Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εichengreen (Παν. Καλιφόρνια): Διαγραφή του ελληνικού χρέους, όταν θα υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις

Εichengreen (Παν. Καλιφόρνια): Διαγραφή του ελληνικού χρέους, όταν θα υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις
Προτείνει τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής με μέλη που θα οριστούν από τις δύο πλευρές, η οποία θα επιβλέπει εάν τηρούνται τα συμφωνηθέντα
Πρόταση, στη βάση της οποίας θα διαγράφεται αυτόματα ποσοστό του ελληνικού χρέους, εάν η Ελλάδα εφαρμόζει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, παρουσιάζει ο γνωστός Αμερικανός καθηγητής Οικονομίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Barry Εichengreen, μέσω συνέντευξής του σε αυστριακή εφημερίδα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή του χρέους της, ωστόσο η κυβέρνηση δυσκολεύεται για πολιτικούς λόγους να εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Από την πλευρά της η Γερμανία - η οποία συνεχίζει να αντιδρά σθεναρά στο ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους - επιθυμεί να δει πρώτα μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και στη συνέχεια να ανοίξει την όποια συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Ο Εichengreen προτείνει τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής με μέλη που θα οριστούν από τις δύο πλευρές, η οποία θα επιβλέπει εάν τηρούνται τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο της πρότασής του για αυτόματη διαγραφή χρέους μετά την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, η ελληνική κυβέρνηση θα είχε μεγαλύτερο συμφέρον να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, και από την άλλη πλευρά, η Γερμανία, ως ο σημαντικότερος δανειστής της χώρας θα εξασφάλιζε ότι οι Έλληνες δεν δίνουν απλά κενές υποσχέσεις.
Όπως τονίζει στη συνέντευξή του ο Eichengreen, το προς διαγραφή ποσοστό του χρέους θα αυξανόταν αυτόματα με κάθε επιπλέον μεταρρύθμιση και αυτό θα ήταν ένα σημαντικό επιχείρημα για τις συζητήσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, όπου διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτων είναι ενάντια στις μεταρρυθμίσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως σημαντικό επιχείρημα ότι εάν αυτές οι κατηγορίες συναινέσουν στο πρόγραμμα, τότε θα μειωθεί το δημόσιο χρέος και πιθανόν σύντομα η φορολογική επιβάρυνση.
Ο ίδιος σημειώνει πως κάτι παρόμοιο εφαρμόστηκε ήδη στη δεκαετία του 1990, όταν είχε συμφωνηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα ανάμεσα στην αποκαλούμενη «Λέσχη του Παρισιού» και την Πολωνία, στην οποία δόθηκαν υποσχέσεις για διαγραφή μέρους του χρέους της μετά από υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που είχε προτείνει και επέβλεπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης