Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συρία: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας - Μοιραία η πολιτική της Ευρώπης

Συρία: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας - Μοιραία η πολιτική της Ευρώπης
Ντροπή για την Ευρώπη η στάση της Ουγγαρίας
Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο και ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας τις τελευταίες ημέρες με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να λάβει οποιαδήποτε προληπτική απόφαση και τρέχει πανικόβλητη όταν το πρόβλημα χτυπήσει εκκωφαντικά την πόρτα της.
Και αυτή τη φορά το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό που δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα «μαγικά» της τελευταίας στιγμής θα πιάσουν τόπο.
H αδράνεια και η ατολμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μείζον ζήτημα των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, κυρίως από τη Συρία, έχουν οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα.
Σε πλήρη πανικό οι χώρες της Ε.Ε. κλείνουν η μία την άλλη τα σύνορά τους, αναστέλλοντας προσωρινά (;) και μονομερώς τη Συνθήκη Σένγκεν, στον δρόμο που χάραξε η Γερμανία, προκειμένου να σταματήσουν την είσοδο των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται στα σύνορα.
Η Ευρώπη αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μείζον αυτό ανθρωπιστικό ζήτημα, γιατί δεν φρόντισε να δράσει προληπτικά. Ξανά.
Γιατί έκλεινε τα αυτιά της σε όσους προειδοποιούσαν εδώ και τρία χρόνια ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο για να βρεθεί λύση και να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.
Γιατί στήριξε με την εξωτερική της πολιτική το βρώμικο παιχνίδι που έχουν στήσει οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης και του Κόλπου στη Μέση Ανατολή.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, μεταξύ των δυνάμεων του Bashar Al Assad και των ανταρτών μαίνεται τα τελευταία τρία χρόνια, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 300 χιλ. και τους εκτοπισμένους τα 4 εκατομμύρια.
Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες περιμένουν στην Τουρκία να βρουν ευκαιρία για να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Όμως η Ευρώπη κώφευε τρία χρόνια τώρα στις προειδοποιήσεις και απαντούσε με ευχολόγια και ανούσιες Συνόδους Κορυφής στις εκατόμβες των νεκρών μεταναστών και προσφύγων που μετέτρεψαν τη Μεσόγειο θάλασσα και το Αιγαίο πέλαγος σε υγρούς τάφους.

Οργισμένη η Γερμανία, απειλεί με οικονομική ασφυξία
Το μεταναστευτικό αποτελεί μεγάλο αγκάθι για την Καγκελάριο Angela Merkel, η οποία δέχεται σφοδρή κριτική ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησής της, για τους χειρισμούς της.
Η Γερμανία αποτελεί πλέον τον κυριότερο προορισμό των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμάται ότι έως και 800.000 αιτούντες άσυλο θα φθάσουν στη χώρα μέσα στο 2015.
Υπό αυτό το πρίσμα αρχικά αποφάσισε να αναστείλει μονομερώς τις διαδικασίες που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, ειδικά για τους πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία.
Στη συνέχεια, υπό το βάρος της αυξημένης ροής των προσφύγων και προκειμένου να πιέσει και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί, προχώρησε σε αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν , επαναφέροντας τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία.
Έκλεισε δηλαδή τα σύνορα, προκαλώντας κύμα ανάλογων αποφάσεων, κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Sigman Gabriel δήλωσε οργισμένος ότι η Ευρώπη είναι βουτηγμένη στη ντροπή, προειδοποιώντας ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να συνεχίσει να πληρώνει και οι άλλες χώρες να αρνούνται να δεχθούν τον αριθμό των προσφύγων που τους αναλογεί.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι η μεταναστευτική κρίση είναι πιο σοβαρή ακόμη και από την ελληνική κρίση!
Η Καγκελάριος Merkel και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Werner Faymann, ζήτησαν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο ηγετών, μετά την παταγώδη αποτυχία της Συνόδου Κορυφής των υπουργών Εσωτερικών να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει άμεση ανάγκη από 500 χιλ. εργατικά χέρια και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες στα εδάφη της.
Τα φτηνά εργατικά χέρια από τις χώρες της Μέσης Ανατολής αναμένεται να οδηγήσουν σε χαμηλότερα μεροκάματα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας.

Ντροπή για την Ευρώπη η στάση της Ουγγαρίας
Την ώρα που το πρόβλημα γιγαντώνεται, αποτελεί ντροπή για την Ευρωπαϊκή Ένωση η στάση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας απέναντι στους πρόσφυγες.
Η κυβέρνηση Orban αρνείται να συνεργαστεί με την Ε.Ε., κλείνει τα σύνορα, συλλαμβάνει πρόσφυγες και συμπεριφέρεται φασιστικά, χωρίς να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που απειλεί την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η Ουγγαρία στέλνει στρατό στα σύνορα, σηκώνει φράχτες στη μεθόριο με τη Σερβία, ενώ υιοθέτησε νέα νομοθεσία η οποία προβλέπει τριετή φυλάκιση για παράνομη διέλευση συνόρων και έως πέντε χρόνια για καταστροφή συνοριακών εγκαταστάσεων.
Οι αποφάσεις αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την κυβέρνηση να αρνείται τον όρο πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντας αυτούς τους ανθρώπους «οικονομικούς μετανάστες».

Φόβοι για εγκλωβισμό προσφύγων στην Ελλάδα
Παράλληλα εντείνεται η ανησυχία για ενδεχόμενο εγκλωβισμό προσφύγων στην Ελλάδα.
Η Σερβία απειλεί και αυτή να κλείσει τα σύνορα, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να αυστηροποιήσει τους ελέγχους και να επιβάλει αυστηρές ποινές σε όσους επιχειρούν να περάσουν παράνομα στα εδάφη της.
Οι Ούγγροι ετοιμάζονται να στείλουν στρατό στα σύνορα, όπως και η Σερβία, η οποία προειδοποιεί ότι αν θέλουν να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα από τις αποφάσεις χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους, καθώς είναι η πρώτη χώρα υποδοχής των χιλιάδων Σύρων προσφύγων που κατακλύζουν τα ελληνοτουρκικά παράλια, στην προσπάθειά τους να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και να κατευθυνθούν στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Τα βρώμικα παιχνίδια στη Συρία
Η Ευρώπη πληρώνει αυτή τη στιγμή την ανοχή και στήριξή της στα βρώμικα παιχνίδια των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στη Συρία.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Wikileaks, οι οποίες τεχνηέντως αποσιωπούνται, οι ΗΠΑ δαπάνησαν εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη των ανταρτών στη Συρία, οι οποίοι πολεμούν κατά του δικτάτορα Bashar Al Assad.
Η Δύση επικαλείται για άλλη μια φορά ανθρωπιστικούς λόγους στην προσπάθειά της να ρίξει τον Assad.
Την ίδια ώρα η Ρωσία του Vladimir Putin, η Κίνα και το Ιράν, στηρίζουν το εγκληματικό καθεστώς Assad, με αποτέλεσμα οι ισορροπίες να είναι πολύ λεπτές και η εξεύρεση λύσης εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς μπλοκάρονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ποια είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Το 2012 η Ε.Ε. με πρωτοβουλία της Γαλλίας, διάλεξε πλευρά στον πόλεμο και αναγνώρισε την Εθνική Συμμαχία των Συριακών Επαναστατικών Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων (ομάδα ανταρτών που χρηματοδοτείται από τις χώρες του κόλπου).
Επίσης το 2013 η Ε.Ε. προχώρησε στη χαλάρωση του εμπάργκο στην πώληση όπλων και στη μερική άρση του εμπάργκο στην εισαγωγή συριακού πετρελαίου, προκειμένου να ενισχυθούν οι οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης.
Αυτή η παρεμβατική πολιτική συνετέλεσε στη γιγάντωση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο επωφελήθηκε από τα μέτρα στήριξης της συριακής αντιπολίτευσης και εξαπλώθηκε ραγδαία, απειλώντας πλέον ακόμη και την ίδια την Ευρώπη…

Το www.bankingnews.gr είχε προειδοποιήσει για τις τραγικές συνέπειες της αδράνειας της Ε.Ε. και ζητούσε άμεσα λύση, ωστόσο πέντε μήνες τώρα δεν υπήρξε καμία ουσιαστικά πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα σήμερα η Ευρώπη να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τι γράφαμε στις 20 Απριλίου 2015:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει άμεσα τη μεταναστευτική της πολιτική και να προσαρμοστεί στις αυξημένες ανάγκες την ώρα που επιδεινώνεται η κατάσταση στη Συρία, τη μέση Ανατολή και τις χώρες της Βορείου Αφρικής, την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος σπέρνει τον θάνατο και την τρομοκρατία.
Η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ έχει μετατρέψει τον ευρωπαϊκό Νότο – κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία – σε αποθήκη ψυχών.
Ο κανονισμός του Δουβλίνου ΙΙ ορίζει ότι όσοι ζητούν άσυλο στην ΕΕ μπορούν να το κάνουν μόνο στη χώρα εισόδου τους, δηλαδή κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου των μεταναστών στην Ε.Ε!
Η συνθήκη μετατρέπει σε αποθήκες ψυχών τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και εμποδίζει την ομαλή διάχυση των μεταναστών στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. ανάλογα με το ΑΕΠ τους και με την ικανότητά τους να απορροφήσουν και να φιλοξενήσουν οικονομικούς μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες, ευνοώντας κυρίως τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Η συνεισφορά της Frontex στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα το Λιμενικό Σώμα να επιφορτίζεται με τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, τη διάσωση των μεταναστών αλλά και την υποδοχή τους στη συνέχεια, λόγω της έλλειψης υποδομών και συγκεκριμένου σχεδίου.
Η Ελλάδα βυθισμένη στην ύφεση την τελευταία πενταετία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το αυξημένο κύμα των μεταναστών.
Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές αποτελούν πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό και να αντιμετωπίσει την Ελλάδα σαν σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια ώρα οφείλει να μείνει πιστή στις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και να μην κλείνει τα μάτια στο ανθρώπινο δράμα όσων αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή στην πολιτισμένη δύση.
Μαγικές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, ωστόσο πρέπει να στηρίζονται στη δικαιοσύνη και την ίση κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης