Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

EuropaPress: Τρίτο και φαρμακερό το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας; - Τι λένε οι αναλυτές

EuropaPress: Τρίτο και φαρμακερό το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας; - Τι λένε οι αναλυτές
Η ίδια συνταγή των προηγούμενων δύο προγραμμάτων διάσωσης χρησιμοποιείται και στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα
Στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και αν αυτό θα είναι αποτελεσματικό, όταν τα δύο προηγούμενα απέτυχαν, αναφέρεται άρθρο του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EuropaPress, το οποίο έχει προστρέξει σε αναλυτές προκειμένου να δώσουν τις δικές τους εκτιμήσεις επί του θέματος.

Τρίτη διάσωση, μέλλον αβέβαιο

Αν και είναι πολλοί οι σκεπτικιστές σχετικά με την αποτελεσματικότητα του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, το στέλεχος της τράπεζας Self Bank, Victoria Torre, σημειώνει ότι μπορεί κανείς να μάθει από τα λάθη που έγιναν στα προηγούμενα προγράμματα, ώστε το νέο να λειτουργήσει με καλύτερο τρόπο.
Ένα από τα βασικά σημεία για την Victoria Torre βρίσκεται στην ικανότητας οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης και στις μεταρρυθμίσεις που οι Βρυξέλλες θεωρούν απαραίτητες για τη χώρα.
Παράλληλα, τονίζει ότι ακόμη δεν είναι γνωστή η στάση που θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θεωρεί ότι χωρίς μια πραγματική διαγραφή του ελληνικού χρέους, το νέο πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει και διερωτάται αν το ΔΝΤ θα καταφέρει να οδηγήσει σε αυτή την ελάφρυνση στην οποία αναφέρεται.
Από την πλευρά του ο στρατηγικός αναλυτής των αγορών της IG, Daniel Pingarron, σημειώνει ότι το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί μέρος των δύο προηγούμενων και σκοπός του είναι να προχωρήσει περαιτέρω σε αυστηρότητα, χωρίς να αφήνεται τίποτα εκτός ελέγχου.
«Φαίνεται ότι είναι περισσότερο επικεντρωμένο στις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τα δύο προηγούμενα, τα οποία «βασίστηκαν περισσότερο στην λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις».
Ο αναλυτής περιγράφει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ως «περισσότερο ρεαλιστικό, αυστηρό και απαιτητικό» και επισημαίνει ότι «"τρέφεται" από τα λάθη των προηγούμενων διασώσεων».
Ο αναλυτής της XTB, Carlos Fernandez, φαίνεται περισσότερο αναποφάσιστος, καθώς εκτιμά ότι είναι «πολύ νωρίς για να ξέρει κανείς αν θα είναι αποτελεσματικό ή όχι το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».
Το βασικό πρόβλημα, σημειώνει, είναι το υψηλό χρέος της Ελλάδας και συμπληρώνει ότι χωρίς βελτίωση της οικονομίας, «είναι πολύ δύσκολο να σκεφθεί κανείς αν μπορεί να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της».

Η αποτυχία των δύο πρώτων διασώσεων

Οι τρεις αναλυτές, σημειώνεται στο άρθρο του EuropaPress, σημειώνουν ότι τα δύο προηγούμενα προγράμματα διάσωσης αποτέλεσαν μια αποτυχία, διότι διαφορετικά δεν θα μιλούσαμε τώρα για τρίτη διάσωση.
«Η αρχική ιδέα ήταν η Ελλάδα να ήταν ικανή να χρηματοδοτείται με τρόπο αυτόνομο ύστερα από το πρώτο πρόγραμμα και τώρα πάμε στο τρίτο πρόγραμμα, χωρίς αυτό να έχει καταστεί εφικτό», σημειώνει ο Pingarron.
Από την πλευρά της η V. Torre θεωρεί ότι ένας από τους λόγους που οι δύο προηγούμενες διασώσεις απέτυχαν, είναι διότι «δεν είναι εφικτό μια χώρα να πληρώνει τα χρέη της αν δεν πετυχαίνει να αναπτύσσεται με τρόπο βιώσιμο και με ένα σημαντικό ποσοστό για να μπορεί να καλύπτει αυτά τα κόστη».

Νέα διάσωση, ίδια συνταγή

Η Ελλάδα θα διασωθεί για τρίτη φορά σε πέντε χρόνια, με την ΕΚΤ και την Κομισιόν να χρησιμοποιούν την ίδια συνταγή με αυτή των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης.
Ωστόσο, γνωρίζοντας τι συνέβη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δηλώσει την αντίθεσή του να ενεργήσει ξανά με τον ίδιο τρόπο.
Όπως σημειώνει η Victoria Torre, πέραν του ΔΝΤ, υπάρχουν πολλοί που συμμερίζονται την άποψη ότι το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει, καθώς «βασίζεται σε παρόμοια κριτήρια με αυτά των προηγούμενων διασώσεων».
Μόνο αν η Ελλάδα αναπτύσσεται, θα μπορέσει στο μέλλον να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές χρέος, τονίζει, για να προσθέσει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αντιθέτως σε ορισμένους τομείς είναι απαραίτητες σοβαρές και αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν και πάλι την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης της οικονομίας της.
Από την πλευρά του ο Pingarron σημειώνει ότι η συνταγή είναι η ίδια, διότι δεν υπάρχει άλλη και προσθέτει ότι το μόνο για το οποίο μπορεί να μιλήσει κανείς, είναι η φύση αυτών των μέτρων, «όχι όμως σχετικά με τον μηχανισμό και τις διασώσεις».
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι περίπλοκη», επισημαίνει από την άλλη ο Fernandez και υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που καταγραφόταν μια στάση πληρωμών του χρέους, θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να βρει χρηματοδοτηθεί από τις αγορές.
Γι' αυτό, εξηγεί, οι νομισματικές αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η Ελλάδα να πληρώνει τα χρέη της, «αν και αυτό θα είναι εις βάρος νέων εκδόσεων».

Καλές προοπτικές εκ μέρους της ΕΚΤ;

Προς το παρόν, δεν είναι δυνατή να γνωρίζει κανείς ποια θα είναι η εξέλιξη του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, σημειώνεται ο Pingarron.
Παράλληλα, εκτιμά ότι καθώς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα τελειώσει σε περίπου έναν χρόνο, είναι άγνωστο αν μέχρι τότε η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στη συνέχεια σε αγορές ή όχι ελληνικών ομολόγων.
Από την άλλη, ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες της κρίσης υπήρξε η απόφαση της ΕΚΤ να μη αυξήσει την γραμμή ρευστότητας (ELA) έως ότου η ελληνική κυβέρνηση να εγκρίνει τις νέες μεταρρυθμίσεις.
Για τον Fernandez, από τη στιγμή που εγκρίθηκε το πακέτο διάσωσης, το λογικό είναι ότι «η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει με ρευστότητα την Ελλάδα και επίσης να αγοράζει άμεσα ελληνικά ομόλογα».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης