Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Hollande (Γαλλία): Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε η εμπροσθοφυλακή της Ευρωζώνης

Hollande (Γαλλία): Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε η εμπροσθοφυλακή της Ευρωζώνης
Πρότεινα να επιστρέψουμε στην ιδέα του Jacques Delors για μια κυβέρνηση της ευρωζώνης με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και ένα κοινοβούλιο 
Την ετοιμότητα της Γαλλίας να παίξει ένα πιο ισχυρό ρόλο στην ευρωζώνη αποτελώντας την εμπροσθοφυλακή μαζί με όποιες άλλες χώρες το επιθυμούν γράφει ο γάλλος πρόεδρος F. Hollande σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche.
«Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια «ισχυροποιημένη οργάνωση» της ευρωζώνης» τόνισε ο γάλλος πρόεδρος λέγοντας ότι «η ευρωζώνη κατάφερε αυτήν την εβδομάδα να επαναβεβαιώσει τη συνοχή της με την Ελλάδα. Για πολλούς, η ποιότητα των γαλλογερμανικών σχέσεων έπαιξε ρόλο. Το ευρωπαϊκό πνεύμα επικράτησε».
Και συνεχίζει λέγοντας ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να παραμείνει σ' αυτό.
«Πρότεινα να επιστρέψουμε στην ιδέα του Jacques Delors για μια κυβέρνηση της ευρωζώνης και να προσθέσουμε σ' αυτήν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό καθώς και ένα κοινοβούλιο για να διασφαλίσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο» προσθέτει στο άρθρο του ο F. Hollande.
Αναφερόμενος στο ευρώ ο γάλλος πρόεδρος τονίζει πως «το να μοιραζόμαστε το ίδιο νόμισμα είναι κάτι πολύ παραπάνω από το να επιθυμούμε μια σύγκλιση. Είναι μια επιλογή που έκαναν 19 χώρες επειδή ήταν προς το συμφέρον τους. Άλλωστε καμία κυβέρνηση εδώ και 15 χρόνια δεν ανέλαβε την ευθύνη να βγει από το ευρώ».
«Αυτή η επιλογή απαιτεί μια ενισχυμένη οργάνωση με τις χώρες που θα το αποφασίσουν, μια πρωτοπορία. Η Γαλλία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο όπως μας έχει δείξει ο Jacques Delors μεγαλώνει όταν βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης».
«Αυτή η πρωτοπορία μπορεί να αποτελείται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ και την Μπενελούξ» υπογραμμίζει.
Και καταλήγει λέγοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες, η Γαλλία, κυρίως μέσω του προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχει την ευκαιρία να αναλάβει πρωτοβουλίες για να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης