Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mason (Channel4): Θέλει πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει αυτές τις εκλογές;

Mason (Channel4): Θέλει πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει αυτές τις εκλογές;
O Τσίπρας έχει δεσμευτεί να κάνει περισσότερα και σε συντομότερο χρονικό διάστημα εάν εκλεγεί, όμως θα χρειαστεί νέους συμμάχους 
Θέλει πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει αυτές τις εκλογές; διερωτάται ο δημοσιογράφος του βρετανικού channel 4 ο οποίος καλύπτει τις ελληνικές εκλογές από την Αθήνα.
 Όπως υποστηρίζει ο νέος πρωθυπουργός, όποιος κι αν είναι, θα κληθεί να εφαρμόσει ένα σκληρό μνημονιακό πρόγραμμα το οποία ήταν και ο λόγος να διχαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να πάει η χώρα στις αυριανές εκλογές.
«Η επιλογή του Τσίπρα τον Ιούλιο να υπογράψει το νέο πρόγραμμα λιτότητας με τους δανειστές, που περιλαμβάνει μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις και μείωση των δημοσιονομικών δαπανών οδήγησε ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών του να παραιτηθούν από το κόμμα» αναφέρει.
Ο βρετανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι ένας σημαντικός αριθμός μετέχει πλέον στις εκλογές με το νέο κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, ανάμεσα τους και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με την οποία συνομίλησε πριν από τις αυριανές εκλογές.
«Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στη νεώτερη ιστορία της Ευρώπης έμεινε στην εξουσία μόλις 6 μήνες, «χτυπημένη» από τις κλειστές τράπεζες και σοβαρά λάθη σε ένα και βασικό ζήτημα.
Την άρνηση του Τσίπρα να δεχθεί ότι οι ευρωπαίοι θα αρνούνταν ένα μεγαλύτερο συμβιβασμό» υπογραμμίζει ο Mason.
Όπως υποστηρίζει, η κρίση του περασμένου Ιουνίου-Ιουλίου έδειξε δύο βασικά ζητήματα για το ευρώ.
Ότι οι μεγάλες δυτικό- ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν μικρότερη δύναμη από αυτήν που έχει η Γερμανία και οι δορυφόροι της όπως η Σλοβακία, Λετονία, Φινλανδία και Εσθονία.
Πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες νιώθουν ότι η ευρωζώνη είναι ένα απύθμενο πηγάδι για σπάταλα έθνη της περιφέρειας.
Και δεύτερον, ότι η πλειοψηφία των ελλήνων προτιμούν να είναι στο ευρώ κι ας υφίστανται τα μέτρα λιτότητας παρά να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ο Τσίπρας εγκλωβίστηκε τον περασμένο Ιούλιο ανάμεσα σε αυτές τις δύο επιλογές και αποφάσισε να υπογράψει τη συμφωνία και να ζητήσει από τους βουλευτές του να πειθαρχήσουν σε αυτή του την απόφαση».
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η μόνη αριστερή φωνή στην Ευρώπη που τάσσεται κατά των μέτρων λιτότητας.
Κι αυτές οι αριστερές πολιτικές ομάδες στην Ευρώπη έχουν ως στόχο τον εκδημοκρατισμό των θεσμών, βάζοντας την ΕΚΤ κάτω από έλεγχο αυτών των θεσμών.
Επιπλέον επιθυμούν τα ζητήματα της φτώχειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να συμπεριληφθούν σε Συνθήκες της ΕΕ ώστε να τεθούν όρια στο πόσο μπορούν οι χώρες να επιβάλλουν μέτρα λιτότητας.
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι «ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί να κάνει περισσότερα και σε συντομότερο χρονικό διάστημα εάν εκλεγεί  όμως εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν τότε θα πρέπει να αναζητήσει νέους συμμάχους πιθανότατα στο ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι».
«Ο Τσίπρας παλεύει για τη νίκη όχι γιατί το κόμμα του διαλύθηκε, αλλά γιατί η ΝΔ εμφάνισε ένα πιο μαλακό και φιλελεύθερο πρόσωπο. Υπάρχουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να μην πάνε να ψηφίσουν, ενώ κάποια αθηναϊκά προάστια ενδέχεται να κινηθούν πλέον προς τη ΝΔ όπως το έκαναν τον Ιούνιο του 2012. Το ερώτημα που αναφύεται είναι το εξής: θέλει πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει; Πολλοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν το παραδέχονται δημόσια, λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε λευκή πετσέτα το 2012 γιατί ο Τσίπρας πίστευε ότι δεν ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν» σχολίαζει ο βρετανός δημοσιογράφος.

www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης