Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Δεν κινδυνεύουν οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών από την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας BRRD

Fitch: Δεν κινδυνεύουν οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών από την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας BRRD
Oι ελληνικές τράπεζες θα δοκιμάσουν το πόσο ευέλικτη μπορεί να καταστεί η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας (Recovery and Resolution Directive - BRRD)
Δεν κινδυνεύουν οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών από την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας BRRD, που θα τεθεί σε ισχύ στην Ελλάδα από το 2016, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Ειδικότερα, σε νέα έκθεση που δημοσιοποίησε ο οίκος, αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες θα δοκιμάσουν το πόσο ευέλικτη μπορεί να καταστεί η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας (Recovery and Resolution Directive - BRRD).
"Οι ελληνικές τράπεζες θα τεστάρουν τη διακριτική ευχέρεια της νέας κοινοτικής οδηγίας", είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.
Όπως σημειώνεται, θα επιχειρηθεί κατά την εφαρμογή της νέας κοινοτικής οδηγίας η επιβολή ζημιών σε ορισμένες ομάδες πιστωτών των ελληνικών τραπεζών και συγκεκριμένα στους καταθέτες.
Η ευελιξία ωστόσο και η διακριτική ευχέρεια, επισημαίνει η Fitch, θα είναι πιο περιορισμένη από το 2016, όταν θα εφαρμοστεί πλήρως η κοινοτική οδηγία.
Το πως η οδηγία θα εφαρμοστεί στις ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην έχει προηγούμενο, ήτοι μπορεί να μην σχετίζεται με το πως έχει εφαρμοστεί στις άλλες χώρες.
Υπενθυμίζεται εδώ πως στην Ελλάδα η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας ψηφίστηκε στις 22 Ιουλίου.
Όπως σημειώνει σε άλλο μέρος της έκθεσής του ο oίκος Fitch, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ, ποσό ύψους 25 δισ. ευρώ προορίζεται για τον νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Από το ποσό των 25 δισ. ευρώ, μια δόση της τάξης των 10 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί έως τις 15 Νοεμβρίου, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πραγματικής κατάστασης των ελληνικών τραπεζών, μέσω των διαδικασιών του Asset Quality Review (AQR) και των stress tests.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Fitch, μπορεί να μην έχουν δοθεί στη δημοσιότητα επαρκείς λεπτομέρειες για τη δρομολόγηση (και τα πρώτα συμπεράσματα) της διαδικασίας του AQR, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλες οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν σωστά.
Πρόσφατα η Fitch είχε χαρακτηρίσει - σε προηγούμενη έκθεσή της - επαρκή τα κεφάλαια των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται εδώ πως σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 14ης Αυγούστου, η διαδικασία του bail-in δεν πρόκειται να επιβληθεί στους καταθέτες, αλλά μόνο στους ομολογιούχους (senior debt bondholders).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης