Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι διαπραγματεύσεις έκριναν την αξιολόγηση της Ελλάδας - Σε ύφεση το 2015 λόγω capital controls

Fitch: Οι διαπραγματεύσεις έκριναν την αξιολόγηση της Ελλάδας - Σε ύφεση το 2015 λόγω capital controls
Μέτρια η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, θετικά επιδρούν μεταξύ άλλων το QE της ΕΚΤ, το αδύναμο ευρώ και οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, ενώ αρνητικά το υψηλό χρέος και οι διαρθρωτικές αδυναμίες
Η αξιολόγηση της Ελλάδας επηρεάστηκε από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πακέτο στήριξης, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings σε σημείωμά του με ημερομηνία 17 Αυγούστου 2015, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα είναι σε ύφεση το 2015.
Αντίθετα, βραχυπρόθεσμα η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έχει βελτιωθεί, όμως μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές είναι σε γενικές γραμμές αδύναμες, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,2% σε ετήσια στο δεύτερο τρίμηνο του 2015.
«Το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ σε ετήσια βάση επιταχύνθηκε ελαφρώς, αλλά σταθερά τα πρόσφατα τρίμηνα, υποστηρίζοντας την άποψή μας ότι η ανάκαμψη μπορεί να ισχυροποιηθεί», σημειώνει η Fitch και προσθέτει ότι σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί από το 0,9% το 2014 σε περίπου 1,6% το διάστημα 2015-2017, υποστηριζόμενη από το πιο αδύναμο ευρώ, τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την αύξηση της εμπιστοσύνης, την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του QE, της ΕΚΤ, αλλά και τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών.
Ωστόσο, επισημαίνει, το υψηλό χρέος και η διαρθρωτική αδυναμία θα βαρύνουν στην ανάκαμψη της περιοχής και η πιθανή ανάπτυξη είναι αδύναμη σε σύγκριση με άλλες μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες.
Η τριμηνιαία ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, επισημαίνει η Fitch, επιβράδυνε το δεύτερο τρίμηνο του 2015 μετά την αύξηση κατά 0,4% τα προηγούμενα τρίμηνα, καθώς υποχώρησε η καταναλωτική δαπάνη.
Το ποσοστό ανάπτυξης της Ιταλίας σε τριμηνιαία βάση υποχώρησε στο 0,2% από το 0,3% και της Γερμανίας αυξήθηκε ελαφρώς στο 0,4%.
Η ανεργία είναι υψηλή (11,1% τον Ιούνιο) και ο πληθωρισμός χαμηλός (0,2% τον Ιούλιο), αν και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού δεν είναι πλέον μεγάλος.
Οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα αποτελούν εμπόδιο – κλειδί στις αξιολογήσεις δημοσίου χρέους των χωρών μελών της Ευρωζώνης, με ιστορικό υψηλό δημοσίου ελλείμματος και ποσοστών χρέους, σημειώνει η Fitch.
Παρά τις καλύτερες βραχυπρόθεσμες μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, «είμαστε περισσότεροι αρνητικοί παρά θετικοί στις αξιολογήσεις μας δημοσίου χρέους των χωρών της ζώνης του ευρώ τους πρόσφατους μήνες, με την τρέχουσα ή πιθανή αδύναμη ανάπτυξη ή/και την επιδείνωση των δημοσιονομικών μετρήσεων να συμβάλλουν σε πολλές περιπτώσεις.
Σε αυτές περιλαμβάνεται η Φινλανδία, που ήταν η μόνη χώρα στη ζώνη του ευρώ που την Παρασκευή τα στοιχεία έδειξαν συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
«Αναθεωρήσαμε την αξιολόγηση ΑΑΑ της Φινλανδίας σε αρνητική από σταθερή τον Μάρτιο, λόγω των αδύναμων και επιδεινούμενων προοπτικών ανάπτυξης και της διαρθρωτικής αδυναμίας στην οικονομία της, ύστερα από πολλά χρόνια υποτονικών επιδόσεων».
Αντιθέτως, αυτόν τον μήνα η Fitch σημειώνει ότι αναθεώρησε τις προοπτικές στο «Α-» της Ιρλανδίας σε θετικές από σταθερές, καθώς η στερεή και διευρυνόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερη καταναλωτική δαπάνη, υποστηρίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Τέλος, η Fitch αναφέρεται και στην Ελλάδα και σημειώνει ότι οι κινήσεις αξιολόγησής της οδηγήθηκαν από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας με τους πιστωτές της.
Ενώ η Ελλάδα ανακοίνωσε ανάπτυξη 0,8% το β' τρίμηνο του 2015 σε τριμηνιαία βάση, η Fitch εκτιμά ότι θα καταγραφεί συρρίκνωση το 2015 λόγω των capital controls, της τραπεζικής αργίας και της αβεβαιότητας για ένα πιθανό Grexit τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης