Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

University of Oxford: Η Ευρωζώνη χρειάζεται μία καθαρή τραπεζική ένωση - Πισωγύρισμα τα capital controls στην Ελλάδα

University of Oxford: Η Ευρωζώνη χρειάζεται μία καθαρή τραπεζική ένωση - Πισωγύρισμα τα capital controls στην Ελλάδα
Στα μικρά κράτη είδαν πόσο βάναυσα πολιτικοποιήθηκε η ΕΚΤ για να πετύχει η Γερμανία τους στόχους της στην Ελλάδα
Είναι φανερό ότι η νομισματική ένωση δεν ήταν μία καλή ιδέα και είχε μεγάλο κόστος τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά γράφει ο Kevin O’ Rourke, καθηγητής στο University of Oxford.
H εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς κατέρρευσε και δημιουργήθηκαν πολιτικά κόμματα που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό όχι μόνο το ευρώ, αλλά και την ευρωπαϊκή ενότητα γενικότερα.
Η ευρωζώνη χρειάζεται μια λιγότερο σκληρή νομισματική πολιτική.
Χρειάζεται υψηλότερους στόχους για τον πληθωρισμό (έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητη η μείωση των ονομαστικών μισθών), ελάφρυνση χρέους εκεί που είναι απαραίτητη και μία καθαρή τραπεζική ένωση.
Η ΕΚΤ έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά η απόφαση να κλείσει το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας που λήφθηκε για πολιτικούς λόγους ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα.
Και κανένας δεν μιλάει για μία σφιχτή πολιτική ένωση, παρόλο που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη νομισματική ένωση να επιβιώνει με το υπάρχον καθεστώς.
Την ίδια στιγμή η πολιτική ζημιά συνεχίζεται. Και δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αλλά η ανικανότητα της κεντρικής πολιτικής σκηνής να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ενδιαφέρεται για τις οικονομικές πολιτικές της ευρωζώνης και το δημοκρατικό έλλειμμα.
Και όσο δεν το κάνουν, τόσο κερδίζουν έδαφος τα σκεπτικιστικά κόμματα, όπως το εθνικό μέτωπο (FN) στη Γαλλία που υιοθετεί τη ρητορική του Krugman και του Stiglitz.
Οπότε και οι ψηφοφόροι της εργατικής τάξης στρέφονται προς το κόμμα της Le Pen. Αν κερδίσει τις εκλογές του 2017 ή, του 2022 αυτό θα σημάνει το τέλος του ευρωπαϊκού project.
Οι πολίτες των μικρών κρατών – μελών έχουν παρατηρήσει τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ πολιτικοποιήθηκε για να πετύχει η Γερμανία τους στόχους της στην Ελλάδα.
Και το συμπέρασμα είναι ότι η ευρωζώνη είναι μία επικίνδυνη ένωση για τις μικρές χώρες.
Αν τα κεντρικά κόμματα δεν παρεκκλίνουν από τις συνήθεις πρακτικές τους, τότε οι πολιτικοί εξτρεμιστές θα κερδίσουν έδαφος στην Ευρώπη.
Το τέλος του ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μία κρίση διαρκείας.
Αλλά πιστεύετε ότι το ευρώ θα υπάρχει με αυτή τη μορφή σε έναν αιώνα από τώρα;
Αν όχι, τότε θα τελειώσει και το timing δεν θα είναι ποτέ καλό.
Καλύτερα, λοιπόν, να προχωρήσουμε πριν γίνει μεγαλύτερη ζημιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης