι οικονομικές συνθήκες, έτσι ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση Τσίπρα. Εάν παραμείνει όμως, τότε θα ενισχυθούν οι εικοτολογίες που κάνουν λόγο για άμεση στάση πληρωμών και μετάβαση σε ένα παράλληλο νόμισμα» υποστηρίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank.
Για τον Jürgen Michels επικεφαλής οικονομολόγο της Bayern LB, «όλα οδηγούν σε ένα Grexit. Το ερώτημα είναι τι θέλουν να πάρουν οι Έλληνες και πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το κούρεμα χρέους», υποστηρίζει.
Για τον Holger Schmieding από την τράπεζα Berenberg είναι δύσκολος ένας συμβιβασμός με αυτή την κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση έχει ακινητοποιήσει σε τέτοιο βαθμό την οικονομία, που οι οικονομικές ανάγκες της χώρας ανεβαίνουν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αυτό δεν βοηθά τους δανειστές να προτείνουν κάτι που να επαρκεί για να καλυφθούν οι απαιτούμενες ανάγκες» καταλήγει.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Greg Kramer υποστηρίζει ότι «εάν οι Έλληνες δεν θέλουν συμβιβασμό με την ΕΕ, τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι στο τέλος η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ».
Θεωρεί μάλιστα καθοριστικη την 20η Ιουλίου όταν η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα κρατικά ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και το επόμενο βήμα θα ήταν να μην αυξηθεί το ανώτατο όριο του ELA με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με ‘αιμορραγία' οι ελληνικές τράπεζες.
«Σε μια τέτοια κατάσταση η κυβέρνηση δεν θα είχε ρευστό να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και δεν θα είχε άλλη δυνατότητα από το κόψει νέο νόμισμα για να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα πληρωμών. Αυτό θα ήταν πρακτικά το τέλος στη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη» τονίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης