Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FxStreet: Μία νίκη του Μεϊμαράκη θα μπορούσε να ωθήσει την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου στο 1,18

FxStreet: Μία νίκη του Μεϊμαράκη θα μπορούσε να ωθήσει την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου στο 1,18
Αλλά αυτό θα κρατήσει για λίγο αφού μεσοπρόθεσμα το ευρώ θα κινηθεί καθοδικά
Για άλλη μία φορά, την τρίτη τη φετινή χρονιά, οι Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν και οι εκλογές θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον αυτής της κατεστραμμένης μεσογειακής χώρας, αναφέρει το FxStreet.
Το συγκεκριμένο άρθρο, όμως, διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα για τις εκλογές, καθώς ο σκοπός του είναι να παρουσιάσει πως επηρεάζουν την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.
Αναφέρει, λοιπόν, ότι όταν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, το ευρώ έπεσε στο 1,0461 δολάριο, δηλαδή, σε ιστορικό χαμηλό από το 2003.
Γιατί τότε η άποψη που κυριαρχούσε ήταν ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ.
Τελικά η συμφωνία επιτεύχθηκε, αλλά η το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι απλά μία λογιστική λύση, καθώς το χρέος δεν γίνεται να αποπληρωθεί και επαφίεται στην καλή θέληση των δανειστών.
Σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δημοψήφισμα, οι Έλληνες πολίτες είπαν «όχι» στα μέτρα λιτότητας των πιστωτών, κι ενώ όλα έδειχναν Grexit, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε τη λαϊκή βούληση και έκανε συμφωνία με τους δανειστές.
Όλη αυτή η διαδικασία έδειξε ότι τα πάντα ήταν ένα πολιτικό τσίρκο και πως ένα χρεοκοπημένο κράτος δεν είχε καμία τύχη να ξεφύγει από την πίεση της Γερμανίας.
Ο Τσίπρας πήγε μετά σε εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι διαφορές είναι πολύ μικρές με τον αντίπαλό του τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σε άλλες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες η ΝΔ.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα την Κυριακή το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, αφού και οι δύο υποψήφιοι συμφωνούν με τις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά κάπου εδώ τελειώνουν αυτά που τους ενώνουν.
Κατά την άποψη του FxStreet μία νίκη του Μεϊμαράκη θα ωθήσει το ευρώ ψηλότερα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Τσίπρας δέχτηκε τους όρους των δανειστών κάτω από μεγάλη πίεση, ενώ ο ομόλογός του της ΝΔ θα έκανε το ίδιο από πεποίθηση, επειδή το πιστεύει.
Μία εκλογική νίκη της ΝΔ θα μπορούσε να εδραιώσει τα κέρδη του ευρώ βραχυπρόθεσμα και να δώσει ανάσα στην ελληνική αγορά ομολόγων.
Τεχνικά μιλώντας το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να καταγράψει μία ανοδική πορεία φτάνοντας στη ζώνη του 1,18, πριν πέσει ξανά.
Ακόμα κι αν ένας θρίαμβος του Μεϊμαράκη δεν φαίνεται ικανός να σηκώσει το ευρώ πιο ψηλά από τα τωρινά επίπεδα της ισοτιμίας (1,1430), ένα υψηλότερο κενό στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών τη Δευτέρα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Σε κάθε περίπτωση το ευρώ θα κινηθεί καθοδικά μεσοπρόθεσμα.
Ακόμα κι αν με η διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα από τη Fed το ευρώ κερδίζει από την αποδυνάμωση του δολαρίου, η ποσοτική χαλάρωση(60 δισ. ευρώ) από την ΕΚΤ που άρχισε από τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 θα είναι αποφασιστική.
Και επιπλέον θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι η Fed δεν θα αργήσει να αυξήσει τα επιτόκια.
Έτσι, η επίδραση της Ελλάδας θα είναι μόνο για λίγες μέρες, αφού το ευρώ θα ακολουθήσει στη συνέχεια καθοδική πορεία που μπορεί να κρατήσει για αρκετούς μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης