Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Μειωμένος ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης, παρά την πτώση στις αγορές

Goldman Sachs: Μειωμένος ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης, παρά την πτώση στις αγορές
Ο υπερτιμημένος φόβος για τον κίνδυνο στην παγκόσμια ανάπτυξη από την Κίνα και η έλλεψιη εμπιστοσύνης στις δυνατότητες στήριξης δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες
Το… μακελειό στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις αγορές εμπορευμάτων μπορεί να δημιουργεί μια ζοφερή εικόνα για την παγκόσμια οικονομία, όμως ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι μικρός, σημειώνει η Goldman Sachs, η οποία τάσσεται υπέρ των μετοχών των ανεπτυγμένων αγορών για τους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «εξακολουθούμε να έχουμε την άποψη ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι εξαιρετικά απίθανη».
Παρά το sell off στις αγορές εμπορευμάτων και μετοχών τις πρόσφατες ημέρες, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που επηρέασε και την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά τη Δευτέρα, αλλά και τις τιμές του πετρελαίου, η Goldman Sachs υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες αγορές παραμένει ανέπαφη και θα παραμείνει σχετικά προστατευμένη από την αδυναμία της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών.
Η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίας θα πρέπει επίσης να λάβει ώθηση από τις χαμηλές τιμές ενέργειας, επισημαίνει.
Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο, σημειωτέον, υποχώρησε κατά 5,5% τη Δευτέρα, στα 38,24 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009, εν μέσω ανησυχιών ότι μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα έπληττε δραστικά την κατανάλωση πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, το πετρέλαιο Brent υποχώρησε κατά 6%, στα 42,80 δολάρια το βαρέλι, αφού χτύπησε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 42,51 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαρτίου 2009.
«Οι κίνδυνοι είναι κυρίως η ίδια η Κίνα, ενώ ο υπερβολικός φόβος του κινδύνου για την παγκόσμια ανάπτυξη από την Κίνα και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην εν δυνάμει στήριξη από τις αρχές είναι αυτοί που πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουν επενδυτικές ευκαιρίες και μια πιθανή υπέρβαση των αποτιμήσεων«», σημειώνει η Goldman Sachs.
Η αμερικανική τράπεζα εξακολουθεί να έχει την ίδια στάση που είχε μέχρι τώρα φέτος, επισημαίνοντας στους επενδυτές να παραμείνουν «overweight» στις μετοχές των αναπτυγμένων αγορών έναντι αυτών των αναδυόμενων.
«Πολλές αναδυόμενες αγορές με μικρές ανοιχτές οικονομίες και εξαγωγείς που πωλούν εμπορεύματα στην Κίνα, είναι πιθανόν να παραμείνουν υπό πίεση», σημειώνει, για να προσθέσει ωστόσο ότι «πολλοί επίσης έχουν τις δικές τους ανισορροπίες να αντιμετωπίσουν και μια υποτίμηση του γουάν το καθιστά αυτό ακόμη δυσκολότερο και απαιτεί περαιτέρω κινήσεις στα νομίσματα».
Η Goldman Sachs μείωσε τους στόχους 3, 6 και 12 μηνών για τον δείκτη MSCI Asia-ex Japan στις 405, 430 και 455 μονάδες, κάτι που υποδηλώνει αποδόσεις τιμών 0%, 6% και 12% αντίστοιχα και αυτό διότι, όπως σημειώνει, «α) ο κίνδυνος για τα κέρδη 2016 παραμένει χαμηλός και β) τα ασφάλιστρα κινδύνου των μετοχών θα είναι υψηλότερα, εκτός και αν υπάρξει βελτίωση του περιβάλλοντος ανάπτυξης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης