Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Μόνο προβλέψεις μπορούμε να κάνουμε για την παγκόσμια οικονομία σήμερα – Δεν υπάρχει προηγούμενο

tags :
Deutsche Bank: Μόνο προβλέψεις μπορούμε να κάνουμε για την παγκόσμια οικονομία σήμερα – Δεν υπάρχει προηγούμενο
Δεν έχουμε χάρτη για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η παγκόσμια οικονομία, τονίζει ο Jim Reid, αναλυτής της Deutsche Bank
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με τις παρούσες συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, εκτιμά ο Jim Reid, στέλεχος της Deutsche Bank.
Ουσιαστικά κινούμαστε στα τυφλά, σημειώνει ο αναλυτής, επισημαίνοντας πως «ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσες σημαντικές χώρες στον κόσμο με μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά επιτόκια για τόσο μεγάλο διάστημα, που μάλιστα έχουν τυπώσει τόσο χρήμα».
Επιπλέον, αναφέρει πως «ποτέ στο παρελθόν δεν έχει επιχειρήσει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να αντιστρέψει σταδιακά αυτή τη νομισματική πολιτική», υποδηλώνοντας την επικείμενη σύσφιγξη της πολιτικής της Fed.
«Δεν έχουμε χάρτη για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η παγκόσμια οικονομία.
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι προβλέψεις, ελπίζω, με βάση γνώσεις», τονίζει χαρακτηριστικά.
Η Deutsche Bank διατηρεί bullish outlook για το ευρώ και την στερλίνα, κυρίως λόγω του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, που είναι τόσο ευαίσθητο, της παγκόσμιας οικονομίας, που είναι ληθαργική, και των τιμών των assets, που είναι τόσο υψηλές, με αποτέλεσμα να ασκούν πίεση στις κεντρικές τράπεζες να εφαρμόζουν πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης.
Στη συνέχεια, ο Reid επισημαίνει πως «το εύκολο χρήμα» θα συνεχίσει να είναι το «κεντρικό μοτίβο» στις αγορές, ωστόσο στο προσκήνιο μπαίνει και η επικείμενη πολιτική σύσφιγξη της Fed.
Ο Reid επικαλείται τους αναλυτές των συναλλαγματικών αγορών της Deutsche Bank, σύμφωνα με τους οποίους το 2015 θα είναι η χρονιά που τα συναλλαγματικά διαθέσιμα θα αγγίξουν επίπεδα ρεκόρ.
Οι λόγοι για την κορύφωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων είναι τρεις: η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
Αν και υπάρχουν αντισταθμιστικοί παράγοντες, αυτοί δεν είναι αρκετοί για να αντιστρέψουν το trend, εκτιμά ο Reid.
Τέλος, ο αναλυτής της Deutsche Bank εκτιμά πως οι κεντρικές τράπεζες της Δύσης θα πρέπει να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής τους, με αποτέλεσμα η Fed να αυξήσει μόνο οριακά τα επιτόκιά της, σε πρώτη τουλάχιστον φάση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης