Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Telegraph: Πώς η ελληνική κρίση άλλαξε την Ευρώπη - Ναι ή Οχι στο ΔΝΤ;

Telegraph: Πώς η ελληνική κρίση άλλαξε την Ευρώπη - Ναι ή Οχι στο ΔΝΤ;
Oσο οι εταίροι επιμένουν στην παραμονή του ΔΝΤ στiς ευρωπαϊκές υποθέσεις θα πρέπει να δέχονται και τις προτάσεις του
Το δράμα του χρέους στην Ελλάδα πήρε μια αναπάντεχη τροπή αυτή την εβδομάδα μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνηση του, έξι μόλις μήνες μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων, υπογραμμίζει ο Telegraph, σε άρθρο του με θέμα «πώς η ελληνική κρίση άλλαξε την Ευρώπη».
Η ανάγκη της Ελλάδας να λάβει ένα τρίτο πακέτο χρηματοδότησης 86 δις ευρώ, που συνοδεύεται από σκληρά μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν αύξηση του ΦΠΑ, και σοβαρές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό σύστημα τον αναγκάζει ακόμη να απολύσει τους εργαζόμενους που φρέσκο προσέλαβε στον στο δημόσιο τομέα.
Παράλληλα, θα πρέπει να βάλει πλώρη για σοβαρές ιδιωτικοποιήσεις σε μια προσπάθεια να μπουν τα 50 δις ευρώ στο ιδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί για το ΤΑΙΠΕΔ.
Τα σκληρά μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει η ελληνική κυβέρνηση είχαν απορριφθεί από χιλιάδες έλληνες που με πανό έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο τάσσονταν ενάντια στη φτωχοποίηση του λαό και την καταπάτηση της αξιοπρέπειας τους.
«Η επιμονή μας να μην έχουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως συμπλήρωμα στο πρόγραμμα βασίστηκε σε δύο λόγους», λέει ο ο νέος υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. "Πρώτον, δεν είναι λογικό για ένα μη ευρωπαϊκό ίδρυμα να έχει αποφασιστικό λόγο σε κάτι που είναι προφανώς μια ευρωπαϊκή υπόθεση.
"Το δεύτερο είναι, η ασαφής νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΔΝΤ το οποίο έχει πλέον αναγνωρίσει ξεκάθαρα το προφανές, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο». Όπως υπογραμμίζει ο έλληνας υπουργός όσο οι εταίροι επιμένουν στην παραμονή του ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές υποθέσεις δεν μπορούν να δέχονται το ΔΝΤ αλλά όχι τις απόψεις και προτάσεις τους.,
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα απαιτούσε μια παραβίαση των Συνθηκών της ΕΕ. Η δεύτερη επιλογή, αυτή του κουρέματος θα ανοίξει το δρόμο για μια «δημοσιονομική ένωση», την οποία χαρακτηρίζουν «ανάθεμα» τα κράτη των δανειστών που υποκινούνται από τη Γερμανία.
"Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για το ΔΝΤ", λέει ο Alessandro Leipold, πρώην Διευθυντή της υπηρεσίας του ΔΝΤ στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα δανεισμού στην ιστορία της, η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που δεν έχει αποπληρώσει δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές ,γεγονός που εγείρει σοβαρή κριτική για την ποιότητα του προγράμματος αλλά και την τυφλή υπακοή του ΔΝΤ στους Ευρωπαίους».
Το ΔΝΤ ήταν πάντα ο «κακός» της τρόικας, λέει ο Leipold.
«Αν κοιτάξουμε την ιστορία των άλλων διασώσεων στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, ήταν πάντα το αντίθετο», λέει.
«Το ΔΝΤ ήταν πάντα αρκετά δημοφιλής, αλλά στην Ελλάδα, το ταμείο έχει θεωρηθεί ως το δυσκολότερο αφεντικό.»
Ο Paul Thomsen, ο πρώην επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, έφερε τον ατιμωτικό τίτλο του «πιο μισητού προσώπου στην Ελλάδα», κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων που βρέθηκε στη χώρα. Η επιστροφή του στην Ελλάδα θα συνοδεύεται με 24ωρη προστασία σωματοφύλακα και προστασία από την ελληνική αστυνομία στο νέο του ρόλο ως επικεφαλής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης