Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Ευέλικτο... μείγμα bailout και bail-in η συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαίων για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών

Reuters: Ευέλικτο... μείγμα bailout και bail-in η συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαίων για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών
Παραμένει ακόμη πιθανή η συνδρομή των Ευρωπαίων φορολογουμένων στις μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις (bailout), ακόμη κι αν έχει ψηφιστεί η μέθοδος του bail-in, η οποία θα εφαρμοστεί από το 2016
Η πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών - που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη χορήγηση κεφαλαίων έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών - επιβεβαιώνει την ευέλικτη προσέγγιση που φαίνεται να έχει υιοθετήσει εσχάτως ως προς τις διασώσεις τραπεζών η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, η ευελιξία αυτή που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι σηματοδοτεί πως δεν μπορεί κανείς πλέον να εγγυηθεί την προστασία των Ευρωπαίων φορολογουμένων έναντι μελλοντικών τραπεζικών διασώσεων.
Αυτό σημαίνει πως παραμένει ακόμη πιθανή η συνδρομή των Ευρωπαίων φορολογουμένων στις μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις (bailout), ακόμη κι αν έχει ψηφιστεί η μέθοδος του bail-in, η οποία θα εφαρμοστεί από το 2016.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, προβλέπεται η χορήγηση έως 25 δισ. ευρώ γθια τον νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, με πλήρη θωράκιση και προστασία των καταθετών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η συμφωνία για τις ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώνει πως στην περίπτωση της Ελλάδας επελέγη ένα "μείγμα" των ευρωπαϊκών κανόνων για τις τραπεζικές διασώσεις.
"Τα διδάγματα από την εμπειρία της Κύπρου είναι εκείνα που ώθησαν τους Ευρωπαίους να λάβουν αποφάσεις για τη θωράκιση και προστασία και των μη εξασφαλισμένων καταθετών στις ελληνικές τράπεζες", σχολιάζει ο Nicolas Veron, του think tank Bruegel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης