Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έως και 14 δισ. ευρώ οι ζημίες των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Έως και 14 δισ. ευρώ οι ζημίες των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
(upd)Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αρχίσει να αποτιμούν το νέο σχέδιο συμμετοχής τους στην αναδιάρθρωση χρέους, με τους αναλυτές πλέον να περιμένουν σημαντική μείωση της κερδοφορίας τους εξαιτίας των απομειώσεων που θα καταγράψουν από την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις BNP Paribas, Dexia και Societe Generale, είναι ανάμεσα στις τράπεζες που θα καταγράψουν τις μεγαλύτερες ζημίες, καθώς η έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα ξεπερνά τα 11 δις. ευρώ. Τα αποτελέσματα της BNP Paribas αναμένονται στις 2 Αυγούστου, ενώ της Societe Generale και της Dexia μία μέρα μετά.
Το σχέδιο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) «απαιτεί» να εγγραφούν οι ζημίες που θα προκαλέσει το haircut του 21% στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς οι ζημίες αυτές θα είναι οριστικές σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα (IFRS). Οι συνολικές ζημίες για τις ευρωπαϊκές (εκτός Ελλάδας) τράπεζες μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 14 δις. ευρώ, δηλαδή 13 μονάδες βάσης από το συνολικό core Tier 1 του 2011, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Citi, Kinner Lakhani, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς οι τράπεζες θα χειριστούν την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο Dirk Peeters της KBW Securities θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις που να αποφύγουν τις εγγραφές των ζημιών.
Οι ενώσεις ορκωτών λογιστών τόσο στη Γερμανία (Institut Der Wirtschaftsprufer) όσο και στη Γαλλία (Compagnie Nationale des Commissaires) πιέζουν τις τράπεζες να εγγράψουν τις ζημίες στα αποτελέσματα του βʼ 3μηνου, αν και πολλές τράπεζες, όπως οι BNP Paribas και Societe Generale, δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τις προθέσεις τους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Γαλλικής Ένωσης Τραπεζών (FBF), Francois Perol, ξεκαθάρισε ότι το κόστος συμμετοχής των γαλλικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών στο δεύτερο ελληνικό πακέτο θα είναι περίπου 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Perol, οι γαλλικές τράπεζες είναι ισχυρές ώστε να απορροφήσουν αυτό το κόστος, ενώ εκπονείται ειδικό σχέδιο ώστε να υπάρξουν οι προβλέψεις που σχετίζονται με την Ελλάδα στα αποτελέσματα του β’ 3μηνου.
Ήδη η Deutsche Bank, η οποία ανακοίνωσε προ ημερών τα αποτελέσματα βʼ 3μηνου, έγγραψε ζημίες 155 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο των 1,2 δις. ευρώ που είχε για τα ελληνικά ομόλογα. Παράλληλα, οι αναλυτές αναμένουν η BNP Paribas να εγγράψει ζημίες που μπορεί να φτάσει το 1 δις. ευρώ, καθώς η έκθεση της στην Ελλάδα είναι στα 5 δις. ευρώ (21% haircut). Στα 550 εκατ. ευρώ αναμένονται οι ζημίες της Societe Generale και στα 700 εκατ. της Dexia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης