Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wieser (Euro Working Group): Το ΔΝΤ επιστρέφει στο ελληνικό πρόγραμμα και φέρνει νέα μέτρα μετά τις κάλπες

Wieser (Euro Working Group): Το ΔΝΤ επιστρέφει στο ελληνικό πρόγραμμα και φέρνει νέα μέτρα μετά τις κάλπες
"Το τρίτο πρόγραμμα δίνει τεράστια έμφαση στις μεταρρυθμίσεις"
Το ΔΝΤ επιστρέφει στο ελληνικό πρόγραμμα και φέρνει νέα μέτρα μετά τις κάλπες, όπως αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Euro Working Group, Thomas Wieser, μιλώντας στη Realnews.
Ο ίδιος εμφανίζεται βέβαιος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη πρόγραμμα και τοποθετεί τη λήψη μέτρων για το χρέος στο χρονικό πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της διαπραγμάτευσης με τον τρόπου μέχρι τώρα γινόταν, δηλαδή στην Αθήνα μεταξύ των υπουργών και της τρόικας.  
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα συνεχιστεί, γι΄ αυτό είμαι βέβαιος», σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια πολιτική προϋπόθεση που αφορά έναν αριθμό κρατών-μελών.
Και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σημαίνει ότι το ζήτημα των μέτρων σε σχέση με το χρέος θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος».
Ο ίδιος, στέλνοντας ένα μήνυμα προεκλογικά προς τα πολιτικά κόμματα της χώρας, τονίζει ότι «το τρίτο πρόγραμμα δίνει τεράστια έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και ειδικά στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της λειτουργία διαφόρων οργανισμών.
Εκεί είναι που κανείς χρειάζεται να επιμείνει και να προσπαθήσει.
Μόνο ένα κράτος το οποίο εμπιστεύονται όλοι είναι ένα κράτος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε σχέση με τις πολιτικές που θα φέρουν  ανάπτυξη, επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης.
Κατ΄ εμέ, αυτό θα πρέπει να είναι ένα σημείο στο οποίο όλα τα εμπλεκόμενα κόμματα θα πρέπει να συμφωνήσουν.
Και αυτό είναι το σημείο στο οποίο θα πρέπει να ξεπεραστεί η αντίσταση όσων επωφελούνται από το μη μεταρρυθμισμένο κράτος».
Σε ερώτηση σχετικά με την προεκλογική ρητορική των περισσοτέρων ελληνικών κομμάτων και κυρίως αυτών που υπερψήφισαν στο Κοινοβούλιο το τρίτο πρόγραμμα περί «επαναδιαπραγμάτευσης μέτρων του προγράμματος» μετά το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης και κατά πόσο αυτό είναι δυνατό, ο κ. Wieser απαντά ότι «από ό,τι αντιλαμβάνομαι τα σχόλια ορισμένων πολιτικών σε σχέση με την επαναδιαπραγμάτευση στοιχείων του μνημονίου είναι η καταγραφή του αυτονόητου.
Συγκεκριμένα, σε κάθε αξιολόγηση το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις τρέχουσες συνθήκες και αναπτύσσεται περαιτέρω.
Αν συγκρίνετε την εξέλιξη των μνημονίων κατά τις διάφορες αξιολογήσεις στα τελευταία δύο προγράμματα, αυτό που σας λέω είναι εύκολα ορατό στο χρόνο.
Και φυσικά θα υπάρξουν εντατικές διαπραγματεύσεις, για παράδειγμα όταν το ΔΝΤ επιβιβαστεί στο πρόγραμμα το φθινόπωρο.
Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα αντανακλά στο πρόγραμμα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Realnews, μεταξύ των μέτρων αυτών κατά πληροφορίες, θα είναι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, νέα φορολογικά μέτρα, με δεδομένους και τους όρους που θέτει η C. Lagarde για να επιστρέψει το ΔΝΤ, με πρώτη προϋπόθεση την  εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Σε σχέση με το πότε η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές, αν και ο ίδιος δεν  παίρνει θέση για τις ημερομηνίες που ακούγονται στους διαδρόμους των Βρυξελλών, τονίζει ότι «όσο το συντομότερο επιστρέψει η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα, τόσο το συντομότερο θα αρχίσει και πάλι η Ελλάδα να χρηματοδοτεί τον εαυτό της από τις αγορές και να χτίζει μια καμπύλη αποδόσεως ομολόγων».
Προσθέτει ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει η επόμενη κυβέρνηση σε σχέση με τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις», ενώ αναφέρει πως ο ίδιος έχει την εντύπωση πως «υπάρχει πια μια ευρέως κοινά αποδεκτή διάγνωση σε σχέση με τα απαραίτητα βήματα για την επιστροφή σε ένα βιώσιμο μονοπάτι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης