Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Credit neutral το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα - Απρόβλεπτη η διαπραγματευτική στάση της νέας κυβέρνησης

Fitch: Credit neutral το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα - Απρόβλεπτη η διαπραγματευτική στάση της νέας κυβέρνησης
To εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα να κρίνεται ουδέτερο για την αξιολόγηση της χώρας
Ουδέτερο για την αξιολόγηση της Ελλάδας χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, σχολιάζοντας την έκβαση της κάλπης.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα να κρίνεται ουδέτερο για την αξιολόγηση της χώρας, ωστόσο οι κίνδυνοι για τη χώρα παραμένουν ακόμη υψηλοί.
Σύμφωνα με τη Fitch, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, η Ελλάδα θα αποκτήσει μια κυβέρνηση με μεγαλύτερη συνοχή και νέα ισχυρή εντολή για να εφαρμοστεί το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Μετά τη νέα ισχυρή εντολή που λαμβάνει η υπό σχηματισμό κυβέρνηση, η Fitch επισημαίνει πως οι κίνδυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος μειώνονται, ωστόσο η ιδιοκτησία του προγράμματος παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό και η διαπραγματευτική στάση της νέας κυβέρνησης απρόβλεπτη.
Η κυβέρνηση των 155 βουλευτών, συνεχίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, θα έχει οριακή πλειοψηφία, ωστόσο για την ώρα μειώνεται η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, η εμφάνιση της οποίας έχει καθυστερήσει την τεχνική εργασία που πρέπει να γίνει, σε επίπεδο εφαρμογής της συμφωνίας.
Η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας ωστόσο μπορεί να αντέξει κάποιας μορφής καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την έναρξη της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Η Fitch χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη το γεγονός ότι έχει ήδη ξεκινήσει η κρίσιμη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ενώ σημειώνει πως το επόμενο στοίχημα της νέας κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση του χρέους.
Ο οίκος επισημαίνει πως αναβάθμισε στις 18 Αυγούστου την αξιολόγηση της Ελλάδας, σε CCC από CC προηγουμένως, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί εκ νέου η αξιολόγηση της χώρας, σε περίπτωση επιτυχούς εφαρμογής του νέου προγράμματος και σημαντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης