Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank: Όχι στις μυωπικές πολιτικές, ναι στις μεταρρυθμίσεις - Η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα οφέλη της προσαρμογής

tags :
Eurobank: Όχι στις μυωπικές πολιτικές, ναι στις μεταρρυθμίσεις -  Η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα οφέλη της προσαρμογής
Στη μελέτη «Επτά ημέρες οικονομίας» η Eurobank τονίζει ότι οι πολιτικές προσαρμογής που εφαρμόστηκαν στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν οφέλη 
Για την ανάγκη κανόνων, ξεκάθαρων στόχων, προσήλωσης στην εφαρμογή αξιόπιστων πολιτικών και ενεργοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων έτσι ώστε να τεθούν υγιείς βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, κάνει λόγο η Eurobank στην εβδομαδιαία της ανάλυση.
Στη μελέτη «Επτά ημέρες οικονομίας» η Eurobank τονίζει ότι οι πολιτικές προσαρμογής που εφαρμόστηκαν στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν οφέλη όπως η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Τα στοιχεία αυτά μπορεί βραχυπρόθεσμα να δημιουργούν κοινωνικά κόστη ωστόσο μακροπρόθεσμα αποτελούν πολύ ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία.
Το ερώτημα είναι αν επιθυμούμε να συνεχίσουμε με τις μυωπικές πολιτικές του παρελθόντος ή αν επιθυμούμε να ακολουθήσουμε πολιτικές που έχουν περισσότερο μακροχρόνιο ορίζοντα.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής 2009-2014 το κοινωνικό κόστος αυξήθηκε σημαντικά.
Το μέγεθος της απώλειας της κοινωνικής ευημερίας αντικατοπτρίζεται τόσο στη μείωση των εισοδημάτων όσο και στην αύξηση της ανεργίας.
Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας μειώθηκαν από 91,58 δις ευρώ το 2009 στα 60,15 δις ευρώ το 2013. Δηλαδή, καταγράφηκε απώλεια -29,19 δις ευρώ ή -34,32%.
Η μείωση των αμοιβών ανά απασχολούμενο και η μείωση της απασχόλησης ατόμων εξαρτημένης εργασίας είχαν σχεδόν ισόποση (προσεγγιστικά) συνεισφορά στη μείωση του συνόλου των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας.
Εκτός από τη μείωση των αμοιβών του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας, εξίσου σημαντικές απώλειες υπέστησαν και οι αντίστοιχες αμοιβές του παραγωγικού συντελεστή του κεφαλαίου, ήτοι η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα και μεικτό εισόδημα από 140,51 δις ευρώ το 2009 μειώθηκε στα 99,00 δις ευρώ το 2014, δηλαδή καταγράφηκε απώλεια -41,51 δις ευρώ (-29,54%).
Το ζητούμενο από εδώ και στο εξής είναι να διατηρηθούν τα προαναφερθέντα οφέλη και παράλληλα να ελαχιστοποιηθούν τα πολύ σημαντικά συσσωρευμένα κοινωνικά κόστη (π.χ. η αύξηση του ποσοστού ανεργίας).
Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί ένα κατάλληλο μείγμα μη μυωπικής οικονομικής πολιτικής τέτοιο ώστε η επίτευξη του 2ου στόχου να μην ακυρώνει τον 1ο.
Η άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή θεσμικών μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν την αποτελεσματική χρήση των πόρων της οικονομίας, η πάταξη της φοροδιαφυγής, η μείωση της γραφειοκρατίας και η εξάλειψη της διαφθοράς αποτελούν πολιτικές που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι πολιτικές σταθεροποίησης που εφαρμόστηκαν στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν οφέλη όπως η δημοσιονομική προσαρμογή - εξυγίανση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Το ζητούμενο από εδώ και στο εξής είναι να διατηρηθούν τα εν λόγω οφέλη και παράλληλα να ελαχιστοποιηθούν τα πολύ σημαντικά συσσωρευμένα κοινωνικά κόστη (π.χ. το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας). Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί ένα κατάλληλο μείγμα μη μυωπικής οικονομικής πολιτικής τέτοιο ώστε η επίτευξη του 2ου στόχου να μην ακυρώνει τον 1ο. Η άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή θεσμικών μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν την αποτελεσματική χρήση των πόρων της οικονομίας, η πάταξη της φοροδιαφυγής, η μείωση της γραφειοκρατίας και η εξάλειψη της διαφθοράς αποτελούν πολιτικές που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως είναι ευρέως γνωστό η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2014 υπέστη πολύ σημαντικές, ποιοτικές και ποσοτικές, μακροοικονομικές μεταβολές. Ύστερα από την εξαετή, 2007-2013, σωρευτική πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά -26,36%, το 2014 αποδείχθηκε έτος σταθεροποίησης, με ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης ίσος με 0,77%.
Για το 2015 και το 2016 οι τρέχουσες προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Για παράδειγμα σύμφωνα με τις προσωρινές – αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης το 2015 αναμένεται να διαμορφωθεί ανάμεσα στο -4,0% και -2,0%. Το αντίστοιχο εύρος για το 2016 υπολογίζεται στο -1,75% και -0,5%. Επιπρόσθετα, με βάση την πρόσφατη (23/7/2015) τριμηνιαία έκθεση του ιδρύματος οικονομικών και βιομηχανικών ερευνών (ΙΟΒΕ), η ύφεση για το 2015 προβλέπεται ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στο -2,5% και -2,0%.
Με δεδομένες τις προαναφερθείσες εκτιμήσεις, η περίοδος 2007-2016 αναμένεται να χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο βαθιές και παρατεταμένες περιόδους συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ιστορία των σύγχρονων οικονομιών της αγοράς, αναφέρει η Eurobank. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης