Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Οι τέσσερις μύθοι γύρω από την ελληνική κρίση χρέους και το ευρώ

Mises Institute: Οι τέσσερις μύθοι γύρω από την ελληνική κρίση χρέους και το ευρώ
Ο συντάκτης εκτιμά ότι τόσο σε Ευρωζώνη, όσο και σε Ελλάδα τα προβλήματα είναι δομικά και όχι νομισματικά 
Την εκτίμηση ότι τόσο η Ευρώπη, όσο και η Ελλάδα πρέπει να «αποκαταστήσουν» ορισμένες από τις φήμες που κυκλοφορούν γύρω από την ελληνική κρίση και το ευρώ, διατυπώνει ο Patrick Barrn, οικονομολόγος, σε άρθρο του, που δημοσιεύεται από το Mises Institute.
Μάλιστα ο ίδιος προβαίνει σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τέσσερις από αυτούς τους μύθους, ενώ δεν διστάζει να επιρρίψει ευθύνες στα δομικά προβλήματα της Ελλάδας, τα οποία όπως λέει δεν έχουν αναγνωριστεί πλήρως.
Αναλυτικότερα, ο ίδιος διαφωνεί με την άποψη ότι το ευρώ είναι ένα πολύ ισχυρό νόμισμα, ακατάλληλο για την ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα, υποστηρίζει πως η λογική που θέλει την παραγωγικότητα της Ελλάδας αδύναμη να στηρίξει το ευρώ στη χώρα είναι… παράλογη.
Σύμφωνα με όσα αναλύει, δε υπάρχουν ασφαλή επιχειρήματα, που να κατοχυρώνουν ότι η Ελλάδα και η Γερμανία, για παράδειγμα δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα, ενώ αντιθέτως η ιστορία αποδεικνύει το αντίθετο, δεδομένου ότι όλες οι χώρες χρησιμοποιούσαν κάποτε το ευρώ.
Ένας δεύτερος μύθος, κατά τον συντάκτη, είναι ότι η υποτίμηση του νομίσματος θα μπορούσε να βοηθήσει την εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας και την οικονομία της χώρας να ανακάμψει.
Ο Barron τονίζει πως σε μια τέτοια περίπτωση οι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα θα υφίσταντο ισχυρά πλήγματα, καθώς λόγω του πληθωρισμού θα έχαναν μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης.
Παράλληλα, οι εξαγωγείς θα διαπιστώσουν ότι οι τιμές των πρώτων υλών τους έχουν αυξηθεί και θα χρειαστεί να δαπανήσουν περισσότερα κονδύλια για την παραγωγή και να ανεβάσουν τις τιμές σε εγχώριο επίπεδο.
Ο τρίτος μύθος που ο οικονομολόγος επιχειρεί να αποκαταστήσει είναι ότι η έκδοση εθνικού νομίσματος θα μπορούσε να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας.
Κατά τον ίδιο αυτό θα ήταν ένα επίπλαστο αποτέλεσμα, που θα συγκάλυπτε τα δομικά προβλήματα της οικονομίας, για τα οποία επιρρίπτει ευθύνες στον σοσιαλισμό.
Τέλος, διατυπώνει την εκτίμηση ότι η άποψη πως το νόμισμα πρέπει να υποστηρίζεται από μια πολιτική ηγεσία με φορολογική δύναμη είναι λανθασμένη.
Ειδικότερα, σχολιάζει τη δήλωση του ιταλού Υπ. Οικ., Pier Carlo Padoan, σύμφωνα με τον οποία πρέπει να υπάρξει βαθύτερη πολιτική ενσωμάτωση στην Ευρωζώνη.
Ο ίδιος εκτιμά πως το ίδιο το νόμισμα αποτελεί ένα μέσο το οποίο έχει δημιουργηθεί από την ίδια την αγορά και υπάρχει στο πλαίσιο της αγοράς, οπότε δεν χρειάζεται πολιτική ηγεσία από πίσω, καθώς οι κανόνες καθορίζονται από την ίδια την αγορά.
Για τον Barron το να αποχωρήσει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ δεν αποτελεί θεραπεία στα προβλήματά της, τα οποία είναι κυρίως δομικά και νομισματικά.
Τέλος, σχολιάζει πως οι ίδιοι οι πολίτες της χώρας έχουν αντιληφθεί πως το Grexit θα κατέστρεφε τον όποιο πλούτο έχει μείνει στην Ελλάδα, ενώ προσθέτει πως η Ελλάδα αποκάλυψε το δομικό πρόβλημα που υπάρχει στην Ευρωζώνη και το οποίο συνεχίζει να υπάρχει, προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν και άλλες… «Ελλάδες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης