Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Η Γαλλία εμφανίζεται αδύναμη μπροστά στο προσφυγικό - Απροετοίμαστη για τον όγκο των προσφύγων

tags :
Deutsche Welle: Η Γαλλία εμφανίζεται αδύναμη μπροστά στο προσφυγικό - Απροετοίμαστη για τον όγκο των προσφύγων
Η γαλλική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την έλλειψη χώρων υποδοχής προτίθεται να διαθέσει 1000 ευρώ για κάθε νέο κατάλυμα
«Κι ενώ το νέο ρεύμα προσφύγων προς τη Γαλλία αυξάνεται δραματικά, πολλά ερωτήματα γεννιούνται αναφορικά με την ετοιμότητα της Γαλλίας να υποδεχθεί τους νεοαφιχθέντες» υποστηρίζει σε κύριο άρθρο της η Deutsche Welle.
Η χώρα πρόσφατα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να φιλοξενήσει περίπου 25000 αιτούντες άσυλο εντός της επόμενης διετίας.
Στο μεταξύ, κάποιοι από τους ανθρώπους που έχουν ήδη φθάσει στη χώρα είναι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία και το Ιράκ, ενώ μεγάλος είναι και αριθμός των οικονομικών μεταναστών από αφρικανικές χώρες, κυρίως την Ερυθραία και το Σουδάν.
Η περίπτωση των δεύτερων συνήθως αποσιωπάται από τα ΜΜΕ, που ρίχνουν το βάρος στους αιτούντες άσυλο από τις εστίες πολέμου της Μέσης Ανατολής.
«Συζητούν για την υιοθέτηση ενός συστήματος ποσοστώσεων για τους Σύρους και τους Ιρακινούς επειδή έρχονται από εμπόλεμες ζώνες.
Αλλά κανείς δεν μιλά για ποσοστώσεις αναφορικά με τους ανθρώπους από την Ερυθραία και το Σουδάν» αναφέρει ο Ervre Uzan από γαλλική πρωτοβουλία πολιτών για τα δικαιώματα των νεοαφιχθέντων, προσφύγων και μεταναστών.
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης η Γαλλία συντάσσεται με την άποψη της Γερμανίας υπέρ ενός συστήματος ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων.
Ωστόσο η Γαλλία είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο ως προς την εύρεση επαρκών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας.
«Το κράτος και ο δήμος Παρισίων θα κινητοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο ώστε να βρουν χώρους» αναφέρει στη DW o Mattia Visera επικεφαλής του γραφείου της δημάρχου Παρισίων Anne Hidalgo.
Μέχρι πρότινος η Γαλλία έπασχε από έλλειψη χώρων υποδοχής.
Ωστόσο τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται απανταχού στην Ευρώπη καθιστούν επιτακτική την άμεση εξεύρεση λύσης.
Πριν λίγες μέρες η δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε το άνοιγμα δώδεκα νέων χώρων υποδοχής και πρώτης φιλοξενίας.
Η γαλλική κυβέρνηση, από την πλευρά της, προτίθεται να διαθέσει 1000 ευρώ για κάθε νέο κατάλυμα που δημιουργείται ανά τη Γαλλία. Εντούτοις, η όψιμη αυτή αντίδραση από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης συναντά αντιδράσεις.
Πολλοί κατηγορούν τους ιθύνοντες ότι άργησαν πολύ να αντιδράσουν, όταν πλέον η προσφυγική κρίση έφτασε σε οριακό σημείο.
Στο μεταξύ στο παρισινό προάστιο Σερζί Ποντουάζ εκατοντάδες Σύροι και Ιρακινοί φιλοξενούνται προς το παρόν σε ένα πάρκο όπου έχουν στηθεί πρόσκαιρα καταλύματα.
Εκεί τους χορηγούνται να απαραίτητα έγγραφα καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι ιστορίες που περιγράφουν οι αιτούντες άσυλο για το ταξίδι τους προς την Ευρώπη είναι δραματικές.
Η Leila και ο Fandel από το Ιράκ κατάφεραν να ξεφύγουν από το Ισλαμικό Κράτος.
Ωστόσο στο ταξίδι τους στη Μεσόγειο κόντεψαν δύο φορές να πνιγούν, ενώ στα ουγγρικά σύνορα αστυνομικοί τους χτυπούσαν και τους μιλούσαν προσβλητικά.
«Εδώ στη Γαλλία οι άνθρωποι μας αντιμετωπίζουν με ανθρωπιά», λέει η Leila.
Από την άλλη πλευρά, οικονομικοί μετανάστες όπως ο Nasrulah απο το Αφγανιστάν είδαν και την σκληρή όψη της γαλλικής πρωτεύουσας.
Ο ίδιος μάλιστα δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι επειδή ήταν ξένος.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος από το δημαρχείο Παρισίων δεν αποδέχεται τις αιτιάσεις περί προστασίας «δύο ταχυτήτων» ανάλογα με το αν κάποιος είναι πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης.
Σημειώνει όμως ότι «οι εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις τυγχάνουν και διαφορετικής μεταχείρισης, όπως για παράδειγμα οι περιπτώσεις πολιτικών προσφύγων που έχουν βιώσει εξαιρετικά τραυματικές καταστάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης