Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε τεντωμένο σκοινί οι ΗΠΑ - Ακροβατούν μεταξύ συμβιβασμού και στάσης πληρωμών, υπό το φόβο της υποβάθμισης...

Σε τεντωμένο σκοινί οι ΗΠΑ - Ακροβατούν μεταξύ συμβιβασμού και στάσης πληρωμών, υπό το φόβο της υποβάθμισης...
(upd)Μόλις έξι 24ωρα πριν την εκπνοή της διορίας, οι Αμερικανοί πολιτικοί συνεχίζουν να ακροβατούν μεταξύ συμβιβασμού και στάσης πληρωμών, καθώς τα βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των στελεχών του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου εξαντλούν τα χρονικά περιθώρια για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους.
Το σήριαλ, το οποίο έχει ξεκινήσει από το Μάρτιο, προφανώς και θα τραβήξει έως το παρά ένα της προθεσμίας, δηλαδή της 2ας Αυγούστου, με τους Ρεπουμπλικανούς να τραβούν το χαλί του Μπάρακ Ομπάμα με κίνδυνο την αξιοπιστία της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Ομπάμα απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις για συναίνεση ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους, αφού οι συνέπειες μίας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ θα είναι ανυπολόγιστες.
Οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν περικοπές στα κοινωφελή κυβερνητικά προγράμματα, όπως κατ' εξοχήν είναι η δημόσια υγεία. Οι Ρεπουμπλικάνοι εναντιώνονται στο να καταργηθούν οι φορο-απαλλαγές των πλουσιότερων, που θέσπισε ο Τζορτζ Μπους την εποχή της προεδρίας του. Επίσης, εξετάζουν το ενδεχόμενο το ανώτατο όριο του χρέους να αυξηθεί σε δύο ξεχωριστές φάσεις... η πρώτη άμεσα, όμως η δεύτερη μετά τις προεδρικές εκλογές του 2012, δηλαδή εντός του 2013.
Ωστόσο το αίτημα να αυξηθεί το όριο του χρέους, το οποίο τώρα βρίσκεται στα 14,3 τρις. δολάρια, είναι σχεδόν καθολικό.
Εάν δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού της κυβέρνησης, κάθε καθυστέρηση αποπληρωμής κουπονιού ή ομολόγου από τις ΗΠΑ θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τις κεφαλαιαγορές και δεν αποκλείεται να προκαλέσει άλλη μία καταστροφική χρηματοπιστωτική κρίση, είχε αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυση του το στέλεχος της JPMorgan, Matthew Zames, ο οποίος διατελεί και επικεφαλής της συμβουλευτικής υπηρεσίας για το δανεισμό του υπουργείου οικονομικών.
Στην υπηρεσία αυτή συμμετέχουν μεγάλοι επενδυτές σε αμερικανικά ομόλογα, όπως η Bank of America, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η Pimco, η RBS, η Tudor και η Soros Fund Management. Σε κοινή επιστολή που απέστειλαν οι εν λόγω επενδυτικές σημειώνονται οι συνέπειες στην εμπιστοσύνη των αγορών από μία καθυστέρηση αποπληρωμής ομολόγων εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ και ο περιορισμός της ρευστότητας στις αγορές.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι συνολικές δανειακές ανάγκες του αμερικανικού Δημοσίου - για την κάλυψη του ελλείμματος και την αναχρηματοδότηση του ληξιπρόθεσμου χρέους - εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 29% του ΑΕΠ, υψηλότερες συγκριτικά με αυτές της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας, που ακολουθούν με ποσοστά πάνω από το 20% του ΑΕΠ τους. Μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες έχει μόνο η Ιαπωνία, με ένα ποσοστό που προβλέπεται στο 56%.
Το ΔΝΤ υπολογίζει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της αμερικανικής οικονομίας θα ανέλθει φέτος στο 10,8% του ΑΕΠ και θα είναι υψηλότερο από της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των άλλων μεγάλων αναπτυγμένων χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για υποβάθμιση από την ανώτατη κλίμακα ΑΑΑ ακόμη και σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία αύξησης του ορίου δανεισμού έως τις 2 Αυγούστου και αποφευχθεί η στάση πληρωμών. Το όριο του χρέους είναι νομικά κατοχυρωμένο στις ΗΠΑ, αλλά πάντα, αν και όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, το αμερικανικό Κογκρέσο δίνει το πράσινο φως για την υπέρβασή του, στις αγορές οι επενδυτές είναι ανήσυχοι για την αισθητή αύξηση επιτοκίων, που συνεπάγεται μία στάση πληρωμών στις ΗΠΑ, όπως και για τον καταποντισμό του δολαρίου, σε μία τέτοια εξέλιξη, τέλος δε για τον σφοδρό κυματισμό, που θα δεχθούν την ώρα εκείνη μεγάλες οικονομίες σε όλον τον πλανήτη.

Credit Suisse: Εάν χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ, ετοιμαστείτε για… πτώση 30% στις μετοχές και συρρίκνωση 5% στο ΑΕΠ

Τι θα γίνει εάν οι ΗΠΑ χρεοκοπήσουν; Είναι ένα απίθανο ενδεχόμενο, σύμφωνα με την Credit Suisse, αλλά αν γίνει… τι θα συμβεί; Εάν λοιπόν οι ΗΠΑ χρεοκοπήσουν, η οικονομία της συρρικνωθεί κατά 5% και τα χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 30%, ισχυρίζεται η Credit Suisse.
Ο αναλυτής της ελβετικής τράπεζας Andrew Garthwaite βλέπει πιθανότητες 50-50 να υποβαθμιστεί η αμερικανική οικονομία αλλά δεν βλέπει ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Η υποβάθμιση μπορούσε να συμβεί ακόμη και αν το Κογκρέσο εγκρίνει την αύξηση του ορίου του χρέους, αλλά σύμφωνα με τον Garthwaite, οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Πάρτε για παράδειγμα την Ιαπωνία. Μπορεί η αξιολόγηση της να είναι στο ΑΑ, αλλά το επιτόκιο δανεισμού της είναι στο 1,1%.
Σύμφωνα με την ανάλυση της CS, κάθε μήνα που οι πολιτικοί χάνουν για την αύξηση του ορίου δανεισμού, οι ΗΠΑ θα χάνουν 0,5-1% από το ΑΕΠ τους. Σε μία τέτοια περίπτωση οι αγορές θα υποχωρούν κατά 10-15%, ενώ οι επενδυτές θα φεύγουν από το δολάριο και θα παίρνουν θέσεις σε «αμυντικές» μετοχές.
Οι αμυντικές μετοχές σύμφωνα με την CS είναι οι: Centrica, Sanofi, Novartis, Compass, Pfizer, Philip Morris, Merck.

MF Global: Στο 55% οι πιθανότητες να μην συμφωνηθεί η αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους

Στο 55% διαμορφώνει τις πιθανότητες το Κογκρέσο να μην συμφωνήσει τελικά στην αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, ο αναλυτής της MF Global, Chris Krueger, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Σύμφωνα με τον Krueger οι επιπτώσεις μίας τέτοιας εξέλιξης ακόμη δεν μπορούν να υπολογιστούν, καθώς οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν μπορούμε ακόμη να δούμε την έκταση της προεξόφλησης, αλλά σίγουρα δεν θα ήταν και η πιο ευτυχής κατάληξη, την ώρα μάλιστα που στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, οι πιέσεις από την κρίση χρέους είναι μεγάλες.

Τι θα γίνει με το δολάρια αν υποβαθμιστεί η αμερικανική οικονομία

Με την προοπτική της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας, ακόμη και αν δεν κηρυχτεί «στάση πληρωμών», οι αναλυτές της Danske Bank στην Κοπεγχάγη συμβουλεύουν τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί με τα συμπεράσματα που βγάζουν.
Όπως χαρακτηριστικά λένε βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να συμβεί κάτι που θεωρούνταν αδιανόητο πριν από μερικούς μήνες, να χάσουν δηλαδή οι ΗΠΑ το καθεστώς «ΑΑΑ», γεγονός που δεν μπορεί παρά να «ταράξει τις αγορές».
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μία υποβάθμιση δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε πτώση το νόμισμα της χώρας, όμως όπως επισημαίνουν αναλυτές της Danske Bank στο οικονομικό δίκτυο CNBC, στην περίπτωση των ΗΠΑ χρειάζεται προσοχή, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάθεση των επενδυτών να «τζογάρουν».
Παράλληλα, το καθεστώς στο οποίο βρίσκεται χρόνια τώρα το δολάριο ως «αποθεματικό νόμισμα» περιπλέκει την κατάσταση.
Ενδεχόμενη υποβάθμιση θα μπορούσε να αποδειχτεί θετική για το δολάριο, όπως συνέβη άλλωστε και όταν η Standard & Poor’s εξέδωσε αρνητικές προοπτικές για την αμερικανική οικονομία στις 18 Απριλίου: αρχικά η τιμή του σημείωσε πτώση για να κλείσει την ίδια μέρα με σημαντική άνοδο.
Λόγω του καθεστώτος ως «αποθεματικό νόμισμα», το δολάριο αντιδρά διαφορετικά απ’ό,τι συχνά αναμένουμε.
Δηλαδή αν οι επενδυτές «δεν έχουν όρεξη να ρισκάρουν», τότε το δολάριο φαντάζει ως ασφαλές καταφύγιο και το βέβαιο είναι ότι «η αγορά του δολαρίου είναι η πιο ρευστή στον κόσμο και οι ΗΠΑ έως σήμερα θεωρούνταν η καλύτερη αγορά για να διασφαλίσει κανείς τα κεφάλαιά του».
Οπότε σε περίπτωση υποβάθμισης και αν οι αγορές επιθυμούν μία σχετική «ασφάλεια», δεν πρέπει να εκπλαγεί κανείς αν το δολάριο τελικά ενισχυθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης