Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Θα χάσει ή θα κερδίσει τη μάχη της Ευρώπης η Γερμανία; - Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας

Reuters: Θα χάσει ή θα κερδίσει τη μάχη της Ευρώπης η Γερμανία; - Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας
Πριν από λίγες μέρες φαινόταν ότι η μάχη θα χανόταν όμως δεν μπορεί να υποτιμήσει κανείς την αφοσίωση της Γερμανίας στην ιδέα της ΕΕ
«Η μάχη για την Ευρώπη θα κερδηθεί ή θα χαθεί για τη Γερμανία» τονίζει το Reuters αναφερόμενο στον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης και κατ΄ επέκτασης της Ευρώπης από τους γερμανικούς χειρισμούς στην ελληνική κρίση.
Όμως το δημοσίευμα παραθέτει ένα σημαντικό σκεπτικό σχετικά με το ρόλο που θα ήθελε ή θα μπορούσε η Γερμανία να παίξει στην Ευρώπη και κατά πόσο η στάση της απέναντι στην Ελλάδα «φρενάρει» αυτό το ρόλο, σε μια πιο διευρυμένη ΕΕ.
«Πριν από λίγες μέρες φαινόταν ότι η μάχη θα χανόταν όμως δεν μπορεί να υποτιμήσει κανείς την αφοσίωση της Γερμανίας στην επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άξονα το σεβασμό στους νόμους» σχολιάζει το πρακτορείο.
«Όμως εάν η ΕΕ καταρρεύσει, ο βασικός λόγος θα είναι η επιστροφή στον εθνικισμό και η άρνηση της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας να μοιραστούν την κυριαρχία τους κι όχι η γερμανική εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία και το σεβασμό των κανόνων».
Το πρακτορείο παραδέχεται ότι, η ελληνική κρίση και οι σκληρές διαπραγματεύσεις έως την 13η του Ιουλίου, οπότε και υπογράφει η συμφωνία, αλλά και η Σύνοδος του Ιουνίου όπου συζητήθηκε το μεταναστευτικό ζήτημα έφεραν στην επιφάνεια καθοριστικά προβλήματα που δείχνουν αδύνατο να επιλυθούν.
«Και τα δύο αυτά ζητήματα άσκησαν μεγάλη πίεση περισσότερο στη Γερμανία η οποία αναζητά τρόπους ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να κάνει ακόμη πιο ισχυρό το ευρώ».
«Εάν κάνει κανείς ένα ταξίδι στις ευρωπαϊκές χώρες δεν θα βρει πολίτες πιο αφοσιωμένους από τους γερμανούς στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης» τονίζει στο Reuters γερμανός αξιωματούχος.
Κι ενώ η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Λετονία, Λιθουανία και Σλοβακία ήταν οι χώρες που εναντιώθηκαν περισσότερο στην βοήθεια προς την Ελλάδα η Γερμανία συγκέντρωσε τελικά τη μεγαλύτερη κριτική.
«Ίσως οφείλεται στο παρελθόν της που παραπέμπει στη Ναζιστική τυραννία ή ακόμη και ο κυρίαρχος ρόλος που εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να παίξει το Βερολίνο» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Αυτό το επιπλέον βάρος της ευθύνης, ωστόσο οφείλεται περισσότερο στη γαλλική αδυναμία και τη βρετανική αδιαφορία που έχει επιδράσει αρνητικά στους Γερμανούς που φοβούνται ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να «μαζέψουν τις τσέπες τους», χωρίς να επιτρέπεται κάτι ανάλογο και σε αυτούς.
Η θύελλα των επικρίσεων που έχει δεχθεί το Βερολίνο για την ελληνική συμφωνία και τη στάση της Γερμανίας σχετικά με το χρέος έχει πυροδοτήσει ένα μείγμα φαρισαϊκής περιφρόνησης, ενδοσκόπησης και αναζήτησης νέων λύσεων για το γερμανικό κατεστημένο.
Οι Γερμανοί μπορεί να θεωρούν την ΕΕ, σύμφωνα με τα λόγια του πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, μια κοινότητα πεπρωμένου («Schicksalsgemeinschaft»), αλλά οι περισσότεροι δεν θέλουν να γίνει μια κοινότητα της ευθύνης ("Haftungsgemeinschaft»).
«Σε μια νομισματική ένωση, οι βασικοί κανόνες πρέπει να τηρούνται και για το λόγο αυτό η έξοδος ενός κράτους μέλους δεν πρέπει να είναι ταμπού, γιατί διαφορετικά οι εταίροι είναι επιρρεπή σε εκβιασμό» τονιζει το μέλος του συμβουλίου του γερμανών σοφών που συμβουλεύουν την A. Merkel, Lars Feld.
Κι ενώ τον Schaeuble τον κυνηγά η φήμη ότι προσπάθησε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, η Γαλλία διεκδικεί μια ισχυρότερη θέση στην Ευρώπη τώρα μάλιστα που η συζήτηση για ενίσχυση των Ευρωπαϊκών θεσμών με τη δημιουργία μιας κυβέρνησης και ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιο κοντά από ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης