Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υπερβολική η απαισιοδοξία για τις μακροοικονομικές προοπτικές της Κίνας

Fitch: Υπερβολική η απαισιοδοξία για τις μακροοικονομικές προοπτικές της Κίνας
Οι κινεζικές αρχές διαθέτουν ακόμη σημαντικά περιθώρια περαιτέρω χαλάρωσης της πολιτικής τους, ακόμη και μετά τις χθεσινές μειώσεις επιτοκίων, σημειώνεται
Υπερβολική χαρακτηρίζει την απαισιοδοξία σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές της Κίνας ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
Οι συνέπειες της ταχείας αύξησης του χρέους της Κίνας από το 2008 έως το 2014 ακόμη πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι προσδοκίες για τη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη ίσως να αναθεωρηθούν χαμηλότερα, σημειώνει η Fitch και προσθέτει ότι οι επιπτώσεις από μια παρατεταμένη επιβράδυνση στην Κίνα θα μπορούσε να έχει σημαντικές πιστωτικές τοπικές και παγκόσμιες επιπτώσεις.
Η κίνηση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας την 25η Αυγούστου να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων υπογραμμίζει την ευελιξία των κινεζικών αρχών να υποστηρίξουν την οικονομία της χώρας.
Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής υπήρξε σχετικά μετριοπαθής παρά την επιβράδυνση στην ανάπτυξη και τους επίμονα αδύναμους δείκτες πληθωρισμού.
Ο αντίκτυπος στην εσωτερική ρευστότητα έχει μετριαστεί από τις εκροές κεφαλαίου.
Οι αρχές ακόμη διαθέτουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω χαλάρωσης της πολιτικής τους, ακόμη και μετά τις χθεσινές μειώσεις επιτοκίων.
Η κυβέρνηση επίσης διαθέτει αρκετά φορολογικά «πυρομαχικά».
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε, σημειώνει η Fitch, ότι η φορολογική πολιτική ήταν ίσως η περισσότερο σφιχτή κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους όσον αφορά τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση των τοπικών κυβερνήσεων ως μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αυτό πλέον αρχίζει να αναθεωρείται και οι συνέπειες στην εσωτερική ζήτηση θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται αισθητές τους επόμενους λίγους μήνες.
Επιπλέον, οι δείκτες ζήτησης και παραγωγής δεν δείχνουν μια εξαιρετικά ταχεία, άτακτη ή διευρυμένη επιβράδυνση.
Οι δείκτες κατανάλωσης και αγοράς εργασίας έχουν παραμείνει ισχυροί, αν και τα στοιχεία για τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τη μεταποίηση είναι πιο αδύναμα.
Όμως, σημειώνει η Fitch, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η διαρθρωτική οικονομική πολιτική της Κίνας ήταν σκοπίμως μετατεθειμένη από τις επενδύσεις και εξαγωγές προς την εσωτερική κατανάλωση.
Έτσι, τομείς όπως η μεταποίηση και οι κατασκευές έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση, διατηρώντας τους στόχους της κεντρικής κυβέρνησης.
Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εξακολουθεί να τονίζει μια πιθανή εκτεταμένη περίοδο μικρότερης ανάπτυξης, με την πραγματική επέκταση του ΑΕΠ να είναι κάτω του 7%.
Η τεράστια συσσώρευση χρέους που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και οι υπερ-επενδύσεις στην αγορά κατοικιών ακόμη πρέπει να αντιμετωπιστούν και θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την οικονομία κατά τη διάρκεια των επόμενων αρκετών ετών.
Το βασικό σενάριο της Fitch είναι ότι μπορεί να υπάρξουν τρία με τέσσερα χρόνια επιπλέον επενδύσεων στην αγορά κατοικιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης