Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΕΚΤ: Ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών που επιδίδονται σε «lobbying» - Ο ρόλος της εμπλοκής πρώην πολιτικών

ΕΚΤ: Ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών που επιδίδονται σε «lobbying» - Ο ρόλος της εμπλοκής πρώην πολιτικών
Παράλληλα, τείνουν να έχουν υψηλότερες αξιολογήσεις από την Fitch
Οι τράπεζες που σκορπούν χρήματα στο «lobbying» ή προσλαμβάνουν πρώην στελέχη των ρυθμιστικών αρχών, είναι πιθανότερο να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης, εκτιμά σε σχετική μελέτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ενώ το lobbying στις ΗΠΑ υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς εδώ και χρόνια, οι Ευρωπαϊκές Αρχές άρχισαν να αυστηροποιούν το πλαίσιο μόλις τους τελευταίους μήνες.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συναντηθούν με αξιωματούχους είναι πλέον υποχρεωμένες να δηλώνουν αυτές τις συναντήσεις, οι οποίες καταχωρούνται, σημειώνει το Reuters.
Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΚΤ, η οποία βασίζεται σε στοιχεία από 780 αμερικανικές τράπεζες, διαπιστώνει ότι οι τράπεζες που επιδίδονται σε lobbying ή προσλαμβάνουν πρώην αξιωματούχους ρυθμιστικών αρχών, είναι λιγότερο πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με επιπλέον κυρώσεις εάν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας υποχωρήσουν κάτω από το ελάχιστο όριο.
Παράλληλα, τείνουν να έχουν υψηλότερες αξιολογήσεις από την Fitch, που σημαίνει ότι θεωρείται ότι είναι πιθανότερο πως θα λάβουν βοήθεια από τον δημόσιο τομέα στην περίπτωση που κινδυνεύουν με χρεοκοπία, σύμφωνα με την έκθεση.
Όπως σχολιάζουν οι συγγραφείς της έκθεσης της ΕΚΤ, Magdalena Ignatowski, Charlotte Werger και Josef Korte, οι αυξημένες για lobbying αυξάνουν την πιθανότητα διακριτικής μεταχείρισης από τις ρυθμιστικές αρχές.
Ωστόσο, σημειώνουν ότι και οι χαμηλές δαπάνες μπορεί να φέρουν αποτελέσματα.
Τονίζουν μάλιστα ότι lobbying γίνεται πιο αποτελεσματικό αν εμπλέκονται σε αυτό πρώην πολιτικοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης