Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brugel: Πως οι ορδές μεταναστών στη Γερμανία μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον της Ευρώπης

Brugel: Πως οι ορδές μεταναστών στη Γερμανία μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον της Ευρώπης
O μεγάλος αριθμός μεταναστών είναι μια τεράστια πρόκληση για την κοινωνία και την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης. 
Όταν οι θρησκευτικές διώξεις γύρω στο 1700 οδήγησαν τους Huguenots της Πρωσίας στο Βερολίνο και το Βρανδεμβούργο, αύξησαν περισσότερο από 1% τον γηγενή πληθυσμό της Γερμανίας και έφεραν μαζί τους δεξιότητες, γνώσεις και τεχνολογία, που απεδείχθηκαν μακροχρόνια θετικές στην παραγωγικότητα της Γερμανίας.
Σήμερα, 300 χρόνου μετά, οι θρησκευτικές διώξεις, ο πόλεμος και η φτώχεια οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πάλι στη Γερμανία την ώρα που οι Γερμανικές αρχές περιμένουν έως και 800.000 αιτούντες ασύλου το 2015.
Εκτίμηση που μπορεί να είναι κατά πολύ υψηλότερη, αλλά και πάλι θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του πληθυσμού της Γερμανίας.
Υπολογίζεται ότι οι μετανάστες στο σύνολό τους, εκτός από τους αιτούντες ασύλου, θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 1 εκατομμύριο αυτή τη χρονιά.
Το 2014, πάνω από 600.000 αιτούντες ασύλου έφθασαν στην ΕΕ.
Το ερώτημα πάντως είναι, πόσο γρήγορα αυτοί οι μετανάστες έχουν ενσωματωθεί (ή όχι) στην γερμανική κοινωνία γεγονός που θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την οικονομία της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής νομισματικής ένωση.
Οι μετανάστες που μπαίνουν στην Ευρώπη είναι στο σύνολό τους νέοι σε ηλικία, νεώτεροι από τον μόνιμο πληθυσμό των κρατών που τους υποδέχονται.
Λαμβάνοντας υπόψη μείζονες δημογραφικές προκλήσεις της Γερμανίας, αυτό αποτελεί μια ευχάριστη είδηση. Για το λόγο άλλωστε αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας W.Schaeuble, έχει επισημάνει, οτι το κόστος για τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι διαχειρίσιμο ενώ τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τη δημόσια χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα των συντάξεων στη Γερμανία, από της συρροή μεταναστών μπορεί να αποδειχτούν πολύ σημαντικότερα.
Η έρευνα έχει τεκμηριώσει ότι οι ξένοι που ζουν σήμερα στη Γερμανία πληρώνουν περισσότερο στο κράτος από όσα λαμβάνουν σε κοινωνικές παροχές.
Αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη εξαρτώνται από το αν και πώς οι μετανάστες έχουν ενσωματωθεί στην γερμανική αγορά εργασίας.
Πολλοί από τους μετανάστες φέρνουν συγκεκριμένες δεξιότητες και μεγάλη προθυμία για εργασία.
Γερμανική βιομηχανία έχει ανακαλύψει αυτή την ευκαιρία και ζήτησε νομικές αλλαγές για τη διευκόλυνση της ένταξης των ειδικευμένων εργαζομένων στη γερμανική αγορά εργασίας.
Οι ομάδες του κλάδου ζητούν για τους μετανάστες να τους χορηγηθεί το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για θέσεις μαθητείας στη Γερμανία, προκειμένου να προσαρμοστούν και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους.
Κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, η ένταξη των μεταναστών στη γερμανική αγορά εργασίας έχει γίνει ευκολότερη, αλλά σημαντικά εμπόδια παραμένουν καθώς η Γερμανία εξακολουθεί να έχει τη φήμη ότι περιορίζει την είσοδο μεταναστών.
Το άνοιγμα στη γερμανική αγορά εργασίας γρήγορα και διεξοδικά για τους μετανάστες θα ενισχύσει τη γερμανική οικονομία.
Η σημαντική αύξηση της προσφοράς εργασίας θα πρέπει να συμβάλει στην αύξηση της γερμανικής παραγωγής. Περισσότεροι εργαζόμενοι θα σήμαινε περισσότερες επενδύσεις, αυξάνοντας περαιτέρω την ανάπτυξη.
Οι μετανάστες πληρώνουν για τη στέγαση τους, γεγονός που δίνει μεγαλύτερη ώθηση στον τομέα των κατασκευών.
Οι πρόσθετες επενδύσεις στην οικονομία και τα χαμηλότερα ποσοστά αποταμίευσης των μεταναστών θα ενισχύσουν τη γερμανική οικονομία.
Η αύξηση της ζήτησης θα πρέπει επίσης να επωφεληθεί των γειτόνων της Γερμανίας και θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθεί το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας.
Στην πραγματικότητα, οι χώρες με υψηλά ποσοστά μετανάστευσης παρουσιάζουν συχνά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, όπως η Ισπανία στη δεκαετία του 2000 και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Μερικοί φοβούνται ότι λόγω των μεταναστών θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των μισθών, και θα το καταστήσει πιο δύσκολο για τις χώρες της ζώνης του ευρώ να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά σε σχέση με τη Γερμανία.
Ωστόσο, τα εμπειρικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις των μισθών είναι ασαφή.
Η σχετικά χαμηλή ειδίκευση των μεταναστών θα μπορούσε ακόμη και να συμβάλει στην αύξηση των μισθών για τους ειδικευμένους γερμανούς εργάτες.
Ειδικευμένοι εργαζόμενοί πάντως, όπως νοσοκόμες από τη Συρία και το Ιράκ, θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους γερμανούς εργαζόμενους και μετανάστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι περισσότεροι μετανάστες που εισέρχονται στην Γερμανία από χώρες εκτός της ΕΕ θα μπορούσαν να δυσκολευτούν περισσότερο να βρουν εργασία απ ότι αυτοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από το 2009 έως το 2014, περισσότερο από μισό εκατομμύριο μετανάστες έφθασαν στη Γερμανία από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Αυτοί οι αριθμοί είναι μικροί λόγω των τεράστιων ποσοστών ανεργίας στη Νότια Ευρώπη.
Η μετανάστευση από χώρες εκτός Ευρώπης δεν θα βοηθήσει να μειωθεί η ανεργία στη Νότια Ευρώπη - αλλά θα μπορούσε να συμβάλει στην προσαρμογή στη Γερμανία ώστε να δημιουργηθούν ευκολότερα νέες θέσεις απασχόλησης στη Νότια Ευρώπη.
Η A. Merkle έχει μια ιστορική ευκαιρία να μετατρέψει την κρίση των προσφύγων σε μια ευκαιρία για μετανάστες, για τη Γερμανία και για την Ευρώπη.
Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός μεταναστών είναι μια τεράστια πρόκληση για την κοινωνία και την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.
Σε περίπτωση επιτυχίας, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομία της Γερμανίας - και να συμβάλουν στην εξισορρόπηση της ΕΕ.
Στην αρνητική του διάσταση όμως το μεταναστευτικό θα μπορούσε να μετατραπεί στην κύρια αδυναμία της Γερμανίας.
Το άνοιγμα των γερμανικών συνόρων για τους μετανάστες θα αλλάξει την οικονομική και πολιτική ισορροπία στην Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες, όπως έγινε και με την μετανάστευση των Huguenots πριν από 300 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης